March 12, 2014

Pengalaman Bersalinkan Baby Hadif

Assalamualaikum readers,

Hari nie nak update pengalaman bersalin 8 Feb 2014 yg lepas..Alhamdulillah dah selamat bersalin secara normal sehari sebelum due date..Rasa perlu update jugak pengalaman bersalin nie untuk panduan bakal2 ibu & sebagai tanda kenang-kenangan..sebelum cerita panjang lebar nak say congratz dekat ibu2 yang selamat bersalin dalam bulan feb nie jugak..Imah & Puan Mah..nanti anak kite saing la sambut birthday dalam bulan yang sama =)

31 January 2014
kalau boleh nak sangat bersalin hari nie sebab dah x sabar nak balik kg berpantang..plus cuti raya cina..senang sedara mara datang melawat.. lepas jalan2 lowyat cari hp dengan suami, balik2 tengok ada 'show'..means tanda darah..masa nie dah cuak..tatoott..sampai malam je ada tanda 'show' nie..esoknya dah x de..plan mase tu nak tunggu sakit yang datang dalam masa konsisten..tapi x de pon..masa nie suami ngan best fren je tawu..x nak kecoh2..mane tawu false alarm..

6 February 2014
Pergi check up dekat kkia..cerita dekat misi pasal 'show' tu..misi marah sebab 'show' salah satu tanda nak bersalin..misi pesan kalau ada tanda nak bersalin lagi kena cepat2 pergi hospital..check hb time nie bacaan sangat cantik..x rendah macam selalu (sedangkan time nie dah malas2 nak makan ubat =p)

7 February 2014 (Jumaat)
Tengah hari masa pergi toilet tengok2 ada 'show' lagi..suami x sihat..die ajak p hkl lepas sembahyang jumaat..lepas die balik solat jumaat cerita dekat die yang ada 'show' lagi..terus final kemas barang untuk p hospital..time nie x sakit lagi..set mind pegi hospital untuk teman suami yang x sehat..kire bawak barang2 aku tu standby je..sebelum pegi hospital sempat singgah makan nasi campur lauk2 fevret..begedel, tempe, kentang sambal..nasi sikit..lauk penuh satu pinggan..hehe..pegi bahagian kecemasan setelkan suami lepas tu suami paksa jugak pergi bahagian wad bersalin..

5.00 ptg ++
Daftar dekat kaunter wad bersalin..bagitau dah ada tanda..lepas isi dokumen apa yang patut & kena interview semua dr.buat ve yang pertama..huh..naseb baek x saket sangat..sebab dah set mind ve nie sakit (lepas bce entry bersalin org laen)..tapi laen org laen pengalamannye kan..masa nie bukaan dah 2cm..tanya nurse.."kalau 2cm boleh balik lagi kan?" (sebab malam tu maharaja lawak megakhir..sebab belum rasa sakit kan..boleh fikir benda lain lagi =p)..then nurse caakp "kalau dah 2cm selalunya dah x boleh balik"..lepas tu kena tunggu dekat tempat menunggu almost 2 jam untuk 2nd doktor pulak confirmkan bukaan.. 

8.00mlm ++
nurse pasang ctg dekat perut..nak tengok degupan jantung baby dengan contraction dalam masa 20 minit..contraction x kuat sebab tu x rasa sakit..lepas tu 2nd dr. datang & die kate nak buat ve sekali lagi dengan scan..tapi sebelum die buat dua2 prosedur nie die dah cakap awal2 yang mungkin aku kena balik dulu sebab wad bersalin dekat hkl dah penuh plus contraction aku yang x kuat lagi..aku hepi je time tu sebab memang nak balik nak tengok MLM akhir =p

scan punya scan tengok2 dr. kate air ketuban dah sikit..die tanya la aku ade perasan leaking air ketuban x..aku cakap la x perasan plak..so dr. kate aku kena jugak tahan wad malam tu..huhu..lepas tu dr. perempuan yang nampak agak ganas sikit tu buat second ve..die siap cakap "sy nak bukakan laluan sikit ye"..huh..ve kali nie sakit woo..ye la nak bukak laluan plak..so time nie bukaan dah 3cm..

