November 13, 2013

Selera Makan Time Preggy

As salam readers,

Alhamdullillah sekarang dah nak masuk 28 minggu..which means 7 bulan preggy..perut boleh tahan membesar dengan jayanya..strectmark di perut alhamdulillah x de lagi..cuma gatal2 manje mintak garu tu ada la wujud kadang2..

sekarang selera makan sangat la hebat..seronok jugak preggy nie x payah nak fikir pesal diet..then rasa jarang sangat rasa perut full yang tahap senak tu..rasa makan dah banyak..tapi x de la kenyang sangat..mungkin sebab makan berdua ..hihi

makanan yang aku selalu craving time preggy nie adalah makanan yang bercheeseee..suka sangat cheese dalam cheesy wedges, dekat kek carott frosting cheese & dalam fikiran sekarang teringat cheese cake dekat hotel concorde shah alam masa jaga pameran dekat situ kelmarin..nyumm2x..

yang ada corak marble tu la cheese cake dkt concorde tu..sedappnyee..

last 2 weeks masa check up dekat klinik berat naik 0.5kg je dalam masa 2 minggu..masa tu x tawu yang dah kena naik 1kg untuk 2 minggu..makan pon ada cover2 jugak takut banyak sangat naik nanti kena minum air gula lagi..namo2..so dah tawu kena naik 1kg nie mmg makan x hengat lepas tu..mintak2 la berat jangan naik sangat esok nak check up..

walaupun selera makan betambah2 sekarang..tapi makanan mase awal2 preggy yang buatkan aku mual maseh lagi tak terasa nak makan..contohye macam kerabu mangga makan dengan kari ikan dekat satu kedai nie..so tak boleh terima..tekak nie terasa loya bila teringat..

Alhamdulillah jugak sebab walaupun makan banyak tak kena sakit gigi..selalu kalau aku makan banyak semacam mesti akan kena sakit gigi..masa awal2 preggy dulu pun selalu sakit gigi..alhamdulillah rezeki baby dalam perut, mama die boleh makan sokmo =p 

terima kasih jugak dekat org sekeliling yang prihatin & faham dengan keadaan mama sorang nie..teringat lagi masa teringin nak makan kek carot frosting cheese kakak ipar tolong buatkan tanpa apa2 bayaran..dapat sebijik tu..puas makan..then setakat nie x de makanan yang ngidam..apa2 nak makan alhamdulillah dapat makan =)

first reveal gambar preggy dekat blog..masih berbaju kurung..27 minggu..

p/s: doakan baby sihat je dalam perut mama..doakan ye readers semua nya dipermudahkan..dah x lama..

10 comments:

IMaH said...

comelnya baby bump dia! hehe..take care tau

cik mah said...

Comel2...bby makin sihat...

Nurzakiah Hanum said...

comel :)

Basyirah Abd Rahman said...

Boleh muat pakai baju kurung lagi! Haha.. Kain tu mesti bawah peyut kan? ;)
erm.. nyummysnya cheese.. hihi.. Take care syaz. Nnt update lagi!

Syaz Rozelt said...

@IMaH
tq IMAh..sama la imah jugak take care =)

Syaz Rozelt said...

@cik mah
btol2..tu yg perut membesar dngn gembira tu..hihi

Syaz Rozelt said...

@Nurzakiah Hanum
=)

Syaz Rozelt said...

@Basyirah Abd Rahman
naseb la ade lagi bj kurung yang muat..kain plak ada yang dekat bawah ada yg dekat atas perut..hihi..yg penting dua2 kena pakai pin..ok basyi.. Insya Allah akan update =)

shura shushi said...

pregnant eh, congrats, jaga diri elok-elok

**iolss baru disini :))

~~Ticer Wann~~ said...

take care tau.. biasanya orang kata time ngandung ni makan puas-puas nanti pantang tak boleh makan apa yang kita suka.. apapun kena jaga jugak :)