November 26, 2012

Happy Belated Birthday My Luvly Blog =)

As salam,

Terlupa habis yang 23 November(jumaat lepas) adalah ulang tahun kelahiran ke 2 buat blog aku nie..agak kejam sebab boleh terlupa..teringat bila ada blogger buat entry anniversary blog..tros laju2 cek date birthday blog..hihi..boleh terlupa sebab kawen la..fikiran dah x boleh fokus semua menda dah..hehe..kalau ikut calculation lagi 25 hari..


InsyaAllah walaupun semakin jarang mengupdate, blog ini tidak akan dilupakan..lepas bz pesal hal kawen boleh la fokus update blog utama aku nie pulak =)

 Thanks sudi baca

November 20, 2012

Happy Birthday to u my Fiance..

As Salam,

Walaupun dah almost 5 hari harusla diupdate event penting  yang berlaku last week..yes last week hari rabu bersamaan 1 muharram adalah birthday si dia..syukur tahun nie birthday tunang yang ke 27 bersamaan hari penting dalam kalendar islam iaitu awal muharram & die pon ada niat nak buat beberapa perubahan yang baik start saja date tu..harap sentiasa istiqamah tamo hangat2 taik kucin ye =p

Tahun nie nampak die sangat terharu dengan birthday surprise yang aku buat..since kenal memang kitorang akan celebrate date2 penting macam birthday, ulang tahun semua tu tepat jam 12 & makan kek..agak macam omputih gitu..tp bukan sebab terikut2 budaya barat tapi sebab niat nak lebih mengeratkan hubungan kami & sebagai tanda ingatan =) ..Disebabkan hubungan chenta yang cecah 5 tahun nie la..kira buntu jugak macam mana nak buat surprise..sebab macam dah x surprise dah..2, 3 tahun kebelakangan nie..ktorang pegi beli sama2 je kek..tapi part yang surprise tu birthday boy/girl x tawu corak kek macam mana..kek conform kek coklat..kek pelik2 die x makan..

Tahun nie idea datang last2 minit sebab otak sekarang penin duk berangan pesal majlis kawen yang dah hampir tinggal sebulan je nie..then petang tu datang idea nak pegi beli sendiri kek & siap2 beli hadiah lepas tu pegi rumah keluarga die sendiri..rumah sewa aku dngn rumah die memang dekat tapi x pernah la aku p sendiri rumah die..1st segan lepas tu aku nie x de lesen nak kena harap public transport je kalau nak ke rumah die..

Petang tu die tanya "x nak beli kek ke?" aku jawab.."erm tahun nie birthday awak bajet x de..x pe kan x de kek?..tapi kul 12 karang kite p la jugak makan2 macam biasa"..aku jawab macam tu..die kate "x pe, ace faham tahun nie kita kena berjimat siket sebab nak kawen"..tapi kompem hati sedih kan sebab x pernah miss ada kek walaupun kek kecik..petang tu die hantar aku balik rumah..lepas tu kelam kabut, mandi basuh bj solat sume tros bergegas naik teksi p cari kek..

dalam hati nie risau je takot kek dah habis..masa tu pon nak dekat kul 9..kedai kek tutup jam 10..Alhamdulillah kek ada..risau jugak kek x sedap,sebab pernah tkono kek jenama 'king's' yang rase spounge je..tp naseb baek..kek tu mmg sedappp..hihi..lepas beli kek p kedai hadiah plak..tahun nie mmg kurang mampu nak beli hadiah gadget(lelaki kan suka hadiah gadget =p)..beli hadiah comel2 je..ala macam jam pasir tu..tapi aku perasan die memang suka menda tu..kalau jumpe je dekat mall ke mesti die akan main kejap..x padan umo almost 30an kan..hihi

Part klimaks untuk kezutan nie bila die terkejut aku dah ade dekat rumah die..hihihi..die bukan main tanya datang macam mana semua tu..hihi..sebab x pernah2 kan aku datang sendiri rumah die..naseb baek jugak kakak dengan mak die dah kamcing dengan aku sebab tu jugak berani pegi rumah die tyme die x de..hihi..lagu tambah kezutan bila aku dah siap beli hadiah dengan kek..memang depan mak ngan kakak die die macam x terharu sangat..lepas je ktorang keluar berdua nak p celebrate birthday dekat kfc 24 jam berkali2 die cakap terima kasih..cakap terharu la..aku pon rasa happy sangat tengok die happy macam tu..

Panjang lebar plak ceritanya..last but not least nak tempek jugak bukti kejadian..
Happy birthday my Fiance..Tahun nie je title tunang..tahun depan insyaAllah hubby =)
p/s: Jangan lupa doa untuk Umat Islam dekat Palestin k..semoga doa kita sedikit sebanyak dapat membantu dari jauh..

  Thanks sudi baca =)  

November 8, 2012

Tidur Sekejappp yang Bagus

As Salam,

Lately rajin pulak aku tidur time lunch waktu tengah hari..sebelum nie jarang jugak sebab asyik melayan game bubble witch saga dekat fb tu yang macam x de berpenghujung..hari tu masa raya haji ada main last stage yang kena lawan dengan ketua hantu macam tu la..tengok2 lepas menang tros lead ke tempat baru pulak..aku yang gila game tu layan kan aje..

cakap pasal tidur tengah hari nie teringat kenangan masa daulu2 time aku masih study..dulu aku memang sangat gila tidur taw..lebih2 lagi tidur masa tengah hari..masa study dekat mrsm dulu kan masa limited..pagi kelas petang plak kelas prep..malam pon kelas prep..so aku rasa time tidur tengah hari tu tersangat la penting buat aku..kadang2 sampai lagi setengah jam nak start kelas prep pon aku akan curi2 tidur w'pun hanya 5 minit..nampak x bertapa gila tidur..hihi..

reason aku jadi macam nie bukan apa..aku paling lemah kalau mengantuk dalam kelas or kelas prep..seksa nak tahan mengantuk tahap gaban tu..tapikan tidur 5 minit tu memang boleh mengembalikan tenaga la..x caya cer try..macam yang aku buat 2, 3 hari nie setelah sekian lama x tidur tengah hari..memang rasa refresh..tengok terus dapat idea nak update entry..poyos je kan =p

ok untuk bacaan lanjut tentang kelebihan tidurrr sekejap nie boleh baca dekat link entry2 dekat bawah nie..happy reading readers =)


Tapi awas kalau tidur berlebihan x baik untuk kesihatan.. sebab kalau tidur berlebihan pulak boleh menyebabkan badan menjadi lesu & mula la jadi malas nak buat kerja..hihi


Thanks sudi baca =)     

October 31, 2012

Craft dari Buku Lama Memang Nampak Vintage..

As Salam readers,

Hari nie nak share entry cool stuff..terasa lama sangat x update page rozelt's cool website..hehe..Jalan2..stumbleupon terjumpa la satu entry yang bagi aku agak cool..Craft dari buku lama or kalau dekat negara kita nie newspaper pon ok jugak rasenya..tapi kena bersedia la sebab tangan confirm lekat dengan dakwat hitam surat khabar tu..hihi

1st craft: Paper rose

Amacam cantik kan?


2nd Craft: Typographic Gift Wrap

memang kagum habis dengan hasil karya nie
  Thank you sudi baca =)     

October 18, 2012

Nasi Lemak Warung Opah USJ Buat aku Mengidam..

