April 18, 2016

Kronologi bersalin anak kedua

Assalamualaikum

Alhamdulillah hari ni baby dah cukup sebulan..kalau kira hari dah 32 hari tapi ikut date 25hb baru cukup sebulan..hari ni nak cerita pengalaman bersalin untuk bacaan bakal2 ibu ataupun ataupun yang bakal menjadi ibu untuk anak kedua..lain perasaan dari nak sambut anak 1st..nervous semacam..sebab kita dah ada experience kan hadapi saat-saat mendebarkan itu..So hari ni nak cerita sikit kronologi aku bersalin anak kedua ni..

21 Mac 2016 (Isnin) - 24 Mac 2016 (khamis)

Hari ni aku dah start cuti seminggu dari due date bersalin 27 Mac..semua macam tak suggest aku cuti awal..diorang kate takut bosan la..rugi cuti bersalin la..tapi aku tekad amik jugak cuti seminggu awal ni dengan sebab nak spent masa seminggu cuti ni dengan anak sulung, Hadif.. lepas ni perhatian akan dibahagi dua sebab anak dah dua kan..lagipun pengalaman bersalin anak pertama sehari awal dari due date buatkan aku yakin mungkin kali ni akan bersalin awal jugak..tapi tak seawal orang lain la..orang sekeliling yang mengandung sama semua bersalin awal seminggu la dua minggu la..memang saiko betul..

Dalam masa 4 hari ni jalani rutin macam seorang surirumah yang lain..membasuh, mengemas, memasak, cuci bilik air, main dengan anak..maksudnya kekal aktif dengan harapan boleh trigger rasa sakit bersalin tu..risau sangat jadi overdue sebab takut kena induce..sakit yang macam senggugut tu ada la jugak kadang-kadang rasa..lebih-lebih lagi kalau lepas memasak..sebab masa masak aku banyak berdiri..so mungkin baby makin menekan dekat bahagian bawah tu..

Hari khamis tu aku alami sakit senggugut tu agak kerap..rasa sampai malam ada 3 ke 4 kali jugak..tapi aku layankan je la sakit tu..dalam hati ada juga rasa macam dah dekat je ni..tapi memang kali ni aku bergantung pada tanda bersalin je..if dah turun tanda means pecah ketuban ke turun darah ke terus laju-laju g hospital..hari tu jugak mak mertua dengan kakak ipar datang rumah..kira datang & tidur semalam la..malam tu sempat g uma abang ipar yang tak jauh dari rumah ktorang..siap sembang2 lagi pasal hospital shah alam..konon2 nak cuba bersalin dekat sana..tapi nampaknya tak kesampaian nak cuba hospital baru tu..

Malam tu menu terakhir sebelum bersalin & berpantang aku..makan pisang cheese dengan jus tembikai..nak makan berat2 pun dah tak lalu..balik rumah sakit perut membuang..dalam cahaya lampu kuning tak perasan dah turun tanda sikit..sebelum tidur plak sempat berseloroh dengan suami.."baby nak keluar 25 hb ye..ok jugak date ni"..tapi suami cakap "tak la baby nak keluar bulan empat"..nada macam dah berhenti berharap..Ye la sejak usia kandungan dah cukup bulan die dah dalam mode standby tapi baby tak keluar-keluar jugak..hehe

25 Mac 2016

12am - 3am++

Tidur dalam kepanasan semacam & antara jaga & lena layan sakit kontraksi..siap mimpi2 pasal hal bersalin lagi tu..

3am++

Kontraksi dah sampai tahap 5 minit sekali yang buatkan aku terjaga dari tidur..masih confuse..ni kontraksi biasa yang macam senggugut or dah nak bersalin..pergi bilik air cek pantiliner (sentiasa pakai dihujung-hujung masa ni untuk senang cek if turun tanda)..pantiliner kosong x de tanda..lepas tu pergi jamban plak ingat nak berak..tapi makin yakin sakit nak bersalin yang setiap 5 minit..jamban dekat rumah jenis yang cangkung risau kalau terberanak ape x dapat..huhu..tak jadi nak cuba berak..tengok2 pantiliner dah turun tanda ada darah sikit..

