January 22, 2014

Bulan nie Beli Barang Preparations Mama Pulak!

Assalamualaikum readers,

Hari nie pregnancy dah masuk 37 minggu++..maseh belum bersalin lagi..Thank you readers semua diatas kata-kata semangat & doa dekat entry sebelum ni..teruskan doakan sy ye sampai selamat bersalin =)

Alhamdulillah bulan lepas dah hampir completekan barang2 keperluan baby..cuma nak cari baju purple je sebab adeq request untuk baju baby ikut tema hari kenduri die hujung bulan 3 nanti..baby pon kena ikut tema majlis ye..hihi

So bulan nie turn mama plak untuk completekan barang-barang persediaan untuk bersalin..antaranya kena ada set bepantang, set menyusu atau feeding & barang2 yang berkaitan..sampai barang dalam bakul nak g hospital pun kena fikir sama taw..

Set Berpantang
Untuk set berpantang, aku pilih untuk amik shaklee..sebab nak beli awal2 kan..x tahu nasib diri nanti macam mane..kot2 kena bersalin czer ke, so kena amik set yang confirm boleh makan x kira bersalin normal or czer..then baca banyak review jugak yang set bepantang shaklee nie kalau diamalkan ibu yang bepantang tu akan cepat bertenaga semula dalam 3, 4 hari lepas bersalin..insya Allah =)..tapi niat hati nak jugak mandi2 air rebusan daun2 ke, bepilis semua tu..harap nanti dekat kampung berpantang mak tolong buatkan sume tu =)
dalam set ni ada jugak yang x amik..amik yang basic2 je..


Barut beli dekat semua house alang2 nak beli kertas crepe untuk projek bunga centerpiece..dapat dekat situ harga barut dalam rm40++.. dah x ingat brand ape..yang penting barut tu jenis yang senang nak pakai..x de la kena belit2 sangat..

Set menyusu/feeding
last but not least beli set menyusu/feeding..dalam banyak2 barang yang aku beli untuk preparation mama nie..barang nie yang aku paling excited nak beli..sebab barang2 die comel2..hihi..tak mampu nak beli yang brand medela ke or avent..so aku beli breastpump manual jenama onimum mezzo..brand nie harga affordable & banyak jugak dapat feedback yang bagus dari blogger2..

Set menyusu aku beli online dekat kedai baby invasion..senang nak berurusan dengan owner kedai ni plus penghantaran yang sangat cepat..die pos barang hari sabtu & barang sampai opis hari isnin..set menyusu nie kira complete la sebab ada breast pump + botol simpan susu + ice pack + cooler bag..kadang-kadang terfikir tak ke awal sangat beli set menyusu nie..tapi x pe la mana tawu pergi mana2 ke boleh buat stok untuk baby..then boleh jugak buat stok awal2 sebelum kembali bekerja..Insya Allah mintak2 ada rezeki baby..

cepat sementara stok masih ada

Barang dalam bakul nak bawak pergi hospital
Barang dalam bakul nak bawak pegi hospital ada la 2 item dah ready..air zam-zam dengan air selusuh..air zam-zam beli dekat kedai bawah opis je..sebotol rm12 untuk saiz botol mineral kecik tu..then air selusuh mak mertua yang tolong carikan..harap2 dapat membantu dalam masa genting lepas bukaan serviks dah 5cm++..Insya Allah..lain-lain stok makanan macam 3in1, roti, biskut tu nanti beli last2 minit je la kan..beli sekarang nanti expired plak..hihi

lain-lain barang yang perlu dibawa ke hospital aku refer entry nie..rase list yang tuan blog bagi agak complete jugak =)
http://iniceritania.blogspot.com/2013/03/list-barang-barang-bersalin-untuk.html

P/s: sekarang mode bersiap sedia, cuak & excited! ..rasenya dah khatam entry2 pengalaman bersalin aku baca.. Ya Allah selamatkan aku & anakku semasa proses itu..semoga dipermudahkan..aminnn...

10 comments:

ct cucubi said...

Semoga dipermudahkan syaz... <3

Nazatul Izni said...

insyaallah semuanya ok amin..

All About AnaYna said...

aamiin..moga kita sama2 dipermidahkn yer

cik mah said...

Xlm dah tu kan..cik mah dah packing2 brng dh..jom sm2 packing....

Shakina Farhan said...

all the best syaz! bila2 masa je da tu..hehe..xsbr nk tgk baby syaz plak..

IMaH said...

imahpun ambik shaklee jugak. tapi set yang basic. nk try dulu macam mana. hopefully okla..

NoraKerel Aira said...

semoga dipermudahkan ye dear !

NoraKerel Aira said...

semoga dipermudahkan ye dear !

Hanif Idrus said...

Tak lama lagi ni...
semoga semuanya dipermudahkan..amin

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 793
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/