June 10, 2011

Jangan bersedih..mari bace sini~

As Salam & Selamat hari jumaat~

Hai readers...korang sihat tak? mesti semua happy kan hari nie hari jumaat..esok dah weekend!hehe..esok mesti rmai plan nak pergi kesana kesini, kenduri kendara..jalan sini jalan sana..aku selalau fikir, kan best kalau diterbalikkan keje 2 hari, weekend 5 hari..wa..gile heaven la kan manyak manja macam tu..hehe..

Tak nak merepek lebih-lebih hari nie..just nak letak beberapa kata-kata hikmah a.k.a mutiara kata(femes lagi ke words nie?) hehe..aku curik dari buku yg aku tengah bace..dah lama beli tak habis2..huhu

kecik je buku nie..tapi isi padat n ayat simple~

Tentang kebahagiaan hakiki
"Semua orang,baik yang memiliki istana, mahupun yang memiliki rumah sederhana, pasti menjalani kehidupannya, tapi siapakah yang benar-benar meraih kebahagiaan dalam hidupnya?"

Tentang akhlak terpuji
"Bukan emas pertama yang mempercantikkan anda, melainkan yang mempercantikkan anda adalah akhlak anda dan kekayaan anda adalah etika anda"

Tentang doa orang teraniaya
"Hati-hatilah terhadap doa orang yang dizalimi dan air mata orang yang teraniaya"

Tentang usaha untuk meraih kebahagiaan
"Di setiap tempat, pasti anda temukan kegelapan dalam kehidupan anda. Kewajipan anda hanyalah menyalakan lampu untuk menerangi anda sendiri."

Tentang jangan berputus asa
"Jangan pernah berputus asa, kerana perubahan itu akan terjadi beransur-ansur. Anda akan menghadapi banyak rintangan yang melemahkan semangat, maka jangan biarkan ia menguasai diri anda."

Tentang hidup
"Selidikilah masa lalu dan masa sekarang anda, kerana hidup ini terdiri dari berbagai pengalaman yang berkesinambungan seseorang harus keluar darinya dengan membawa kemenangan"
 
Tentang harta
"Sesungguhnya kita memerlukan harta untuk hidup, tetapi bukan bererti kita harus hidup demi harta"
 
Tentang Teman Sejati
"Jangan anda curahkan semua penderitaan anda kecuali hanya pada mereka yang mahu membantu beban anda dengan fikiran dan nasihat mereka yang dapat mendatangkan kebahagiaan bagi diri anda"

Tentang kebahagiaan
"Sesungguhnya kebahagiaan itu ada dalam diri anda. Kerana itu sudah seharusnya anda mengerahkan jerit-payah anda untuk memperbaiki diri sendiri"

--------------------------------------

Huh..penat menaip dari buku..Thanks pada yang sudi baca~

Nak bace tentang Kebenaran Nabi Musa membelah laut?..mari terjah SINI

18 comments:

Aida Omar said...

buku tu memang best kot mcm buku dont be sad..byk membantu kita menaikkan semangat.. :)

kotak bulat said...

wah~ suka baca ni~
macam pernah baca buku tu..tp xingt

ct N honey said...

saya suka tajuk Tentang doa orang teraniaya, takut nak aniaya orang,kalau boleh nak lambat lagi hari jumaat sebb anak yg sulong nak balik asrama, lambat lagi nak balik uhu...
Gambar ngeri akibat pembedahan kosmetik dan pengakuan berani artis Malaysia

Tonton filem kongsi disini full-movie and Free

Marniey said...

suka baca buku macam nie :)

syaz@rozelt said...

@Aida Omar
Buku Don't be sad? macam menarek je..nnt nak try cari..hehe

@kotak bulat
tu la pasal..buku nie dah lame..tp sekarang baru nak bce..

@ct N honey
next week da start sesi persekolhn ke..x pe..nnt bile ade cuti..anak akak mesti balik punye..hehe

nnt sy dtg melawat..tp petang nie internet agak lembap siket..huhu

@marniey
buku mcam nie bagus bce klu tengah stress kan..hehe

mOon jOhari said...

...tentang boolan xdak pOng...hehehehe...

bOring jgk cuti lama2...

eikindabest said...

suka2.i loike!

syrupmasin said...

waa..bagus kate2 nye :)

syaz@rozelt said...

@mOon jOhari
..tentang boolan ade mesti bulat n comey..haha

@eikindabest
shikin dah bace yg version bsa punye kan?mesti lg bnyk info~

@syrupmasin
bnyk lagi dalam buku tu..nnt ade mse nak share lg..hehe

diana said...

terima kasih berkongsi..:)

: : sang drama king : : said...

: : info brguna~

bgus di share .

:D

syaz@rozelt said...

@diana
same2..hehe

@: : sang drama king : :
tq2..nnt akan cari info yg bagus mcm nie lg~

tia @ Ini Kisah Tia said...

terima kasih sebab berkongsi walaupun penat nak taip ;)

syaz@rozelt said...

@tia @ Ini Kisah Tia
no probs..gurau je kate penat menaip..hehe

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kata2 indah & bermakna. kecik tp byk pengisiannya

Bigdaddyz said...

tak reti baca buku begini...hehe

rara pinkmafia said...

rajinnya fina taip dr buku.kalo rara dh mls dh. =) hehehe.

fina cane nk buat top commentor box tu?

Khairil said...

suka juga sesekali baca mutiara kata ni...ia boleh membuatkan kita terfikir tentang ada benarnya disebalik kata-kata tu...