Terus kejut suami untuk siap-siap pergi hospital..beg baby dah ready..cuma nak topup2 barang mama sikit je..kebetulan mak mertua dengan kakak ipar tidur dekat rumah..so tak payah pagi2 nak ketuk pintu rumah pengasuh untuk mintak jagakan hadif..Hadif tersedar jugak dari tidur.. nangis jugak la tahu mama papa die nak keluar..kalau nak di ikutkan rumah dengan hospital sungai buloh tu kire jauh jugak..jauh sebab banyak trafik light..sebabkan sakit bersalin tengah malam kan..tak de kereta atas jalan..suami pun langgar je semua trafik light  yang tengah merah..

masa dalam kereta tu memang bersabar jela tahan sakit kontraksi yang semakin kerap tu..nasib baik sangat sakit boleh tahan lagi..risau jugak takut terbersalin dekat atas kereta..dalam perjalanan ke hospital sempat minum air zamzam je..mak mertua ada bekalkan air selusuh lagi macam masa nak bersalinkan hadif..tapi sama macam anak 1st tak sempat nak minum pun..

3.40am - 3.52am

Sampai hospital terus register dekat kaunter.. disebabkan dah pernah datang hospital tu..so urusan jadi cepat..terus ditolak masuk dalam bilik nak cek bukaan guna wheelchair..lepas tu disambut oleh nurse yang tengah mamai2..yakin yang tu nurse sebab die pakai uniform putih..aku cakap la dekat die yang aku dah sakit setiap 5 minit tu..nurse tu terus cek bukaan..tengok2 bukaan dah 7cm!!

Lepas nurse tu dah cek bukaan mula la rasa sakit yang macam nak meneran tu..sampai aku tak sempat pun nak tukar baju hospital..sempat tukar kain je...nurse tadi tu terus tolak aku masuk labour room..dalam bilik tu sorang bidan/doktor perempuan dah standby..sekali lagi dr tu cek bukaan..Alhamdulillah dah full means dah 10cm..kira dah dapat green light untuk meneran..

Masa tu jugak suami boleh masuk untuk temankan bersalin..time aku nak bersalin tu disebabkan tengah2 pagi..sorang je yang sambut kelahiran baby girl aku..entah berapa kali push tanpa ade staf hospital lain yang tolong push perut bagi kata semangat sorakan semua tu..baby girl lahir tepat jam 3.52 pagi..Alhamdulillah..

Keluar je baby terus baby nangis & dr tanya dapat baby apa..macam blur2 aku jawab baby girl..dr potong tali pusat baby & terus letak baby meniarap atas perut aku..kecik je baby time tu..tapi berbeza betul dengan abangnya..baby girl putih kemerahan..kalau abg die dulu gelap sikit..hihi..ada la dalam 10 minit baby dekat aku lepas tu diorang amik baby untuk dimandikan..sebelum tu dah siap letak tag pink "baby of syazlina" dekat kaki baby..bila dah angkat baby tu baru perasan baby dah berak atas perut mama die..hehe

4am - 4.35am

Sesi keluarkan uri, darah beku & proses jahit menjahit bermula..huhu..Allah bagi aku kelebihan untuk tak sakit nak bersalin yang lama..tapi masa meneran tu rasa memang aku tak pandai.. terangkat bontot jugak..huhu..kalau hadif dulu luka panjang dekat bahagian bawah..tapi kali ni luka merebak ke bahagian atas pulak..aku guna perkataan merebak sebab aku ni jenis kulit merekah diorang cakap..bayangkan la macam gempa bumi tu..merekah satu tempat terus jangkit tempat lain..lebih kurang macam tu la..kalau tengok buku pink tu luka aku masih dikategori 1st degree of tear..tapi azab jugak la time sesi jahit menjahit tuu..huhu

Tambah kurang best bersalin kali ni sebab dapat dr yang tak friendly..tak boleh salahkan die sangat mungkin sebab die penat bekerja sampai lewat malam tu yang emosi jadi tak stabil..sepanjang proses bersalin die asyik nak marah2 aku & kurang bagi kata semangat..time nak jahit yang sangat memeritkan tu dia siap cakap "sape suruh tak dengar cakap sy"..maksud die yang part terangkat bontot tu..suami jadi saksi la betapa dr tu tak friendly langsung..huhu..tapi part yang agak bagus bila dah setel semua urusan die means sambut baby & proses jahit menjahit ktorang saling bermaafan..sebab masing2 pun ada salah silap..

