August 7, 2012

'Wordle' Cool Website cipta Word Collage!

As Salam & Salam 18 Ramadan =)

As expected, bulan puase thn nie terasa sangat pantas berlalu..tup2 dah 18 ramadan..next week hari ahad plak dh raya..mesti ada yg x alert nie kan betapa cepatnye dh nak raya..hihi..pagi2 nie x nak sembang pesal ry, tapi nak share cool website!

Dah lama jumpa website nie..tapi pagi nie baru berkesempatan nak share..korang pernah dengar pesal collage gambar kan? ala yg satu gambar tapi hasil gabungan gambar2 lain tu.. kali nie punya collage bukan collage gambar tapi collage perkataan..unik & smart sangat..

Website free yang boleh create word collage nie namanya 'wordle'..boleh cipta kolaj/collage perkataan nie dengan masukkan perkataan yang nak dibuat collage ataupun masukkan url website..bila klik go (bagi masukkan perkataan) or submit (utk url website) tros siap satu..

Then boleh customize sendiri kaler2 collage yang kita nak or just klik 'randomized' untuk pattern2 yang sedia ada..untuk contoh, aku dah buat satu..perkataan2 aku ambik dari entry website NIE tentang seribu satu perkataan tentang raya.. =)

word collage yang aku try buat satu & customize dngan warna2 sweet =)

Antara kelemahan website nie yang aku perasan 1st gambar wordle yang kita buat x boleh directly save dekat pc..kalau nak save sama ada simpan dekat website tu yang public boleh view ataupun senang2 print screen je macam aku buat untuk pict atas nie..then make sure korang ada install java dekat pc or lappy k..if x install x boleh view collage yang korang buat..

ok readers..jangan lupa jenguk website nie untuk cuba buat satu!

http://www.wordle.net/

6 comments:

Anum said...

nk terjah

Tinta Lana said...

Salam.

Nak, nak, nak cuba buat,keh3.

Urm..maknanya, takleh nak save tuk simpnn sndiri lah ni ya syaz?

ika said...

syaz mmg rajin kan carik website2 gini...:) buat 1 collage tuk ika k nnt...^.~

Hanif Idrus said...

Good info utk aku ini

Penyuluh Perikanan said...

salam ramadlon,
kunjungan perdana untuk persahabatan,
Blog ini sangat cantk, cool,...saya suka dan follow 731

saya akan bahagia jika anda menerima dan follo back...
ditunggu dan terima kasih

anaztasias nora aira said...

waaaa beshnya !!. thank you for the info dear :)