As Salam readers,

Pagi nie tetibe mimpi nak buat segmen JJCM..Jalan-jalan Cari Makan..hihi..bukan apa..kedai makan yang sngat best harus la dipromote! lebih-lebih lagi buat peminat nasi lemak bungkus daun pisang panas2..wajib cuba sekali nasi lemak dekat sini taw..

kedudukan die dekat USJ 9, sebelah Masjid Al-Falah, belakang Restoran Munawarah menghadap Restoran Menara. bukan main complete direction yang aku bagi nie..if sesat x tawu la camno..tapi sekarang jalan dekat area usj tu tengah renovate..gaya2 macam nak buat fly over je..so kena alert la dengan papan tanda takut terlepas..

side lauk yang aku suka bila makan dekat sini lauk ayam potong kecik2 berempah plus kentang sambal..memang best..fevret2 pon aku dengan tunang x makan banyak..selalu mesti amik 3 bungkus je..sorang satu then satu lagi share bahagi dua...sweet x?kikiki..tapi reason die x makan banyak sebab selalunya die dah makan dekat rumah time ktorang nak kluar..

Harga nasi lemak dekat sini x sure berapa harganya..agaknya dalam range seringgit ke seringgit setengah..sebab 3 bungkus ns lemak + side lauk + tea o & coke = RM10.50 je..nie kira harga makan semalam..hiii..semalam memang kes mengidam habis smpai sanggup redah jammed semua untuk sampai dekat situ..i x kawen lg uollls jngn ingat i mengidam sebab laen pulak..

gambar cilok blog org laen..lupa dh sape..ampunnn pak..
Thanks sudi singgah & baca =)
  with love                

October 17, 2012

Entry drop by: meeting, rumet baru & bla3x...

As Salam,

Boleh x nak cakap..rindu sangat2 dengan blog..tapi x berani nak jenguk pon sebab akan rasa bersalah sebab x update..hihi..hari nie x de spesifik menda pon nak cerita..tapi saje drop by n nak sembang2..bolehkan? ntah maseh ade readers ke x blog picisan nie..hihi..tapi harap2 silent reader yang sorang tu sudi bace entry nie untuk tawu my current life macam mane..

semalam baru lepas meeting 2nd besar & 2nd cuak..boleh plak grading macam nie eh..hihi..meeting yang betol2 besar & cuak adalah dengan pengarah dekat tempat keje aku nie..setiap kali meeting mesti akan kena fire kaw2 punya..lepas tu mula la rase down habis nak cari keje lain bagai..tapi bila dah lama2 lepas meeting terus hanyut balik gembira2 kerja dekat sini w'pun x tetap..kikiki..

Alhamdulillah banyak jugak kerja ktorang selesaikan..tapi ada jugak part yang x siap lagi sebab masalah dari penyumbang maklumat..kire macam our client la..erm..part tu nanti  juz tadah telinga & redha aje la kan.. kadang2 salah & delay perjalanan kerja tu dari pihak ktorang..so kena mengaku kesalahan jugak la..

Then pesal rumah sewa..sekarang almost sebulan aku duduk dengan rumet baru..Alhamdulillah x de masalah besar yang die timbulkan..mula2 ada la siket..biase la orang berbeza yang bukan lagi cik Janna harusla laen kan? so far dah boleh adapt la dengan die..tapi yang sangat obvious masa kitorang sangat berbeza so kalau weekdays macam susah je nak bersua muka..time aku tido baru die balek keje..then pagi2 bute aku p keje die maseh tido lagi..

setiap kekurangan kelebihan rumet baru tu kena terima dengan terbuka je la..mane2 bole tegur..kena tegur cara berhemah la..kite pon bukan bagos sangat pon kan?hehehe..

semalam aku lepak opis sampai jam 7malam plus++..sempat bace blog2 orang hebakk macam Fatin Liyana, maria elena, yuyu & laen2 rase best sangat bce blog diorang..tu yang tibe2 mimpi nak menaip panjang2 nie..kikiki..so lepas nie nak dapat inspirasi menulis blog or kembalikan semangat nak update blog kena baca blog diorang la..hihi


sebelum chowcinchow..nak drop mutiara kata yg best nie sebagai pembakar semangat untuk kita hari nie..

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."

malu nak mengaku..tp admit it..rindu Pn.Janna =p

thanks for drop by & reading..

October 1, 2012

Hantu Kapcai best!

As Salam readers,

Lama jugak x keudara dekat sini..asyik bz dengan progress kawen je lately..hehe..ok hari nie nak review muvi!..best & kelakar sangat muvi hantu kapcai..rasanya sepanjang cerita semua pakat gelak terbahak2 dekat cinema ou tu..peha aku nie nak naek sakit sebab setiap kali tunang gelak mesti die pukul peha aku..kelakar tahap max la tu..haha

Semalam x plan pon nak tengok wayang..keluar pon dah lewat..tapi tunang nak sangat tengok wayang..aku ikutkan aje..tajuk hantu2 nie mesti ingat ade hantu kan? mmg la ada hantu tapi hantu die zizan yang jadi roh lepas mati excident moto..kirenya x de la hantu yang makeup seram2 tu..

cerita nie best sebab memang tersangat2 kelakar watak zizan & fizz fairuz..lepas tu watak jahat remy ishak dgn si hensem izzue islam pon best..neelofa plak jadi watak baek dalam crita nie..naseb baek..ingat jadi minah rempit confirm2 seksi meksi..

ok la nak tawu jalan cerita hantu kapcai yang best + kelakar nie..harus nonton sendiri dekat wayang k..best sgt2..rasa berbaloi tgk..kadang2 walaupun muvi melayu nie cepat sangat keluar astro, cetak rompak or tayangan hari raya kita kena la jugak support..peringatan untuk diri sendiri jugak sebab selalu ngelat nak tgk mvi melayu sebab reason di atas..hehehe


Nak baca review or sinopsis muvi nie..baca sini
http://www.gua.com.my/berita-artis/Hantu_Kapcai_Menghiburkan.html


September 21, 2012

Kena Jadi Bahan Uji Kaji Lagi!

As Salam & Salam Penghulu hari,

Hari nie lemau siket badan sebab dah terkena jangkitan selesema and batuk peringkat 1..hehe..kenapa peringkat satu sebabnya sekarang yang dekat hidung asyik nak meleleh & yang dekat tekak terasa gatal semacam dengan batuk perit sekali sekala..tapi stage nie kadang2 hanya singgah sekejap esok lusa dah baek or jadi semakin melarat..x mo la demam time2 mcm nie..bnyk lagi diy untuk kawen yang terbengkalai..huhu

ok enough dengan intro, nak cerita semalam aku jadi bahan uji kaji lagi..last week dapat kol dari fakulti pergigian UKM..pelik jugak aku tibe2 die kol kate nak jumpa dr. pakar x? rasenya diorang dapat no.contact aku dari treatment sebelum nie dekat sana..sebenarnya rasa malas tapi memikirkan aku memang nak jumpa dr.gigi sebelum kawen nie tros la setuju..tapi bila bgtau tunang aku die macam dapat expect mungkin diorang nak guna aku sebagai bahan uji kaji macam kes mata sebelum nie..tapi kes mata sebelum ni dapat duit..yang nie kena kluar duit..