5am++

Ditinggalkan bersama baby & suami masuk dalam labour room sekali lagi untuk azan & iqamatkan baby..lepas tu suami balik untuk uruskan uri (basuh & tanam uri)..dalam labour room hospital bagi minum air milo dengan biskut untuk bagi tenaga lepas bersalin..tapi hanya mampu minum milo je..x de selera lagi nak makan..

Part yang agak sadis bila nak dibawa ke wad..baru lepas bersalin tapi ditolak guna wheelchair je..cerita dekat mak..mak aku yang pernah bersalin 9 kali ni pun tak pernah kena tolak guna wheelchair lepas bersalin..

Alhamdulillah petang hari yang sama mama dengan baby dah boleh discharge dari hospital..disebabkan bersalin kali ni tak de masalah susu badan, baby pun kenyang & elok tidur, baik je dekat wad..tak meragam..Alhamdulillah..

April 4, 2016

Introducing Our Lil Daughter - Nur Hasya Hazirah

Assalamualaikum..

Alhamdulillah dah masuk 11 hari berpantang..kira baru 1/4 daripada full 44 hari berpantang..huhu..hari ni just nak buat simple entry memperkenalkan ahli baru dalam keluarga kami..


Maksud nama baby "cahaya kesempurnaan & pilihan yang terbaik"..dengan harapan bila dah besar nanti baby cuba capai kesempurnaan & buat keputusan yang terbaik dalam sesuatu perkara..insya Allah

Disebabkan abang die dah nama "Muhamad Hazmi Hadif"..Adik die pun nak ade "Ha..ha.." jugak..& satu lagi persamaan dua beradik ni..ade bunyi 'az'..sempena persamaan yang ada dalam nama papa 'azman' & mama 'syazlina'..lepas ni kalau ada rezeki lagi tak sure lagi nak ikut tema ke tak..hihi

Memang pening nak fikir nama baby girl sorang ni..nak sama2 dengan abang die la..nak ikut tema la..hihi..part yang paling best kali ni yakin betul pregnant baby girl sampai x fikir langsung nama untuk baby boy..walaupun scan sokmo tak nampak =P

Readers semua tolong doakan ye baby Hasya membesar dengan sihat & jadi anak solehah..insya Allah..amin..

March 8, 2016

Sambutan Birthday Hadif yang ke 2 Tahun! Tema Didi & Friends

Assalamualaikum,

Sekejap je bulan Mac dah menjengah tiba..so debaran nak bersalin pun mula terasa..ikut due 27hb ni bersalin..tak nak fikir bukan-bukan pasal nak bersalin ni..doakan ye agar dipermudahkan..Hari ni Hadif cukup umur 2 tahun 1 bulan..seminggu lebih mengarang entri ni..hari ni baru berkesempatan nak up kan entry ni =p


Idea nak buat majlis


Sebenarnya dari umur Hadif setahun dah plan nak buat birthday party ni..tapi masa tu opah dengan mak pak sedara nya pergi umrah..kira tak cukup korum, tahun ni baru dapat nak buat majlis ni..Birthday Hadif jatuh pada 1st day tahun baru cina 8 hb hari isnin..tapi sebab masa tu dekat kampung mama & bukan weekend, so postpone ke hari sabtu minggu tu, 13hb feb..tu pun kira tak cukup korum jugak sebab mak pak sedara belah mama kira adik-adik aku yang duduk area kl ni masih  tak balik dari kg lagi..diorang cuti seminggu kan raya cina hari tu..tapi nasib baik la dah celebrate jugak dekat kg..Alhamdulillah rezeki bisness suami pun bertambah baik so kitorang pun proceed dengan birthday party Hadif yang ke-2 tahun ni..

