October 28, 2013

Percutian ke Hatyai - bahagian 3

As Salam readers,

Bersambung dari Percutian ke Hatyai - bahagian 2 =)

Alhamdulillah petang tu dalam kul 6 lebih waktu malaysia..kitorang dah sampai hotel..dah lupa nama hotel..hotel die best & selesa..siap ada bath tub lagi..cuma water heater kurang beroperasi..nak berendam dalam bath tub pon x best sebab air sejuk..hihi..katil plak sebab family aku semua katil twin yang 2 katil single asing tu terus aku ngan hubby pon dapat bilik macam tu..kirenya satu aras tu semua susunan katil macam tu.x pe la satu malam je kan..tidur berhimpit dengan suami atas katil single..tettt..

malamnya lepas mandi & berehat..perut dah start rasa lapar..aku ngan hubby bersiap terus p ajak adik2 join turun sama cari makan..mak aku dah pengsan dah..penat sangat..kire kitorang tapaw je la tuk mak..nak mencari makan area situ agak mencabar jugak..ada mall yang ada kfc & mcd..tapi agak meragukan status kehalalan makanan dekat situ..hubby tanya dekat mcd..halal ke x makanan dekat situ & the answer is non-halal..huhu..last2 kitorang makan nasi lemak dekat tepi2 jalan je la..lapa punya pesal nasi lemak yang x sedap pon terasa sedap pada perut..

esoknya dah tak pergi mana selain merayau2 dekat area hotel & cari sarapan..Alhamdulillah pagi tu jumpa kedai makan halal yang sedap..  aku makan roti canai yang kuah die kari ayam kaler hijau.. suami & mak makan nasi lemak..adik2 ada yang makan nasi goreng ayam..macam la lame sangat merantau luar malaysia.. adik siap cakap "ni la teh ais sebenar"..ye la sebelum nie pelik2 je rasa makanan & minuman kat sini..kelakar je..since peristiwa hampir kena tipu dekat kedai breakfast hari sebelumnya..kitorang mana2 tempat makan pon akan kire betul2 dulu harga makanan yang ktorang makan..siap kalau ada syiling pon bagi jugak dekat kedai tu..ye la kita nie kire foreigner dekat sana..takut kena tipoo je..

gambar depan kedai  "salma" kedai  makan sarapan..i look bam2

lepas makan merayau2 dekat kawasan berdekatan..x jalan jauh pon sebab jalan kaki je kan...nak jalan jauh takut terlambat naik bas kul 12 waktu thai..kire kul 1 ikut waktu m'sia..yang sempat shopping time tu t-shirt "i love hatyai"..kire jatuh harga rm10 wit malaysia..then mak beli baju untuk cucu tersayang..buah langsat pon sempat beli jugak sebagai bekalan dalam bas =p

kul 12 waktu thai kitorang pon check out..ting1,, tourist guide say bye2 & bas pon gerak balik..tapi sebelum keluar sempadan sempat lagi singgah "danuk"..kire tempat nie macam pasar besar macam tu la..tapi sebelum shopping2 dekat danuk, kitorang kena keluar imegresen thailand dulu..organizer dah pesan awal2 jangan keluar sempadan terus. nanti dah x boleh masuk thai balik..jalan depan lagi kena turun untuk 'punch out' dekat imegresen malaysia plak..dekat danuk kitorang x shopping pape pon..juz sempat tukar duit baki bath yang x digunakan..macam pesanan orang yang pernah masuk thai nie..tukar duit m'sia dekat sane lebih mahal..means kita dapat duit malaysia lebih banyak la kalau nak dicomparekan tukar duit bath dekat m'sia..

sebenarnya banyak lagi destinasi best yang kitorang tak pergi..semua nie sebab terikat dengan bayaran rm200 satu kepala untuk trip tu..tempat best yang x dapat pergi macam "ice dome", "kepala naga" & lain2 destinasi..masa tu plak minyak baru naik rm0.20..sebab tu la kot tempat2 best nie ktorang x dapat pegi..so secara kasar total kos untuk trip ke hatyai, harga ikut trip rm200 x2 = rm400..& duit dekat tangan habis rm200++..x de la banyak sangat kan..mungkin x banyak kos sebab kitorang x shopping sangat..kalau nak shopping kena bawak duit lebih la..so sesape nak cari percutian bajet macam aku nie boleh la join mane2 trip ke hatyai..kalau nak pergi sendiri naik kereta kos nye mestilah x sama =)

p/s: disebabkan i bukan jurugambar trip kali ni..so gambar pon kurang..nak harapkn hp..bateri asyik kong je..huhu
 

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya jalan2

Basyirah Abd Rahman said...

Okla tu.. Hehe. Seronok kan jalan ramai2. Basyi last time xdpt nk ikut family trip ke Krabi - Hatyai sbb ade baby waktu tu. Plus azfar pn x peg, hihi..
Bila baca bab nak makan tu, mmg terasa jugak kesusahannya kan nk dptkn mknn yg sedap di mulut dan halal. Tu la nasib baik korg standby beg mknn awal2 dulu..

Safarina Shaari said...

bestnya....tringin nk pegi... :)

http://thestoryofayna.blogspot.com/

ct cucubi said...

rasa nak pegi je.. tp br nak mula simpan

nazatul Izni said...

rm200 per trip ni tambang bas dengan hotel je ek syaz?shopping xpenting yang penting dapat pengalaman dekat negeri org..huhuhu

seri.selaseh said...

org kata pegi Hadyai beli beg. Sbb beg dia ada kualiti & murah. X tau la betul ke tak.