August 21, 2013

Pengalaman Berpuasa Mom to be~

As Salam,

Alhamdulillah dah masuk 15 weeks baby dalam rahimku ini..
tak tehingga rasa syukur kehadrat ilahi di atas anugerah Allah yang satu ni..
Insya Allah akan doakan jugak isteri2 di luar sana untuk jadi ibu jugak..
dun worry berpegang la pada istilah rezeki & usaha plus jangan tension2 k..

semalam cek dekat klinik hb, berat, air kencing sume tu la..
Alhamdulillah dari bacaan yang sebelum nie..semua kembali normal..
kecuali berat..dalam 2 minggu naik 1.2 kg..haha
sebenarnya nak cover balik lepas turun 3.5 kg masa bulan puasa hari tu..
entah la x tawu la nak kira nak naik 0.5kg sebulan tu macam mana dah..

Alhamdulillah tahun nie dapat berpuasa penuh dengan susah payahnya..
masa puasa terasa macam budak2 puasa..penat sangat..
kalau cuti memang asyik terbaring je la..
dengan kadang-kadang muntah masa lepas sahur & lepas berbuka..
bayangkan muntah lepas sahur..pe je la yang tinggal dalam perut nie..
then 2 minggu sebelum raya demam pulak..seminggu jugak x lalu makan..
berbuka makan buah je..semua makanan rasa x sedap..agaknya sebab tu la kan
hb boleh jadi paras anemia..huhu

Hari nak balik kg. plak kena admit wad..x lama la dalam separuh hari je..
sebab kena masuk air dalam 4 setengah botol..
masih terasa sakit kena cucuk dekat urat atas tangan..1st time tuu..
dapat discharge pon sebab dah lewat petang kate nak balik kg..
kalau x memang akan terus kena admit..sebab bp rendah n x naik2..huhu

lega sebab dah lepas fasa itu..insya Allah..sekarang berselera makan..
tapi bau-bau macam sabun basuh baju, softlan dengan sesetengah minyak wangi.
still akan buat aku mual..so kerja membasuh baju dah jadi kerja rutin suami..tq2..hihi
baby, mama sangat teruja dapat mengandungkan kamu..
entry nie hanya nak mengenangkan pengalaman di awal kehamilan..
bukan untuk mengeluh kesah di atas dugaan yang mama hadapi..
membesar la dengan sihat & jayanya di dalam rahim mama ye =)


non-edited image: bersama mom to be Pn. Janna..
p/s: eh kita masih raya lagi kan.. so nak ucapkan selamat hari raya buat readers semua..

21 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Princesseira said...

Tahniah Syaz and Husband!!..
Moga selamat semua ye..

Basyirah Abd Rahman said...

Tahniah Syaz!
Take care.. Bila due date? :)

Syaz Rozelt said...

@Nurzakiah Hanum
tq =)

Syaz Rozelt said...

@Princesseira
thanks mun..
insya Allah moga dipemudahkan..

Syaz Rozelt said...

@Basyirah Abd Rahman
Thanks Basyi =)
insya Allah awal or tengah bulan 2..baby nak saing sama bulan birthday dngn mama die..hihi

ct cucubi said...

mama.. nak susu~

cik mah said...

Tahniah...ramai b2b dah bakal jadi mommy dah...

IMaH said...

Tahniah syaz. Alhamdulillah...happy for you =)

Shakina Farhan said...

tahniah kembarku! semoga baby membesar dgn sihat dlm perut tu..

Miss N and Mr N said...

congratz shaz! lama sgt shaz tak update...baru ingt nk pm shaz kt fb or sms shaz. hihih. veil ni tak pulangkn lg kt shaz... hihi..ngt nk buat fotoshoot sket..ari tu masa nikah..tak puas lg amik gmbar.

Syaz Rozelt said...

@ct cucubi
=p

Syaz Rozelt said...

@cik mah
tq..Alhamdulillah =)

Syaz Rozelt said...

@IMaH
tq Imah =)

Syaz Rozelt said...

@Shakina Farhan
thanks shake..doakanlah ye..masih jauh perjalanan =)

Syaz Rozelt said...

@Miss N and Mr N
hihi..penyakit malas melanda bila nak update blog..pesal veil tu pakai la dulu..so far sekarang x de sape nak pinjam lagi pun..

ctfand said...

salam. singgah di sini..
dan itulah sebabnya mengapa wanita itu istimewa. setiap kesukaran ada kemanisan. moga semuanya dipermudahkan sehingga saat melahirkan nanti.. Tahniah!:)

Syaz Rozelt said...

@ctfand
w'slm.. betul2..setuju sgt =)

nu na said...

semoga kesihatan bertambah baik.

Tinta Lana said...

Assalamualaikum.

Ya Allah..lama tak kunjung blog syaz..sampai dah pregnant rupanya.. tahniah syaz.. :)

Nikmatilah waktu2 ini..lana doakan syaz n baby sihat ya ^_^

E'in said...

tahniah nk jd mummy... :)