November 8, 2012

Tidur Sekejappp yang Bagus

As Salam,

Lately rajin pulak aku tidur time lunch waktu tengah hari..sebelum nie jarang jugak sebab asyik melayan game bubble witch saga dekat fb tu yang macam x de berpenghujung..hari tu masa raya haji ada main last stage yang kena lawan dengan ketua hantu macam tu la..tengok2 lepas menang tros lead ke tempat baru pulak..aku yang gila game tu layan kan aje..

cakap pasal tidur tengah hari nie teringat kenangan masa daulu2 time aku masih study..dulu aku memang sangat gila tidur taw..lebih2 lagi tidur masa tengah hari..masa study dekat mrsm dulu kan masa limited..pagi kelas petang plak kelas prep..malam pon kelas prep..so aku rasa time tidur tengah hari tu tersangat la penting buat aku..kadang2 sampai lagi setengah jam nak start kelas prep pon aku akan curi2 tidur w'pun hanya 5 minit..nampak x bertapa gila tidur..hihi..

reason aku jadi macam nie bukan apa..aku paling lemah kalau mengantuk dalam kelas or kelas prep..seksa nak tahan mengantuk tahap gaban tu..tapikan tidur 5 minit tu memang boleh mengembalikan tenaga la..x caya cer try..macam yang aku buat 2, 3 hari nie setelah sekian lama x tidur tengah hari..memang rasa refresh..tengok terus dapat idea nak update entry..poyos je kan =p

ok untuk bacaan lanjut tentang kelebihan tidurrr sekejap nie boleh baca dekat link entry2 dekat bawah nie..happy reading readers =)


Tapi awas kalau tidur berlebihan x baik untuk kesihatan.. sebab kalau tidur berlebihan pulak boleh menyebabkan badan menjadi lesu & mula la jadi malas nak buat kerja..hihi


Thanks sudi baca =)     

12 comments:

Anum said...

betul tue kalau berlebihan x elok

Noor said...

wah..bestnye tdo.kna plak hjn2 cmni..

Aishah Jahirah said...

pernah baca...5 minit pun dah cukup tidur waktu tengah ari asalkan berkualiti..:)

Princesseira said...

Owh..syaz dah lawan ketua hantu tu ker?? kita x smpat nak main lg nie...huhuhu...lgpun main susah la..

Yup..tido tgh hari sekejap tu mmg slalu diamalkan masa blajar dulu...tp skang x smpat la..

Syaz Rozelt said...

@Anum
elok besederhana je kan, jgn berlebihan =)

Syaz Rozelt said...

@Noor
btol2..naseb baek dh tido sekejap td..hihi

Syaz Rozelt said...

@Aishah Jahirah
setuju sgt..nak tidur kena cari cara utk dpt tidur berkualiti tu..

Syaz Rozelt said...

@Princesseira
hii..haah dh lawan ketua hantu bkepala 5..hihi..lepas tu masuk island baru macam start dari no 1 tapi smbung level 100++ dari tempat sbelum nie (hanya yg maen game nie fhm..hii)

time keje mmg x confirm boleh dpt tido hari2..

Hanif Idrus said...

Aku tak main game tu lagi lawan kepala hantu..hehehhhe
Nice info pasal tidur

Nyue said...

tidor mmg best tp terlebih tdor pon xbest jugak..ahahahahaha

Tinta Lana said...

Salam.

Samala lana syaz..time study, sblm kelas petang tu, mmg paksa diri tido skejap.

Lau tak, bila kelas ptg tu, apa yg lecturer ajak lambat je masuk dlm kpala ni.. kdg2 tak masuk apa2. Blank je kpala ni,hehehe

Paling tidak, lana pejam mata sambil sandarkan badan kat kerusi..tu pun dah cukup :)

ct kektus said...

rasanya, kite kalau tidur tak pernah 5 minit. paling sekejap setengah jam mungkin. hehee :)