Tak dinafikan aku pon dapat benefit dari appointment dengan 'bakal' dr. nie..tapi tetap jugak terasa macam bahan uji kaji..bukan aku sorang je..tapi ade beberapa orang lagi..naseb baek sepanjang process tu x de la sakit sangat..mula2 'bakal2' dr. yang terdiri daripada pelajar fakulti pergigian nie beramah mesra dengan aku..siap tolong isikan borang lagi..

Lepas tu mula la process cek gg..sakit siket la sebab die guna tools yang tajam untuk cek gg sambil cuci2 yang mana boleh cuci.. selepas tu plak kena buat xray gg! first time rasa kena x ray gg.. scan x saket tp saket sebab kena masukkan something dalam gg then kena gigit, so mende tu x gerak2 time nak scan..ada sekali posisi menda tu x m'bolehkan untuk aku gigit..masa tu la terasa keperitannya..


some ideas on scan gg..lebih kurang macam nie la peralatan & processnya..

last sekali tibalah moment yang buatkan aku terasa macam bahan uji kaji sangat..student2 nie kena present depan lecturer diorang rupanya..masa tengok student laen yang terlebih dahulu present rase bengang la jugak..rasa dipergunakan..rasa nak lari pon ada time student yg incharge aku menghilang sekejap..tapi fikir kesian plak dekat budak nie..mane tawu final presentation ke..x ke naya kan? so aku pon just stay..relakan diri jadi subjek untuk presentation tu..

lepas je selesai proses tu, bakal dr. gg tu bagi la briefing kata gg aku nie kena buat apa..tapi die dh cakap awal2 tadi yg appointment lepas nie mungkin akan ambik masa setahun..haha..thanks for the checking..so kalau nak buat pape treatment dekat gg nie confirm2 kena pergi klinik gg or private la..aku nak kawen ngam2 lagi 3 bulan...nak tunggu setahun x dapek la..

p/s: yey sudah jumaat..happy weekend readers! =)
 

September 13, 2012

super spontan: 3 in 1 it's me!

As Salam,

lately kurang idea nak update blog utama nie..bile tinggal lagi 99 hari nak jadi wife org nie (insyaAllah) lebih terasa nak update blog satu lagi @rozeltweddingpreparations..hehe..Petang nie..terasa bosan lak tengok piccy profile fb dengan cover photo..tros google2 cari piccy yang best.. akhirnya jumpala piccy nie yang ceritakan semuanya tentang aku..poyo je..wekk

roses + novel + coffee = syaz@rozelt..kihkihkih =)

p/s: ade mase jenguk2 la blog i kawen i tu k..then bole bg nasihat or pendapat..dh cuak sebab x lame dh..huhu

September 4, 2012

Sedih but Life should Keep Moving..

As Salam readers,

Terfikir nak buat entry nie sebab agak terasa dengan ketiadaan seseorang dekat opis nie..seorang yang ceria, nakal, suka cari pasal dengan orang, suka sepahkan tempat orang & kadang2 if die sedih ade curik2 nangis dekat surau jugak..hehe..Hari nie masuk hari ke2 die di tempat kerja baru..harap ok2 saje dekat situ..x de nakal2 macam dekat sini..hihi

last day 30 ogos 2012..bergambar dengan boss tterrrrsayang =)

Die yang dimaksudkan x laen, cik Janna..orang yang selalu aku mention2 dalam blog picisan nie..hehe..sebelum nie selalu mention nama cik Janna sebab terlalu rapat dengan die..satu opis & satu bilik..sekarang no more satu opis sebab die dah keje tempat baru dekat IJN..then next week no more satu bilik sebab next week die nak jadik wife orang...wuwuwu..sedih la pulak..

Perasaan sedih tu mungkin akan betul2 terasa nanti next week..sekarang masih terkawal lagi sebab even x satu opis..stil bole gelak2 & sembang2 dekat rumah sewa..macam pagi tadi since die x de kawan sarapan lagi..aku dengan tunang bersarapan dengan die..lepas nie x kan nak sarapan dengan ktorang..confirm2 dngn hubby die..hehe
 
Diharapkan kehidupan mendatang cik Janna akan bertambah baik selepas nie..semakin serasi dengan kerja baru, kawan2 baru & life baru as wife orang.. harap2 cepat dapat baby jugak.semua kawan2 dkt sini x sabar nak ganyang baby u nanti macam mane u suka ganyang anak2 orang dkat sini..kikiki..


Front page kad farewell yang aku decorate khas buat cik Janna

p/s: cuba sehabis baik kawal nada sedih..memang ijn dekat je..kawen plak nanti still duk kl..tp jarak/gap x se'opis' & x se'rumah' tu pasti jugak akan terasa..


September 3, 2012

Pixlr Express yang Terrrbaik raya!

As Salam,

Mesti pelik kan? apa kena mengena 'Pixlr express' (online image editor) yang best dengan raya kan? hehe..sekarang slogan 'terbaik raya' cam dah melekat plak dekat bibir aku nie..makan bihun tomyam sedap kate 'best..terbaik raya'.. kenduri best..& macam2 yang berlaku dalam musim raya nie semua akan myebabkan aku terrsebut..terbaik raya!kikiki..tiru iklan tv3 la nie..hehe

Baru2 nie bila nak edit gambar guna 'Pixlr' terperasan ada feature baru yang sangat superb!..sebelum nie dah pernah promote website nie dekat entry nie..pixlr nie function die macam photoshop, photoscape & lain2 software yang seumpama dengannya tapi yang best x payah nak install..just edit piccas online..

Feature baru yang sangat menarik tu dipanggil 'Pixlr express'..so far aku tak totally explore lagi website nie..tapi yang best sangat2 sebab ada feature untuk buat collage..total ada 76 layout yang boleh dipilih..kalau dulu senang buat collage guna picnik..tapi sekarang picnik dah x de dah..rase dah integrate dengan google++ ...malas nak cuba jejak..

If reader2 semua kurang faham..nie aku tempekkan print screen 'pixlr express'..harap2 korang faham & boleh start guna untuk edit gambar2 raya!selamat mencuba..


Ada 3 option pixlr yang boleh dipilih untuk edit gambar

nie main page lepas korang klik 'pixlr express'..button hujung sekali utk buat collage..

nie la yang aku cakap tadi ada 76 layout collage yang boleh dipilih..terbaik!
nie gambar yang aku dah hasilkan daripada pixlr express nie..sgt2 senang..

P/s: Dah tukar shoutbox baru..sebelum nie fibox macam dah x berfungsi..rajin2 la tegur sini..insyaAllah akan cuba balas kunjungan =)

August 26, 2012

Seminggu Beraya 'Cik' Syaz@Rozelt =)

Salam 8 Syawal,

Hari nie bersiaran langsung dr taiping perak,my luvly kampung halaman..petang nie baru nak balik kl..Alhamdullillah dah seminggu kn kita beraya..tahun nie plak insyaAllah tahun last beraya as single..next year dh beraya as wife org..harap dapat biasekan diri nanti..aminn =)

cik syaz@rozelt ceria di pagi rye..ehem2 tgk la gambar background dekat belakg

Tahun nie agak gila2 jugak beraya..gila la kan cuti raya dari jumaat sampai rabu..kamis & jumaat ada dekat kl lepas tu jumaat petang balik semula ke taiping..bukan apa bnyk aktiviti hari raye nie selain hanya beraya..ada jugak kenduri kendara & open house..