9.00mlm ++
aku dibawa ke wad bersalin naik wheelchair..masa tu juz ikut flow je..masa nie memang x rasa sakit contraction yang konsisten tu..nurse pun terkejut tengok aku cool lagi walaupun bukaan dah 3cm..masuk2 wad terkezut plus sedih gak tengok wad tu..dengan ramai orang..katil ada lebih kurang 40..dengan banyak nyamuk & panas..plus banyak baby2 yang nangis bersahut-sahutan..nurse wad donno je kalau ada baby nangis x makan pujuk tu..tapi naseb baik la semua kemudahan ada..toilet, surau, bilik tv, tempat ambik air panas..kire x de la sedih sgt wad bersalin hkl nie..time2 luar masa melawat suami boleh masuk sekejap2 untuk hantar makanan or pape barang..mlm nie memang kesian dekat suami sebab die kena demam campak yang baru nak naek bijik2 tu..kena plak tido dalam kereta takut2 aku bersalin malam tu jugak..

lepas rasa dah x de nurse or dr. yang nak buat check pape dekat aku lagi..aku memang dah x boleh tahan dengan kepanasan wad bersalin tu..so aku pun pegi la mandi & siap solat isyak sekali..doa mintak dipermudahkan segalanya..masa nie memang dah ada darah macam period..tapi baca dekat tenet masih boleh solat lagi..

12.00am - 2.00am (8 Feb 2014)
Tak boleh tidur dekat wad..habiskan masa dengan wassap dengan suami & best friend..kol mak jugak tanya bila mak nak bertolak dari kg. mak cakap esok pagi naik bas paling awal g kl dengan adik bongsu..x sempat nak mintak  maaf dengan mak sebelum bersalin sebab x jangka nak bersalin pagi tu..suami dekat dalam kereta dah mamai2 mengantuk..sebelum tu die dah bgtau yang sepahtu juara MLM..sempat lagi kan..ingat lambat lagi nak bersalin..semua suruh berehat untuk simpan tenaga untuk bersalin nanti..dalam masa dalam wad nie makan roti, kurma dengan air zam2..x berani nak sentuh air selusuh lagi..sebab bajet2 nak tunggu bukaan 5cm baru nak minum..tengok2 sampai ke sudah x minum air selusuh tu..

2.00am - 2.30am
Bila dah stop wassap & koling2 dengan suami, mak & bestfriend..baru la obvious rasa sakit contraction..mungkin sebelum nie dah rasa sakit..tapi maseh boleh tahan..layan sakit sampai yang terasa nak berak tu baru surrender dekat nurse untuk cek bukaan lagi..sebelum nie rasa fobia lagi nak buat ve..sbb yang last ve sakittt..cek2 tengok2 dah 7cm..terkezut gle..terus kena tolak masuk labor room..mesej suami cakap dah nak kena masuk labor room..naseb baek suami tido2 ayam..kalau x terlepas peluang nak teman dekat labor room..

2.30am - 3.09am
siap masuk labor room..cek bukaan dah 8cm..ada perbalahan sebab sorang lagi cek baru 6cm..kena pecah air ketuban..boleh pulak sorang nurse/dr. salah masukkan alat nak pecah air ketuban tu..so terasa sakit..pelik la sebab majoriti cakap pecahkan air ketuban x sakit kan..bila cakap dekat die sakit..baru die buat keje die btol2..labor room hkl boleh tahan selesa dan rasa privasi..sebab sorang satu bilik..bilik pun sejuk berekon..sebab mak cerita kalau wad bersalin taiping ramai2 dalam labor room..mesti saiko..

lepas pecahkan air ketuban baru la terasa nak bersalin sangat2..sebenarnya dah lupa sakit tu macam mane..tapi bidan tu cakap aku macam nak nangis sangat..sebab tu die gunting laju2 dekat perineum tu..nie masa aku meneran la..bila nak bersalin sangat2 baru suami dipanggil masuk..suami aku time tu dah standby dekat luar labor room..bila die masuk terasa lega sikit..sebab rasa macam x keseorangan menghadapi situasi tu..x ingat berapa kali push..tepat jam 3.09am lahirlah Muhamad Hazmi Hadif ke dunia..alhamdulillah..

