July 10, 2014

Hai anak risau hati mama ni

Assalamualaikum & salam 12 ramadan

*hari nie nak sembang pasal hadif lagi..harap sudi bace pesal my luvly son sorang ni =)

Pagi tadi bawak hadif pergi checkup 5 bulan..sedih rase dengan perkembangan fizikal hadif..tapi aku dah terfikir dah hal ni sebab die kerap muntah last month..die asyik muntah sebab batuk & x selesa tekak..huhu

Rase dah hampir 2 bulan perkembangan fizikal die x naik banyak..tapi alhamdulillah masih dalam zon normal dalam graf perkmbangan bayi tu tapi lilitan kepala je yang agak merisaukan..mungkin gak sebab keturunan pale kecik tu yang lambat naik tu? Entahlerr

So target aku sekarang sejak die dah sihat dr asyik muntah2 hari tu..aku nak bagi je nyusu bile masa die nak & biar die puas nyusu..memang bulan depan hadif dah bleh makan solid food tapi die punya check up date die lahir 8hb so x sempat la nak tengok hasil bagi makan =p

Bila aku tanye nurse sebab die dah pandai meniarap ke yang berat tak naik banyak..nurse kate meniarap tak effect sangat..yg effect nanti bila dah boleh merangkak or jalan...

Agaknye btol la kate org tua2 kan..x elok cakap anak tembam,gemok ke ..elok digantikan dngn budak 'semangat' agaknye ni la sebabnye kot..tros malu2 nak terus jadi 'semangat' ..sebelum ni suka sangat cakap hadif ni si bambam mama la..budak bam2 ler.. #justmy2cent

Hasil check up pagi td
Tinggi: 62cm (sama 2 bulan lepas)
Berat: 6.02kg (naik 0.22g je)
Ukur lilit kepala: 38cm (sama 2 bulan lepas)
BMI normal

So mommy2 mama2 ibu2 out there ada pape suggestion selain bagi nyusu untuk boost up perkembangan fizikal hadif??

Hai anak please la membesar dengan sihat syg..

3 comments:

cik mah said...

Comellh die...azwa masa 4 bulan 6.1kg...selagi masih okay n perkembangan ikut graf...insyaallah ok...t ibunya masak sedap2 ye bg hadif mkn..cepat hadif membesar ngan sihat...

Syaz Rozelt said...

@cik mah
Wah dah 5 bulan ni mesti lagi semangat azwa kan..tu la harapan masa nak bagi solidfood ni je la..

EIKA said...

ala sis...jgn risau la,my hana pon berat biasa2 ja.6 bulan baru 5.8 kg.heheehehhe...asal baby sihat & aktif dah ok sis :)