November 21, 2013

Welcome 3rd Trimester!

As Salam,

Macam x percaya dah masuk 3rd trimester bersamaan 28 minggu pregnancy..rasa macam baru lagi
buat pregnancy test and result positif..lepas tu blur2, btol ke dah preggy..ceh ayat klise =p..
Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk meneruskan kandungan ini & merasai pengalaman
 hamil macam ibu2 yang lain..doakan ye sampai ke akhirnya (baby keluar) dipermudahkan..aminn


Antara beberapa perkembangan diri sampai ke saat ini..

hb (Bacaan hemoglobin)
hb memanjang rendah sebelum nie..kire dah masuk golongan anemia sederhana.. Alhamdulillah baru2 nie hb kembali ke paras normal walaupun bacaan yang tak betul2 stabil..mungkin selepas di brainwash oleh nurse dekat klinik ibu dengan anak..suruh makan buah banyak2 plus makan pil zat besi sampai 2 biji..hb aku berjaya meningkat ke paras normal..

Tidur malam
huhu..lately agak susah nak tidur malam..masa nak tidur senang je lena..tapi malam2 asyik terjaga je..ada jugak pernah terjaga sebab baby kicking yg unusual..x macam die gerak masa siang2..keras semacam sepakan manja die..trip ke toilet so far jarang terbangun untuk buang air..sekali-sekala ada la..yang terbalik suami plak yang asyik bangun ke toilet setiap malam..hihi

Pakaian seharian
so far x de baju mengandung lagi..mungkin next month nak kena beli jugak..setakat nie dah beli 2 seluar mengandung..selesa sangat pakai seluar tu time2 perut dah semakin membesar nie..baju kurung plak..hampir separuh baju kurung yang sedia ada dapat label "hari nie last day pakai"..kain boleh lagi nak di pin..tapi baju kurung tu sendiri dah sendat di perut..sangat x selesa..jangan x tawu seluar dalam mengandung pun i ade jugak..penting untuk keselesaan =)

Alahan
dari segi makanan rasenya x de pape alahan..semua pon boleh makan..yum2..makan sentiasa berselera sampai check up last week berat badan naik extra 0.9kg..akibatnya kena mium air gula 2nd time semalam..naseb baek air gula dekat kkia pantai indah tu x pekat..cuma sekarang maseh alah dengan bau sesetengah sabun..macam dekat rumah sekarang diorang tukar sabun mandi baru jenama antabax..huhu..kena tunggu bau tu btol2 hilang baru boleh masuk bilik air..sorry bukan mengada tapi memang tak boleh terima..

Berat badan
sekarang dah masuk geng 60s kg..nurse kire2 hari tu baru naik dalam 5kg++ sepanjang preggy 7 bln nie tapi kena jugak minum air gula 2nd time..redahkan aje..

Tahap kepenatan
ok dah rasa penat2 badan dah..pantang dapat peluang tidur..cepat je lena..mungkin sebab baby dah 1kg lebih sebab tu terasa kepenatannya..kalau weekend pun x larat nak dating lama2..setakat 3, 4 jam ok lagi..lepas tu mintak nak balik dah..

Diharapkan perjalanan sampai ke hujung2 masa nanti dpemudahkan..aminn..mase scan last week
pun baby kedudukan songsang lagi..harap sampai masenya nanti baby akan bepusing ke posisi yang
betul =).. pasal gender plak..hari tu dah nampak..tapi yang semalam punya scan sebab songsang so
 susah nak nampak..akhhirnya dh x confident dngn gender yg 1st scan hari tu.. x kesah la yang
penting baby sihat & dapat lahir ke dunia dengan selamat..Insya Allah =)

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

take care

cik mah said...

Wah...kita samalah...dah masuk 3rd trimester,..nnti bby sebaya...yeah...

Syaz Rozelt said...

@Nurzakiah Hanum
tq anum =)

Syaz Rozelt said...

@cik mah
oh ye ke..nanti insya Allah sama2 timang anak..doakan kita sama2 dipermudahkan mse bersalin nanti..aminn

ct cucubi said...

jelesnyer dgn syaz.. mcm best jer.. teruskan diet sehat anda k.. yea kite dah sama berat.. x sbr nak tgk baby :)

All About AnaYna said...

Slm perkenalan..samalah kte..dh msuk 3rd trimester.tetap teruja wlaupun second baby..:)