Raya 1st sampai rye ke3 beraya dekat kg ayah bagan datoh..lepas nie kena kerap jugak balik kg sebab atok dngn opah dah x berapa sihat dah..tp aku masih bersyukur  la umur dah tua2 macam nie masih ada opah atuk..hhee

Tema kaler bj raya untuk  family aku thun nie adalah pink..hehe..InsyaAllah bj nie jugak baju family untuk majlis resepsi family aku hujung tahun nie..save kan?hihi..dekat bawah nie leh la tengok gambar raya pinky2 cik syaz rozelt =)

Gambar pinky2 keluarga cik syaz@rozelt

Anak2 dara bergambar dekat kg bagan datoh

sempat bergambar dngn en.tunang sblum balik kg..kg die pon dekat tepeng so senang la tahun depan..insyaAllah

lg best tahun nie beraya dapat jumpa membe2 lama yang semakin meningkat usia..semua pon dah bam2 agaknya sebab effect raye jugak la tu kan..makan lemang bnyk sangat..erm ada jugak capture2 gambar tapi selagi x share dekat fb x leh la nak curik tempek dekat sini..hehe..

Buat readers semua..selamat menyambut hari raya & selamatmenaikkan berat badan dengan attend semua open house yg dijemput..hihi..cik syaz@rozelt pon dah ada senarai open house yng perlu diattend raye nie ..hehe


August 15, 2012

Simple Iftar Tapi Meriah =)

As Salam readers,

Tahun nie masuk tahun ke2 ramadan bersama kawan2 opis yang sama..ye la pekerja x tetap macam aku nie kmungkinan nak tukar kerja lain tu agak tinggi jugak la kn..erm tahun nie sambutan iftar/berbuka puasa x sehebat tahun lepas tapi still meriah & yang paling penting super duper kenyang..hehe

Kalau ada yang bace entry aku tahun lepas, sambutan berbuka puasa tahun lepas ada makan buffet dekat tupai2 & bora ombak..tahun nie tempat biase je x de buffet, berbuka dekat wong solo sampai 2x, yang selang cuma satu hari then hari isnin lepas makan dekat kenny rodger roasters the mall..

Yang agak kelakar dah selamat berbuka hari isnin dekat kenny rodger roaster baru perasan ada orang letak post fb kate sijil halal kenny rodger dah kena tarik..sejauh mane kebenaran jom cek laman web jakim..hihi..tapi pape pon dah selamat makan..kire halal je la =)

Gambar dekat bawah nie antara gambar berbuka yang sempat dcapture(gambar dari fb cik janna & membe laen)..makan wong solo 1st dengan membe opis then kali ke2 plak dengan kawan satu batch dekat uni..makan kenny plak kire macam sdikit official sebab ade bos..naseb baek bos satu kepala je..so x de la terasa kejanggalannya..

berbuka di opis makan wong solo =) sama date dengan gg baru sorang member tu..10/8/12

Berbuka dengan member satu batch bioinfo..semua maseh maintain kiut..

iftar @krr..yg chinese tu bos..juz berjaya puasa separuh hari =)

August 7, 2012

'Wordle' Cool Website cipta Word Collage!

As Salam & Salam 18 Ramadan =)

As expected, bulan puase thn nie terasa sangat pantas berlalu..tup2 dah 18 ramadan..next week hari ahad plak dh raya..mesti ada yg x alert nie kan betapa cepatnye dh nak raya..hihi..pagi2 nie x nak sembang pesal ry, tapi nak share cool website!

Dah lama jumpa website nie..tapi pagi nie baru berkesempatan nak share..korang pernah dengar pesal collage gambar kan? ala yg satu gambar tapi hasil gabungan gambar2 lain tu.. kali nie punya collage bukan collage gambar tapi collage perkataan..unik & smart sangat..

Website free yang boleh create word collage nie namanya 'wordle'..boleh cipta kolaj/collage perkataan nie dengan masukkan perkataan yang nak dibuat collage ataupun masukkan url website..bila klik go (bagi masukkan perkataan) or submit (utk url website) tros siap satu..

Then boleh customize sendiri kaler2 collage yang kita nak or just klik 'randomized' untuk pattern2 yang sedia ada..untuk contoh, aku dah buat satu..perkataan2 aku ambik dari entry website NIE tentang seribu satu perkataan tentang raya.. =)

word collage yang aku try buat satu & customize dngan warna2 sweet =)

Antara kelemahan website nie yang aku perasan 1st gambar wordle yang kita buat x boleh directly save dekat pc..kalau nak save sama ada simpan dekat website tu yang public boleh view ataupun senang2 print screen je macam aku buat untuk pict atas nie..then make sure korang ada install java dekat pc or lappy k..if x install x boleh view collage yang korang buat..

ok readers..jangan lupa jenguk website nie untuk cuba buat satu!

http://www.wordle.net/

August 1, 2012

Motor pon Kena Pantang =)

As Salam,

Hehe..pagi nie mood ceria walaupun sedikit kelam kabut bsiap nak pergi keje tadi..mood ceria sebab dapat helmet baru!  helmet nie bukan di beli khas untuk aku sebenarnya tapi sebab dapat free beli moto baru =)..bukan niat nak eksen tapi macam biase nak jote reminder dekat sini..nanti x lupa 1st day bonceng moto baru..


Sebelum nie moto kriss yang tunang aku bawak tu dah tahap kritikal sangat..engine dah rosak..bunyik lak dh macam motorbot..hehehe..lepas tu plak beli yg second hand selalu je rosak..so better option beli je la mto baru harap2 x de la tinggi sangat maintenance setiap bulan awal2 beli nie kan..

Agak kelakar bile fikirkan konsep 'moto maseh dalam pantang' nie..konsep die macam nie..mto mase awal2 beli x boleh nak pecut lagik..kena tunggu sampai ribu ke ratus km baru leh pecut..x tawu la sape mulakan konsep nie, ke memang orang jual mto pesan macam nie eh?hehe..

disebabkan konsep/pmikiran nie la aku kelam kabut pagi tadi..kena keluar rumah awal 10 minit..sebab bawak moto slow takut sampai lambat pulak..lagipon kena provide xtra masa jugak untuk kunci, mangga semua..mto baru kan..no.plat wxd lagik..kena la ada extra protection..

Semalam masa round2 kl sebagai tanda perasmian mto tu aku terfikir idea untuk suruh tunang aku bg nama dekat mto die nie..bukan apa..barang kalau bg nama nampak la kte sayang dekat barang tu & secara x langsung akan jaga elok2..InsyaAllah..nama yg ktorang bagi dekat mto tu, 'Tommy' sempena nama 'Tommy Jones' pmain bowling yg tunang aku minat..kihkihkih..



July 31, 2012

Semalam Birthday Ayah yg ke 54!