Tema Majlis


Buat masa ni Hadif memang giler dengan kartun lagu kanak-kanak didi & friends..pantang offer tengok dekat hp & bila keluar dekat tv (astro ceria) terjoget-joget die..hihi..kitorang pun panggil Hadif dengan panggilan manja nama seakan-akan bunyi didi..kira macam kena la tema ni dengan die..cuma tak dapat la nak prepare semua item macam doorgift ke,sticker ke, t-shirt ke sebab kartun didi & friends ni tak meluas lagi orang buat bisness macam upin & ipin..Yang dapat kitorang prepare untuk menghidupkan tema tu dengan tempah banner..lepas tu buat 'TQ' tag yang print atas kertas A4 je untuk stapler dekat doorgift..selain tu jugak kitorang beli belon berwarna-warni yang ton kaler ikut tema didi & friends..last but not least buat kek tema didi & friends..kek ni khas disponsor oleh mak sedara hadif..siap ade patung-patung main bola lagi sebab bola pun fevret Hadif =)

detect tone kaler guna aplikasi online..lupa dah website mana


Simple decoration untuk doorgift yang dalam die ada air kotak & jajan-jajan sikit

Menu makanan


Alhamdulillah sekali lagi sebab majlis birthday dekat rumah opah ni berjalan lancar sebab dah ada tukang masak khas..salah sorang mak sedara Hadif memang dah selalu masak banyak2 & sedap..boleh dikatakan hampir setiap tahun mesti ada majlis rumah terbuka die buat..kira memang dah biasa la dengan buat makan-makan macam ni.. masa nak pilih date & jemput orang hari tu pun kena tunggu dulu cuti die approve baru boleh jemput sebab orang yang tersangat penting kan..x de kak ipar aku tu tak de la berjalan majlis tuu..hihi..cuma nak kena topup sikit2 makanan macam kuih..x sempat la semua kak ipar aku tu nak buat..Antara menu yang disediakan masa majlis sambutan birthday hadif hari tu..bihun sup, nasi impit kuah kacang, pulut kuning, daging dendeng, rojak, fries, nugget, sosej, kuih karipap, popia, kasuwi, cheese tart, air sirap & kek birthday (menu makan petang).. kali ni tak dapat nak buat candy buffet ke ape sebab masa terhad..tak sempat nak plan pun..balik dari kg. hari selasa then rabu sampai jumaat keje..sabtu dah majlis..terkilan tak sempat snap gambar makanan..member punya suami siap berapa kali bertambah2..kira ok la makanan hari tu..


Kek birthday Hadif 

Tema Baju sedondon kami 3 beranak


Tak terfikir pun nak pakai baju kaler peach hari tu..sebab cari baju tuan birthday dulu yang berkenan warna peach..so kitorang mama papa die follow je la kaler tu..baju aku dengan Hadif senang je nak cari..tapi baju papa die..bukan main susah lagi..tak tahu la sebab cari dekat aeon taiping, dekat kg. so tak banyak pilihan..kaler peach untuk lelaki pulak tu kan..agaknya memang kurang pilihan..lastly jumpa jugak yang berkenan di hati papa..

keluarga kecil kami <3 td="">


Idea decoration Birthday Hadif yang ke-2 tahun


Boleh dikatakan idea nak deco-deco ni datang secara spontan.. tempahan banner tu memang betul2 menaikkan suasana majlis tu.. asalnya aku design sendiri guna aplikasi online pixlr..tapi bila bawa copy ke kedai printing diorang cakap gambar pecah/tak sharp so diorang suggest untuk design semula..add on cost rm30 untuk design semula..memang terkilan sikit tak guna design yang aku buat sendiri tu..tapi nasib baik la boleh guna jugak design tu untuk TQ tag doorgift dengan edible image yang letak atas kek tu =) Decorasi belon plak semangat aku dengan suami tengok youtube pagi-pagi..tengok tutorial macam mana nak gabungkan belon-belon dengan cara yang mudah..Alhamdulillah menjadi juga plan tu..asalnya nak minta tolong semua sedara mara yang ada untuk tiup belon.. aku tak termasuklah sebab dah kira sarat mengandung kan..kalau tiup-tiup terbersalin apa pun tak dapat..hihi..lastly suami pergi beli alat untuk tiup belon tu..senang kerja..bukan mahal pun dalam 2 ringgit macam tu je alat tu.