3.30am - 4.10am
sesi jahit menjahit..huhu..rasa part nie agak ngeri selepas ve..tengok masa pun lama kan..so jahitannya pun bnyak..part yang paling ngeri bila jahit yang part kulit tu..cucuk bius pon maseh terasa..bidan tu pun cakap kalau bius pun dekat kulit masih terasa sakitnya..memang x leh nak buat ape..yang aku perasan sebab ape jahitan banyak sebab diorang x tunggu pun sampai fully 10cm tu..masa aku rasa nak meneran sangat..diorang dah suruh teran & push dah..

6.00++ (azan subuh)
Ditolak ke wad bersalin bersama baby hadif..tadi selepas proses jahit menjahit tu diorang dah hantar baby..lena je baby tidur dalam dakapan mama..bukan main lagi die macam menyusu..tapi rupa-rupanya susu x de lagi time tu..pengalaman breastfeeding anak nie nanti kalau rajin update dekat entry laen ye..

syukur alhamdulillah sebab rasa sangat dipermudahkan untuk bersalin kali ini..sampai ingat2 lupa sakit bersalin tu macam mana..mungkin ye sakitnya lagi sakit dari senggugut.. memang betul orang cakap lepas baby keluar semua sakitpun hilang =)


Antara amalan yang boleh diamalkan sebelum bersalin..berjalan tu memang sangat membantu..ingat lagi masa tengah sarat2 tu pantang ada peluang mesti nak berjalan..member opis nak pegi memane sanggup ikut..nak senang bersalin punya pesal..hihi..amalan baca quran pun sangat membantu..sebelum bersalin dah target nak khatam satu alquran..sebagai hadiah dekat baby..sambil nak habiskan al-quran baca jugak bacaan surah2 termasuk surah maryam & surah yasin untuk mudahkan bersalin..setiap orang ada bahagian masing2.mungkin kali ni dipermudahkan..lain masa x tahu lagi...waalhualam..Alhamdulillah =)


p/s: dalam kita meneruskan kehidupan seharian..jangan lupa untuk terus berdoa untuk mh370..mana tahu ada keajaiban bakal terjadi..


11 comments:

Basyirah Abd Rahman said...

Menangis bace! Tahniah Syaz. Terharu sangat pengalaman bersalinkan baby. Semoga Allah mengampuni dosa2 kecil kita dan menjadikan kita ibu yg terbaik utk anak2..

cik mah said...

Aaa kan..t baby leh sambut besday sama2,...baby imah pulak sama ngan besday ngan baby chacha...ramai ni abby feb....alhamdulillah dipermudahkan..huhh..tp mcm sengsara je kena jahit lama betul tu...

Petak Bunga said...

tebalnya rambut baby.

alhamdulillah atas kurnian terbesar seorang wanita.

Nazatul Izni said...

Alhamdulilah semua dah selamat.semoga baby hadif jadi anak soleh..amin ;)

ct cucubi said...

Thaniah syaz berjaya harungi detik2 kecemasan.. memula baca mcm blur2 jugak sbb x tahu pe bende ve ctg blablabla.. tp buat2 fhm je sbb mls nak google =P papepon syukur sebab Allah permudahkan syaz bersalin.. =)

Syaz Rozelt said...

Insya Allah basyi..baru dapat rse sedikit sbanyak pengalaman basyi walaupun stiap org sakitnya x sama..proud to be mama =)

Syaz Rozelt said...

Ye ker rmai la geng ank lahir bulan feb eh..hihi..tu la pesal..koyak kt perineum tu agk bnyk gk..pape pon alhamdulillah dh slmt semua =)

Syaz Rozelt said...

Amin..k.nini =)

Syaz Rozelt said...

Sorry2 k.kerol..sy bce bnyk sgt entry org bersalin tu yg rse familiar dngn semua terms..ve tu vaginal examination..nk tgk bukaan brape..then ctg tu mesin yg pasang kat perut nk tgk degupan jntung baby dngn bacaan kontraksi..alhamdulillah slmt semua..

Syaz Rozelt said...

Alhamdulillah..syukur..rmbut ikut genetik mama papa die.. Hihi

Anonymous said...

Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate!
He always kept talking about this. I will forward this article to him.
Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!



Here is my blog - Job Placement Agencies Los Angeles Ca