As Salam,

Semalam adalah hari lahir ayahku yang ke 54! ingat sangat berapa umur ayah aku sebab ayah aku lahir setahun selepas merdeka..tahun nie kan 55 tahun kemerdekaan..cakap pesal merdeka ngam2 lagik sebulan kita nak sambut merdeka kan? tapi macam tahun lepas semua orang lebih excited nak raya dari nak sambut merdeka..hehe

Dikesempatan ini nak doakan ayah beroleh umur panjang yang diberkati Allah disamping terus sihat & bergembira disamping family.. Terima kasih sebab sekolahkan nina, jadi ayah yg tegas, rotan kalau malas p sekolah &  macam2 lagik pengorbanan kepada anak2..

Malam tadi wish birthday ayah melalui emak je sebab dari dulu agak cuak nak cakap direct dengan ayah..ye la dapat ayah garang..semua mende dari nak mintak duit, mintak permission semua kena melalui mak..Sebenarnya boleh je wish direct, dah besar panjang kan..tapi agak segan sebab jarang cakap phone dengan ayah..selalu tanya kabar family, tepon mak je =)

InsyaAllah balik raya nanti akan ada hadiah nak bagi dekat ayah..yang nie kena bagi direct ..baru la nampak keikhlasan seorang anak tu..hehe

Gambar masa konvo adeq..ayah aku memang 'segan' nak pandang kamera..hehe

July 30, 2012

Antara Amar & Bazli Siapa Jadi Pilihan Anda?

As Salam & Salam 10 Ramadan!

If korang penggemar tegar drama 'Dejavu di Kinabalu' jam 7 malam, tv3..mesti kenal kan dengan 2 watak hero dalam cerita nie, Amar dengan Bazli?hehe..aku nie x de la penggemar tegar tapi lately sejak berbuka puasa depan tv hari2 tros layan dengan tegarnya..hehe

minggu nie macam suspen siket la sebab nak tawu jugak sape yang bakal mendapatkan cinta nadhira (lakonan Tiz Zakyah).. penentuan cinta nie berdasarkan undi dari penonton..unik kan..means ending cerita nie akan ditentukan oleh penonton..hehe..aku hanya mampu menonton sahaja dari dulu memang x akan terjebak dengan undi2 dekat tb nie..

Tapi jauh disudut hati nak sangat Amar yang dapatkan nadhira..walaupun asalnya Bazli dah engage dengan nadhira, then bila datang Amar diorang putus aku tetap nak memihak dekat Amar (lakonan Aqasha) sebab if ada dua hero semua cerita pon aku tetap sokong 1st hero!hehe

So sama2 la kita nantikan ending cerita nie dis week..last week punya undi Amar 50% - Bazli 50%..sengit kan?harap sangat Amar dengan Nadhira..lagipon Bazli pon dah hampir nak kawen dengan pilihan family die..next week cerita baru lakonan lofa so mungkin malas nak tengok..tetttt..

Nadhira diapit Amar & Bazli
 p/s: Apa menu berbuka hari nie?penat kan hari2 nak kena fikir..hehehe

July 24, 2012

3 Ramadan Terawal yang Terbaek!

As Salam readers,



Balik kampung punya pesal habis dilupakan entry nak wish selamat berpuasa yang kunun2 nak wish secara official sebelum nie..hehe..tapi hari nie baru hari ke4 so maseh awal lagik untuk ucapkan selamat berpuasa kan? selamat berpuasa ye readers semua..harap2 ibadah puasa & dll untuk tahun nie lebih baek daripada tahun2 yang sebelumnya..insyaAllah..

Hari nie nak mngenang 3 ramadan terawal aku yang sangat best..mestilah best sebab dapat bersahur & berbuka dengan family tersayang..makan pon sedap2..sampai perut terasa sendat sangat..teruk kan..macam adeq aku yang duk kl jugak cakap.."time nie je la nak makan best2..balek kl kena makan bungkus je"..ade btol jugak cakap die tu..kalau makan buffet ramadan sekalipon x dapat kalahkan masakan mak..erm..

Lagik terasa best bile lepas berbuka semua pergi surau tunaikan solat teraweh..rumah sampai kosong kena kunci sebab x de orang..rase bahagia je bile kenangkan balik suasana tu..hari nie kiranya 1st day aku bersahur & berbuka dekat sini..tadi sahur pon dah terasa lonely..naseb baek hujung2 masa ada jugak housemate yang temankan sahur..

Setakat nie aku x plan lagik nak berbuka macam mane.. kalau ade 'orang' ajak berbuka dekat rumah die ikut je la..klu x, tapau je & berbuka lonely2 jugak la dekat rumah sewa macam tahun2 lepas..perasan lonely2 nie la yang kuatkan rasa nak kawen..at least ade somi teman..hehe..ok readers..semua kena bertahan ye sebab beberapa jam lagi je nak berbuka..nak wish advance la..selamat berbuka & selamat bersahur!

p/s: Bosan2 or lonely2 jom bace tafsir quran dekat sini..nice interface siap boleh dengar bacaan alquran yang syahdu



July 19, 2012

Layan Love Rain Diambang Bulan Puasa

As Salam readers,

Sunyi sepi je kan blog rozelt dalam beberapa hari nie kn? erm dah x de alasan nak bagi dah..bz, bz & bz..dalam bz2 pon sempat lagi layan cerita korea dekat maduu..hehhee..kali nie aku layan cerita "love rain" plak..excited nak layan cerita nie sebab hero cite nie, Jang Geun Suk..jambu2 pon die aku tetap suka..

part yg sangat romantis =)

So far baru layan x sampai 4 episode je..kali nie x super excited sangat..layan pelan2 time rehat or habis kerja..kesian kan x de copy cite tu..so layan pelan2 je la..so far yang aku dah tengok cite nie masa zaman 70-an ke 60-an tu..memang  kontra habis la watak JGS zaman nie dengan cerita u're beautiful yang bajet cool tu..

Yoona pon nampak lemah lembut habis, berbeza dengan masa aku tengok die dalam cerita running man! seorang gadis aktif & ceria..hehehe.. nie first time aku tengok die berlakon..so first impression memang Yoona nie kire pandai berlakon.. Jalan cerita x boleh nak komen sangat sebab baru tengok 4 episod je..hehe


lagu nie dengar sweet je..tawu maksud lagu nie lagi rasa sweet =)


Lusa dah puasa, so nak tak nak, entertainment nie kena kurangkan siket..takut rasa rugi macam tahun2 lepas..aku nie kategori yang biasa2 je tapi aku cuba la untuk jadi lebih baik..insyaAllah =)

P/s: Nak wish selamat berpuasa dekat readers semua tapi secara official dekat next entry la eh!


July 13, 2012

Jom Grab Tafsir Kecik Dekat Popular!

As Salam Readers,

Salam penghulu hari semua..hari nie nak share penemuan tafsir murah & comel yang ditemui di Popular kelmarin..nak dijadikan cerita hari rabu lepas aku kena bertugas dekat empire gallery subang jaya. Then habis kerja jam 4,  ada masa lagi sejam untuk tunggu tunang aku amek dekat situ..so aku berjalan2 la dalam mall yang x berape nak besar tu..

Dalam mall port yang paling aku suka melepak antaranya dekat kedai buku la..bukan apa..boleh bace buku free..kihkihkih..lagi popular nie best siket sebab banyak sangat buku catatan yang comel..stationary stuff pon comel..sampai aku pernah beli hadiah dekat orang beli dekat situ je..