Kain latar warna biru muda tu sebenarnya kain deco-deco masa akikah hadif 8 bulan dulu.. nasib baik mertua ingatkan tentang kain tu..so recycle balik guna kain tu untuk majlis hadif kali ni..tapi yang kelakar bila dah deko-deko tangkap gambar ade sedara tanya kenapa tak iron kain tu..nampak kedut2 kesan lipatan..ade terfikir tapi macam leceh je nak iron kain panjang2 macam tu =) 

Ada jugak plan nak buat bunga tisu untuk tambah dekorasi tapi tak sempat..barang-barang nak buat bunga tu dah ada..cuma tinggal nak buat je..tapi sampai ke sudah tak sempat nak buat..tak pe lah simpan idea tu untuk next birthday or insya Allah birthday adik Hadif plak nanti..



Tetamu Majlis


Target jemputan dalam 150 orang..tapi rasa tak sampai banyak tu yang datang..tengah musim-musim cuti sekolah kan..ramai yang tak balik lagi dari bercuti dekat kg. macam adik-adik aku tu..tapi majlis tetap diteruskan dengan kehadiran jiran tetangga, sedara mara & kawan-kawan.. Alhamdulillah dapat jumpa beberapa kawan lama & kawan baik masa zaman belajar dulu..disebabkan kehadiran kawan-kawan aku ni ralit asyik bersembang terasa kejap je masa tup-tup dah malam..hihi..

Alhamdulillah jugak tak banyak sangat makanan yang berlebih.. mungkin sebab kak ipar aku memang dah berpengalaman buat majlis makan-makan macam ni.. so tak ada la kes membazir..yang lebih-lebih tu sedara mara pakat tapaw bawak balik..

Secara overall aku & suami berpuas hati dengan majlis sambutan hari lahir Hadif yang ke-2 tahun ni..sempat rakam video masa Hadif potong kek & semua nyanyi2 dekat die..muka die macam terpinga-pinga je..ye la 1st timer sambut birthday ramai-ramai..hehe..Insya Allah kalau ada rezeki lagi tahun depan boleh buat macam ni lagi =)

Hadif dah comot-comot time ni, masa ni dah lewat petang dah.. Bergambar dengan best friend ni aktiviti wajib kalau berjumpa =)

February 24, 2016

Pregnant Kali ni Asyik Nak Makan Mentos Sour Mix!

Assalamualaikum readers,

Alhamdulillah minggu ni dah masuk 35 minggu preggy..banyak mende nak cerita tentang preggy kali ni tapi asyik terbantut dek kekangan masa & perangai bertangguh yang lebih merumitkan keadaan..ayat pun dah pelik2 bila lama tak taip entry.

tak tahu la nak panggil jajan ke suppliment(kalau suppliment selalu makanan yang sihat kan) ke ape..tapi mentos sour mix memang wajib kena makan macam almost setiap hari..rasa mulut ni sentiasa nak mengunyah je candy tu..sebab rasa die yang sangat masam perisa buah-buahan lagi..tu yang rasa sedap sangat tu..

start makan dulu dalam bentuk dalam plastik tu ..sehari lepas lunch dekat opis mesti kena makan 2 bijik..sekarang dah hujung2 kehamilan macam makin parah sebab nak yang stick punya macam dalam gambar bawah ni..so boleh makan lagi banyak..dekat opis punya kena ingat orang belakang kalau nak perabiskan..hihi..ingat kopi, rokok je yang boleh menyebabkan ketagihan..gula2 pun boleh =p



Harap tak ade la pape kesan tak baik kepada baby sebab aku kerap sangat makan gula2 ni. kalau pregnant sebelum ni gila cheese..kali ni gula2 ni pulak..kalau nak effect tak baik pun mungkin dekat gigi sebab mende manis kan..

