July 5, 2014

Pengalaman berpuasa & menyusu anak ramadan setakat ini

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah nak masuk 9 hari berpuasa di bulan ramadan tahun ni..teringat awal puasa ritu betapa risaunye nak puasa tahun nie..sebab masih dibayangi kepayahan puasa tahun lepas..tahun lepas aku dalam 1st trimester mengandungkn hadif..tahun ni plak menyusukan hadif..full bf plak tu sebab hazmi hadif baru nak masuk 5 bulan..Alhamdulillah tahun lepas berjaya puasa penuh..tahun nie x tahu lagi..insya Allah..

Alhamdulillah seminggu berpuasa dengan izin Allah susu badan ade macam biase..tapi aku still kena amalkan pemakanan ibu menyusu mse dalam puasa ni. Cara pemakanan tu termasuklah

1.minum air banyak 2L ke 3L..x sure la cukup ke tak banyak ni..tapi banyak gak la minum
2.makan kurma berbuka & bersahur 3.kurangkan caffein sebab bile minum kopi je asyik nak ke toilet buang air..nanti badan jadi kurang air kalau asyik ke toilet..
4.makan banyak sebab nak mnyusu anak kan..
5. Kenali milkbooster anda..rase setiap orang berbeza..mcm aku ritu makan tempe susu jadi banyak..so kena makan makanan berasaskan kacang soya la ni..

Bulan puasa kali ni aku tak buat stok susu ebm..ade buat sikit je dalam 2 botol x sampai 10 oz..nie semua gara2 sikecik hazmi hadif dah pandai x nak menyusu dari botol..masa kecik2 sebulan dua die nak nie bila dah stop kejap die dah tak nak dah..nanti lepas raya nak smbung training menyusu guna botol..kalau x susah ler nak keje balik..

Berharap sangat dapat berpuasa penuh lagi tahun ni..insya Allah..buat readers semua selamat berpuasa ye..semoga kita dapat menggunakan peluang untuk melipatgandakan ibadah di bulan yang mulia ni..insya Allah

budak pp labuh yang dah pandai meniarap..

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnya dia

ct cucubi said...

budak pp labuh yg mmg pp labuh.. hazmi hadif, bila nak jumpa lagi ni... grrr

MAY said...

hihi..last year experience berpuasa dan breastfeed bb..tahun ni experience tahun ke2.tp bb dah besar pun..tp mmg mkn byk..hehe.tapi lege jgk la..sbb mmpu bertahan.. ;)