Jalan punya jalan dekat popular tu ternampak la tafsir kecil, comel dengan tulisan jelas.. dari kampeni "Al Hidayah House of Al'Quran/telaga ilmu"..harga pon murah..rm20 je..erm aku sebenarnya terfikir nak beli satu sebab kecik senang nak bawa mana2..dekat rumah sewa dah ada satu..tafsir saiz besar untuk jadikan hantaran tapi dah advance guna dulu..hehe


dalam gambar nampak besar..tapi kecik je nie..

Jangan salah faham ye dengan entry nie..aku hanya berniat untuk berkongsi..erm sentap jugak bila orang cakap novel tebal2 boleh baca sekali harung..tapi 'novel' yang sepatutnya kita baca, fahami & amalkan pengajaran di dalamnya hanya dipandang sepi..huhuhu..kritikan nie bukan untuk korang2 tapi untuk aku jugak..  (=_=)

susah nak nampak permandangan indah macam nie dekat m'sia kan?huhu

Cakap pesal Al-Quran comel nie..hari tu ada bace entry tentang jualan al-quran untuk wanita dengan kaler sweet macam pink, purple..selain tu jugak ada panduan2 macam kisah2 wanita contoh, haid wanita, wanita yang boleh dikahwini & macam2 lagi panduan untuk kaum wanita disertakan sekali dalam al-quran/tafsir tu..kalau nak tengok2 or ada plan nak beli untuk buat hantaran boleh la tengok dekat link fb bawah nie..

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.214029295386008.42845.192660770856194&type=1 (if x boleh tengok rasenya kena 'like' dulu)

Cantik kaler2 yang ada..

p/s: next week dah bulan pose..harap tahun nie dapat dimanfaatkan dengan lebih baik dari tahun2 sebelumnya..InsyaAllah =)

July 5, 2012

Permohonan Maaf di Hari Nisfu Syaaban..

As Salam readers,

Hari nie nisfu syaaban ye..hari buku baru buat semua umat Islam, hari yang digalakkan berpuasa sunat, beribadat di malam hari & banyak2 memohon keampunan kepada Allah s.w.t sementara pintu rahmat, keampunan Allah s.w.t terbuka luas..erm.. rasa dah 2 tahun berturut2 kena time yang aku x dapat nak berpuasa sunat..bukan setakat puasa sunat even lain2 perkara ibadat x boleh buat..redha aje lah.. Tapi perkara penting yang aku boleh buat hari nie..untuk mintak maaf dekat semua orang..

"Dikesempatan ini, sy Syazlina a.k.a syaz@rozelt ingin memohon maaf sepanjang perkenalan readers semua dengan saya..mana tahu ada penulisan, komen2 yang menyinggung perasaan mahupun jika ada unsur riak yang berlebihan dalam penulisan sy sehingga wujud perasaan tidak puas hati terhadap saya"

"Sesungguhnya yang baik datang daripada Allah, yang tak baik tu datang dari diri saya sendiri"

Kita sebagai umat Islam patut bersyukur kan sebab adanya hari2 macam hari raya, nisfu syaaban & hari2 istimewa yang lain secara x langsung mengingatkan kita kepada dosa kepada Allah s.w.t dan sesama manusia..Kalau fikir logik hari2 pon boleh mintak maaf kan? tapi macam lagu Elton John "sorry seems to be the hardest word" tu kadang2 sangat tepat untuk kita kan..susah sangat nak mintak maaf! ..

Ok sape yang maseh blur/terlupa dengan hari nisfu syaaban nie, boleh la baca link2 website yang aku jumpe tentang nisfu syaaban nie..taip dekat google pun banyak yang keluar tentang nisfu Syaaban nie =)




July 3, 2012

Pixton, Cool Website untuk Cipta Komik Online!

As Salam readers,

Hari nie nak share satu cool website yang menarek untuk cipta komik online..nama website nie 'Pixton'.. tadi tengah bosan2 terfikir nak cari website untuk create komik online..google2 dapat jugak..menarek sgt wesite nie sebab dah siap ada template dan scene..tinggal nak edit expression dengan tambah dialog..Website nie free cuma perlu register..tapi sekarang dah senang sebab juz online guna akaun fb..x payah nak register2..

Kalau terfikir nak tambah prop dalam komik nie pon boleh..kalau nak tukar expression just klik dekat mulut, or mata then pilih expression yang sesuai..contohnya nak gelak ke, nak marah ke..hihi..Pergerakan badan pon boleh edit jugak..klik dekat badan kartun tu then adjust la nak terbongkok ke, posisi berlari ke..memang senang la..

Masa create best la..then bila time nak kena publish tu la rase lemah siket..sebab nak kena share dalam community pixton nie..means orang lain yang create komik jugak boleh tengok komik kita..so sebab nak share hasil komik aku yang try buat..aku just print screen je komik tu..hehe.. Banyak lagi la nak kena godak website nie..so dapat share komik yang paling basic je la..

nie aku pilih scene 'lost in beach' lepas tu tukar expression & tambah dialog..
edit daripada template asal yg dekat bawah nie..

lupa nak inform kena pilih karakter jegak =)

ok yang bosan2 jom cipta komik korang dekat link bawah nie

http://www.pixton.com/

p/s: yang nie kurang muslimah siket..agaknya ada tak komik online versi islamik eh?

June 29, 2012

Novel Cerita Tentang 'Hasad Dengki'

As Salam readers,

Sekejap je lagi nak masuk hari baru..Dalam Islam bila masuk maghrib tu dah kira hari baru kan?erm aku baru habiskan baca novel 'Roti Canai Salad Taco'..novel yang sangat2 best..sebab sarat dengan ilmu & sememangnya bukan novel chenta..bayangkanlah novel hampir seribu mukasurat, 3/4 dari novel nie baru hero jumpa dengan heroin..tapi sementara nak sampai part nie..part yang sebelum2 tu tak membosankan langsung..

Petang nie bukan nak cerita pesal novel nie..tp isi kandungan yang ada diselitkan ilmu2 agama..salah satu part yang aku suka part penulis cerita tentang hasad dengki..antara petikan dalam novel tu..

"Ibn Masud meriwayatkan. Rasulullah ada bersabda bermaksud:

"Tidak digalakkan adanya perasaan iri hati melainkan pada dua keadaan. 
1. Keadaan orang yang dikurniakan Allah harta benda dan membelanjakan kepada perkara kebajikan.
2. Keadaan orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan agama lalu ia beramal dengannya dan mengajarkannya. (riwayat Bukhari, Muslim dan Tarmiza Mustika Hadis 106)

so kita fikirkan lah sendiri bertapa dalam kehidupan kita kadangkala ada perasaan hasad dengki yang x berasas..ada sebab Allah bagi perasaan tu..tapi sebenarnya perasaan tu untuk mendorong kita berusaha ke arah yang lebih baik.

lagi Imam Al-Ghazali pernah berkata tentang hasad dengki:

Hasad atau dengki adalah satu daripada maksiat batin yang boleh membinasakan seseorang.

Hasad dengki nie terjadi kepada:
"orang yang berjiwa rendah suka berangan-angan kosong tanpa usaha untuk mendapat apa yang orang lain ada. Apabila dia tidak mendapatinya kerana tidak pernah berusaha, maka die mengumpul segala hasad dengki dalam hatinya"

Banyak lagi ilmu yang aku dapat dari membaca novel nie..Sebelum pulangkan kepada tuan punya novel insyaAllah akan berkongsi lagi.. Jom kita berusaha hilangkan sifat2 mazmumah(sifat2 yang membuatkan hati tidak bahagia) dalam diri kita..

