April 10, 2012

Website yang tolong i buat 'write up'

As Salam, 

sorry readers di atas kealpaan aku untuk mengupdate blog beberapa minggu nie..selain bz dengan 'write up'.. bz dengan entertainment baru!!...~~running man! sekarang dah nak masuk episode 20..agak lambat berbanding orang lain..yang penting tengok kan..memang kelakar habis..mengekek i gelak..hihihi

Hari nie nak share 'internet tools' yang aku guna untuk siapkan my 1st write up dekat opis nie..mesti ada dikalangan readers yang kena buat 'write up' macam aku nie..'write up' nie senang nak kate kena buat karangan ilmiah bahasa english..susah tu..huhu


sejak aku grad tahun 2009, memang lama jugak x mengarang nie..memang cuak habis bila kena buat 'write up'..dah la grammar tunggang langgang..naseb baek ada bos yang betulkan grammar aku sebelum submit hari tu..hehe

ok la..website yang aku guna untuk buat write up nie termasukla:
  • grammarcheckme - x berapa precise
  • grammarly - nie just check tahap grammar sama ada good, adequate or weak..so kita boleh ubah ayat & betulkan grammar untuk dapat score 100%
  • google translate - kadang-kadang x precise jugak
  • thesaurus (perkataan sama maksud) - nak senang buat write up juz tukar struktur ayat + tukar kepada word lain
  • dictionary -kamus online =)

P/s: hari nie ada kesempatan siket nak update.. mood bz dekat opis blom berakhir lagi sebenarnya...huhuhu

4 comments:

Anum said...

banyak membantu
thanks

syaz@rozelt said...

sama2 anum..kalau nak buat sendiri susah siket la..hihi

Tyntha Lana said...

Salam..syaz, takpa..dun wori,hehehe :) tima kasih sgt, walau dlm sibuk, sempat singgah blog lana.

#heh3, sweet ke entry Pemilik Tulg Rusuk tu? umum je,tak tuju ke sapa2..eceh,hahahaha

Hanif said...

Pehh!!! aku memang failed kalau kena buat kerja macam tu..hehehe