February 10, 2016

Perjalanan Breastfeeding My luvly Son Muhamad Hazmi Hadif

Assalamualaikum

Rasa panjang nak cerita tentang perjalanan breastfeeding a.k.a penyusuan ibu untuk hadif ni..Alhamdulillah gong xi fai cai isnin lepas bersamaan dengan birthday my luvly son, Muhamad Hazmi Hadif yang ke-2 tahun..Ya Allah macam tak percaya je anak dah 2 tahun..cepatnya die membesar & jadi semakin bijak..hihi..Alhamdulillah jugak senang Hadif nak wean off..x de kena letak macam2 untuk bagi die bercerai susu..tepat die 2 tahun ikut kalendar islam (8 rabiulakhir) hari tu..terus die wean off macam tu je..mungkin jugak sebab die tak minum susu ibu sepenuhnya sebab tu senang rasanya nak wean off..

Hadif menyusu penuh dalam 1 tahun

Alhamdulillah walaupun tak berpeluang nak menyusukan hadif secara exclusive selama 2 tahun bersyukur jugak sebab lepas jugak setahun penuh menyusukan die..sebelum ni kan tak kerja sampai hadif 8 bulan so bile dah kerja kadang2 tak disiplin mengepam susu & faktor-faktor lain, susu pun mula drop..so tanya pendapat mak, & orang sekeliling aku pun dengan redhanye beli susu formula sebagai tambahan untuk susu hadif..lagipun hadif masa umur2 baru setahun macam tu x nak makan sangat..kiranya die bergantung penuh pada susu..Masa tu hadif nak satu jenis susu je susu biolax..sebelum tu dah try macam2 susu..die x nak..kira antara susu yang mahal jugak la dalam rm33 untuk 500g & 500g ni tahan seminggu je..Susu ni pun nursery yang jaga Hadif dulu yang suggest kan sebab diorang kate susu ni tak hamis berbanding susu2 lain..sebab mungkin faktor susu hamis tu la yang baby tak mahu susu formula..

Ada masa jugak Hadif dah tak nak susu badan

Part ni agak sayu sikit sebab aku sendiri tak ready lagi nak bercerai susu badan dengan die..masa tu hadif baru setahun 3 bulan macam tu..kire kecik lagi..masa tu aku preggy kandungan yang tak menjadi tu (boleh baca entry yang sebelum-sebelum ni)..agaknye sebab ade makan ubat duphaston (ubat kuatkan rahim) susu rasa lain agaknya..memang die tak nak nyusu..kalau paksa bagi siap gigit lagi..tapi bila je aku dah keguguran terus die nak balik mnyusu..

Seriously rindu moment2 masa hadif menyusu..comel je hadif dalam dakapan aku..siap bergurau senda dengan die time menyusu tu..sekarang ni..nak peluk pun dah susah..die nak bebas je..rimas kena peluk..huhu..tapi bagus jugak sebagai persiapan untuk adik hadif menyusu plak selepas ni..insya Allah..cakap pasal adik Hadif hari ni dah masuk 33 minggu 3 hari dah preggy..Alhamdulillah..bulan depan due..doakan dipermudahkan urusan aku tu..huhu..

Hadif wean off tepat umur die 2 tahun ikut kalendar islam

Part ni aku langsung x rancang..sebab tengok hadif macam tak de gaya nak wean off pun..dalam masa sebulan dua sebelum tu die kuat lagi menyusu..pantang offer..aku dah risau dah macam mane la hadif ni nak stop mnyusu..masa hari birthday die 2 tahun tu aku memang dah start jadual baru..rutin baru..balik keje terus masak,masuk dapur x de nak baring2 dulu..selalunya hadif akan mnyusu time2 aku balik keje tu la..lepas tu die sibuk2 main penat terus tido..kira macam die terlupa dah nak mnyusu.. so lepas la satu hari..then bila satu hari hadif tak mnyusu..kena plak hari yang sesuai macam tu terus la aku dengan suami plan nak stop kan die menyusu terus..hehe..

Ada jugak hadif tetiba teringat nak menyusu..tapi kitorang cepat2 ralit kan die..so die dah lupa nak menyusu..kira nya dah sebulan jugak la hadif dah wean off..sekarang die suka main olok2 bagi superman die nyusu mama die..kire die dah ok la tu..hehe

Ini la budaknya yang disebut2..hihi..tengah buat peace..mana la die belajar buat peace macam tu..hehehe