Baik makan pizza daripada ada "Perasaan Hasad Dengki"..hehe



June 28, 2012

Dulu 'Ulser' sekarang 'Vaskularisasi kornea'..Redha aje la..

As Salam,

Selamat pg readers..kalau tengah bz or sedih2 memang aku  x de mood nak update blog..sejak semalam dengan hari nie tengah dalam mood sedih sebab lepas nie aku kena stop pakai kontek lens dalam masa yang lama.. no more keselesaan pakai kontek lens seolah2 mata x rabun tu..hehe

Last week tibe2 dapat kol dari Dr.lili yang pernah jadikan aku subject untuk study die beberapa tahun lepas..kalau x silap tahun 2008 masa aku kena infection mata or ulser nie..x sangka jugak walaupun dah almost 4 tahun dr. tu maseh ada no. kontek aku & sekali lagi die panggil aku untuk jadi subjek tapi kali nie untuk test air mata bekas pesakit ulser mata..

Jauh gak kena pergi sampai ke Damansara, dekat Segi EyeCare dekat damansara. Tapi sebab fikirkan kesihatan mata aku pergi la jugak..kesian dekat tunang yang terpaksa masuk keje lambat sebab nak teman aku buat test mata nie..

Selain kena letak macam2 dekat mata nie untuk keluarkan air mata sebagai bahan ujikaji, Dr.lili buat check up jugak dekat mata aku..Cek punya cek Dr.lili cakap aku ada vascularization cornea..w'pun aku ex graduan bidang sains..aku cube baca paper2/research berkaitan maseh jugak x faham..tapi yang sangat obvious kalau berlarutan masalah ini boleh akibatkan hilang daya penglihatan a.k.a buta..

Dr. cakap aku still boleh pakai kontek lens, tapi kena pakai yang jenis Silicone Hydrogel..jenis nie sangat menyerap oksigen..kejadian berlaku dekat aku nie pun sebab mata kurang oksigen disebabkan terlebih masa pakai kontek lens..sendiri mau ingat la klu pakai kontek lens tapi x berdisiplin..lebih2 lagi aku yang pernah kena infection kontek lens patut double triple disiplin .. 

Mungkin aku akan ikut cakap dr.lili untuk stop sekejap pakai kontek lens nie..tapi kalau ada event pape mungkin akan pakai jugak contohnya majlis kawen aku nanti..hehe..redha aje la yang memang aku x berjodoh dengan kontek lens nie..dah dapat kad pesakit Segi EyeCare..next month ada check up lagik!huhu

Gambar tahun 2009..ada setahun jugak melekat dengan spek lepas kena infection..huhu

p/s: yang maseh or sedang pakai kontek lens tu hati2 ok..kena extra care untuk elak dapat penyakit2 macam sy~

June 25, 2012

Sarapan Sambil Dengar Ceramah


As Salam,

Percaya x? sarapan sambil dengar ceramah pagi2..Ye anda boleh dapat special service nie kalau sarap dekat kedai makan area pwtc..x sure plak apa nama kedai makan tu tapi kedudukan tepat bertentangan dengan pintu belakang pwtc dan sederet dengan kolej kejururawatan Pusrawi.. pagi2 kalau terlambat siket kena berebut tempat duduk dengan budak2 kolej kejururawatan tu..hihi

Yang menarek kedai nie..boleh kate semua menu sarapan yang dihidangkan sedap2 belaka..menu yg paling aku suka..mee goreng nya..scukup rasa & banyak udang!..habis aku kutip udang2 yang kelihatan kalau makan dekat sana..Hari nie makan service agak tip top jugak..mungkin sebab dah hire pekerja baru..klu x agak trok la service..sampai sebelum nie pernah kena banned.

Lepas dah order air & ambik makanan, duduk & boleh la layan ceramah ustaz kazim, If x silap sebelum nie tape rakaman ceramah ustaz Azhar Idrus pon ada..ceramah semua best2, kelakar & berilmu sampai kadang2 terlambat gerak nak masuk opis..tengok ceramah kelakar plus minum nescafe 'o' secara x langsung boleh hilang mengantuk pagi2..

Sebenarnya agak jarang aku sarap dekat situ..sebab harga makanan agak mahal jugak..tapi dengan harga, plus dapat dengar ceramah/ilmu free tu..kira berbaloi2 jugak la makan dekat situ..hehe..


June 21, 2012

Tak Semua Orang Pandai Masak Meggi yang Sedap

As Salam,


Betul x statement dekat atas tu?hihi..aku percaya semua orang pandai masak meggi guna cara yang paling senang..panaskan air dalam heater & tuang dalam mangkuk yang ada megi dengan bahan perasa..kacau2 & makan..kalau guna cara nie confirm megi tu sedap kan..sebab mangkuk kecik je..senang nak bajet air banyak mana..Tapi kalau masak meggi yang guna dapur gas mesti ada kes kadang2 terlebih air kan..ye la masak megi untuk seorang tapi guna periuk untuk 10 orang punya makan..mane la x salah bajet air..hehe..

Bagi aku ade beberapa orang yang aku dah nampak bakat masak meggi dengan berjayanya..adeq aku yang ting.2, adek pompuan aku, ida dengan tunang aku..Adik aku yang ting.2 tu siap letak sikit cili sambal untuk masak megi kari..mmg umpph habis..kalau balik kg. mesti suruh die masakkan..

Adeq aku ida pandai masak meggi tomyam..memang sedap kalau die masak..siap letak cili dengan telur yang dimasak x pecah..klu die masak wajeb menumpang.. hehe..tunang aku plak diketahui bakat memasak megi nie hari ahad lepas..saje dera die..datang uma family die suruh masak meggi kari sebab teringin..memang sedap la die masak..teringat2 aku..

Sebab teringat2 nie la pagi tadi sanggup bersahur makan megi..selalu aku masak meggi telur x bagi pecah..nie aku buat style pecah plak..huhu..kureng la..x sesedap tunang aku masak hari ahad tu..x habis pon makan..tapi bila fikir2 balek mungkin diorang selalu masak megi kot..sebab tu sedap semacam..aku selalu jugak masak tapi style yg jerang air tu je la..hehe
nie la meggi yang aku masak pagi tadi..meggi sedap..tp aku masak x sedap..huhu

Macam mane pon kena jarak2 jugak makan meggi nie..pernah dengar orang cakap..sekali makan meggi nak proses megi tu totally keluar dari badan ambik masa..sebab dekat mee tu sendiri banyak bahan kimia..wallahualam..Tapi kalau effect kepandaian aku kurang bersetuju sebab ingat masa belajar kat mrsm dulu..member paling genius paling kuat makan meggi..hehee

June 19, 2012

Tertengok & Terbaca Tentang Fesyen Ranggi Muslimah

As Salam,

Pagi tadi aku bangun jam 5 pagi untuk makan..x payah tanye la buat apa la makan pagi2 buta ..mestilah untuk ganti pose..huhu.. Sambil makan aku bukak tv3 tengok ulangan 'wanita hari ini' ..topik yang diorang bincangkan memang menarek minat aku.."fesyen ranggi muslimah"..seriously aku x mngidam nak pakai ranggi2 nie..tapi aku suka tengok je..lebih2 lagi part tudung memang cantik & berfesyen habis..

