January 10, 2014

Kepala baby dah engaged..rasenya akan bersalin awal ke?

Assalamualaikum readers,

sekarang otak jem & malas nak update blog..tapi mengenangkan macam lama x update so daku gagahi jua..semalam scan baby untuk 35 weeks..sebelum scan baby tu dr. macam cengkam dekat bahagian atas ari2 untuk cek tengok kedudukan kepala baby dah engaged ke blum..then dr. cakap "baby dah engaged nie..barang nak pergi hospital dah ready?"..wuwuwu..cuak jugak sambil fikir..baru je 35 weeks dah nak
bersalin ke? tapi ada baca jugak blog orang yang kalau kepala baby dah engaged tu maknanya lagi 2-4 minggu lagi nak bersalin..

Dr. troskan scan bahagian2 lain & dr. cakap perkembangan baby ok cuma berat kurang..berat baby btol2 atas border katanya..kalau ikutkan range berat baby untuk minggu nie sepatutnya 2.4kg - 2.6kg..tapi baby 2.4kg.. so sebabkan nak monitor pertambahan berat baby..next 2 weeks kena datang lagi untuk scan..tapi dr siap pesan lagi "kalau awak tak sempat datang lagi 2 minggu inform dekat sini ye"..lagi la tambah cuak..macam die iyekan je aku dah nak bersalin dalam mase terdekat..

Pasal perkembangan berat baby yang kurang tu sedikit sebanyak aku rase bersalah jugak..mungkinkah sebab aku sejak akhir2 nie macam selamba minum caffein, tea, nescafe semua tu? tapi aku minum sikit je..bukan hari2..lepas jumpa dr. & scan nie terus set mind kena berenti kejap or minum dalam kuantiti yg super sedikit minuman berkafein..

nie la die maksudnya kepala baby dah engaged..

Bila kepala baby dah engaged nie mula la terasa asyik nak ke toilet buang air kecik, then ada rasa ngilu2 sikit dekat alat sulit..perut memang terasa ringan sikit plus senang nak membuang air besar sebab baby dah tak menekan usus besar..apa2 pun kalau kena bersalin awal harap dipermudahkan..aminn.. (niat hati memang nak bersalin awal pun untung2 dapat balik kg. berpantang terus raya cina nie..amiinn..insya Allah)

10 comments:

IMaH said...

Bestnya kalau dpt bersalin awal. kalau dah 37 minggu ke atas tu dah ok dh bersalin. sbb imah ada dgar org cakap kalau kepala baby dah masuk laluan maybe dalam 2 minggu lagi dah bersalin. semoga dipermudahkan semuanya

cik mah said...

Wahh....bby xsbr ek nk kuar...amboi2...cik mah pun 35 minggu..esok checkup...xtau bby mcm ne..hr tu berat okey..berat cik mah je xok..ringan pulak tetiba...n hr tu kepala bby mmg dah engaged...

All About AnaYna said...

Ana plk dh 32w..tp stiap kali scan doc xpnh gtau berat bby bape.ana lak x pnh tya adoyaii..next checkup rabu ni n scan trus laa.so soklan wajib tya adalh berat baby n gender..coz still lg xtau bby boy or girl nih.huhuuu

Cik Puan Rara said...

wahhh dh nk bessalin dh syaz.gud luck dear!

Shakina Farhan said...

masa shahadah dulu doctor xd cakap baby da engaged ke belum tup2 36w 5d die nak keluar..xd isyarat lalu..bykkan makan sayur & protein syaz..tp kdg2 doctor punya estimation based on scan xtepat jugak..ade org doc ckp baby besar keluar kecik ke & sebaliknya..

ct cucubi said...

Semoga dipermudahkan k syaz.. :) kami x sbr nak tgk baby... mne tahu kenan sy.. kihkihkih

(''_'') said...

semoga d permudahkan segalanya...sy bersalin ms 38w wlpn kepala engaged awl lg...

nu na said...

yea betul la tu lg 2-3 mggu.

NoraKerel Aira said...

semoga dipermudahkan segala urusan ye In Sha Allah

ina said...

Salam..sy pn kepala baby DA masuk..tapi baru sikit.kandungan Kali nie 36wk xbsalin lg,DL 35wk DA bsalin..