Tadi saja la google2 pesal isu nie..tup2 terbace satu entry nie..baru semalam post rasanya..huhu..sentap jugak i bace entry tu..penulis entry tu cakap fesyen muslimah ranggi nie boleh mendatangkan tabarruj..bahasa mudah 'melebih2 dalam berhias'..

"Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat kelak". (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasaie dan Ibn Majah)


Tak berani nak ulas lebih2 sebab diri sendiri pon ada banyak lagi menda yang kena betulkan..erm..doakan kita sama2 dapat hidayah daripadaNya..InsyaAllah..Jom kita baca entry tadi yang cakap pesal 'fesyen ranggi muslimah' dekat link bawah nie..




June 18, 2012

Provider Novel Bertambah..hehe

As Salam,

Sekarang dah x boleh cakap bosan2 dah..sebabnya macam2 aktiviti boleh buat sekarang..nak kawen lagik 6 bulan so dah x boleh relax2 sangat..mana diy2 yang berangan nak buat tu better start sekarang sebelum jadik terbengkalai..ye la las2 minit kita bz x hengat kan? Kalau tension fikir pesal kawen boleh berehat sebentar sambil baca novel!hihi

Sekarang mungkin aku x akan mengalami terputus bekalan novel lagi dah..dekat opis memang ade sorang kakak nie, nama die k.Ros yang rajen beli novel..kalau aku pinjam novel die, lepas habis bace mesti die akan suggest novel yg laen plak..aku nie x boleh harap..dengar best je terus nak rembat..nak beli rasa x berbaloi sebab aku bukan jenis yang baca novel 2x or pengumpul novel yg tegar..

Lately baru aku tawu dekat rumah sewa pon ada provider novel jugak..rupa2nya kakak dekat rumah sewa aku tu ada adik ke abang ntah keje dekat kilang percetakan novel..yang reject2 punya free2 je kakak tu dapat..sampai hari tu aku dapat pinjam novel yang masih berplastik..rasa bersalah jugak pinjam sebab k.ina (nama kakak tu) x baca lagik...tgk tahun percetakan baru lagik rupanya..tahun nie bulan 4 hari tu percetakan pertama.

Don't judge a book by its TITLE!best nie..hehe

Tajuk novel nie macam kurang menarik kan..ada jugak la aku simpan dalam masa seminggu x bukak2 plastik novel tu..tapi tengok penulis novel tu femes jugak 'Norhayati Ibrahim'..so weekend lepas aku start baca..aku baru baca part mula2..tapi aku rasa novel nie memang best..novel yang bukan semata2 cerita cinta..gaya bahasa pon best..nak bace review novel nie boleh bace entry dekat link bawah nie..





June 14, 2012

One day off to Terengganu~

As salam readers,

Hari nie nak cerita pengalaman sehari di ganu kite..nie memang plan last2 minit nak pergi sane sebab nak tengok keadaan anak buah tunang yang accident..kire nie kes emergency la..ktorang pon masing2 amek el yang x bergaji..x pe la nie hari die..lepas nie mana tawu hari kita plak..keadaan die agak teruk jugak sekarang..masih dalam icu,x sedarkan diri..huhu

Malam semalam dalam pukul 12 malam kami berempat, aku, tunang, kakak & mak die bertolak pegi ganu dari kl..memang emergency sgt btolak lewat mlm n naek kancil je..naseb baek ok je kreta tu jalan jauh..mengantuk sangat sebab travel time2 tido kan..sampai dalam jam 7 pagi terus bergegas pergi hospital sultanah nur Zahirah dekat kuala Terengganu untuk melawat anak buah tunang..tapi waktu melawat pukul 1 so terpaksa tunggu dulu..

gambar sumber google
Time menunggu tu la ktorang pergi sarapan dekat kafeteria hosp..sebabkan perjalanan p ganu agak singkat dalam sehari je..masa breakfast aku amik ns putih(ns dagang x de) dengan lauk nasik dagang...mungkin bukan tempat yang betul so lauk ns dagang die x berapa sedap..then makan karipap yang berinti ikan..pelik jugak sebab 1st time makan karipap inti ikan..rasenya..bole tahan la..

kredit to: http://aidarasyidahazman.blogspot.com/
Lepas tu, kakak tunang aku mintak tolong bawak die dengan anak pompuannya balik rumah amik barang..sebab nak duduk dekat hosp jaga nak buah tunang yang masih koma..kesian bila ingat balik sebab accident tu x de patah riuk..tapi sebab hentakan kepala terus jadi x sedar..readers pon tolong doakan la adeq Nasrullah (nama anak buah tunang umo baru 20 thn) cepat sedar & sembuh..Kena sihat sebab nak tolong mak die jaga 2 orang adeq..ayah diorang dah x de..

Rumah diorang dekat area Kerteh..so sempat la lalu beberapa kali dekat kawasan perindustrian petroleum..sebenarnya malam sebelum sampai hosp tu pon dah lalu sini..permandangan malam2 dekat situ memang m'kagumkan..banyak lampu..siap ada yang macam pencawang tu ada api..masa perjalanan balik api yang ada macam lagi marak..bila lalu terasa bahang..giat kitorang tangkap gambar tapi dekat situ sebenarnya ada amaran x boleh tangkap gambo..Gambar x dapat nak share sebab x berapa cantik , tgkap pon dari dalam kereta je..

gambar sumber google: pelantar minyak kerteh

Pengalaman scary ktorang kesana kemari x mandi sampai dalam pukul 3 petang macam tu..badan memang terasa sangat melekit..Sebab x nak mnyusahkan kakak tunang yg kelam kabut dengan situasi anak xcident nie..ktorang berempat check in hotel yang bdekatan dengan hosp. ktorang check in dekat hotel area hosp dengan bayaran rm35 je untuk 3 jam..Check in sekejap je untuk lepas penat, mandi, solat sebelum pergi hosp balik utk melawat kali ke2 sebelum balik kl.masa melawat petang tu dari jam 5 smpai 7 ptg..

Sebelum balik sempat la.. p beli keropok..beli keropok kering je..yang basah takot malas nak goreng..lepas tu plak tanya member keropok lekor best dekat 'Bukit Tok Beng Seberang takir'..tapi sebab dah lewat dan kelam kabut nak bertolak balik beli je dekat kedai tepi jalan..Sedih jugak sebab terkena keropok yang banyak tepung..dekat kl pon banyak leh dapat..

Perjalanan balik amik masa 7 jam jugak..perjalanan nie memang sangat scary..driver dah la kurang tido..yang aku nie sebagai co-driver pon takut nak tido..sebab jalan nak pergi pantai timur nie kan bahaya corner ring, corner baring habes..ada la sesekali macam nak terbabas & kena hon ..tapi naseb baek x sampai xcdent..huhu..w'pun dah berenti sekejap untuk tidur still mengantuk tahap max..Alhamdulillah selamat jugak sampai dalam jam 2 pagi tadi..

p/s: dulu 'kawan' sy sekarang 'tunang' sy..kenala biasekan diri sebelum jadik husben & wife nie..