September 26, 2013

Persiapan Dokumen untuk ke Hatyai

As Salam readers,

Insya Allah malam esok akan bertolak dari taiping ke hatyai..yeay!! nak bawak baby jalan2..nie kire macam family trip..yang pegi aku, suami, mak, adik perempuan 2 orang & adik laki sorang plus kawan2 mak sekali satu bas..saje nak ikut nak jenguk negara orang..kalau rajin nanti akan update la plak cerita dari sane k..

hari nie nak share macam mane prosedur nak pergi sana..

bagi yang..

1. ic no tengah dari negeri perak, perlis, kelantan, kedah atau
2. alamat pada ic dekat negeri perak, perlis, kelantan, kedah


bolehlah just buat border pass dekat pejabat imegresen dekat kawasan masing2..kalau yang negeri selain daripada 4 negeri nie kena pakai passport ye..macam kes aku & suami berlaku sedikit salah faham yang at the end kitorang just buat passport je..senang!

Dapat info pesal border pass &  4 negeri nie dari sini..
http://www.imi.gov.my/index.php/en/main-services/border-pass/malaysia-thailand

berlaku ke 'confius' an sebab aku alamat dekat ic, Perak tapi nombor tengah ic dekat kl 14 (kire lahir dekat kl)..then suami plak terbalik..alamat kl, no tengah dekat ic perak 08..huhu..masa kitorang decide nak buat passport nie..mak yang dekat taiping x buat border pass lagi..mana tahu boleh mintak tolong mak tanyekan dekat imegresen tu tentang ke 'confius' an ktorang..nak harap bace dekat mana2 blog x jumpa pon yang ade masalah macam kitorang..

tup2 bila tanye rupa2 nya kitorang dua2 boleh buat border pass yg rm10 ringgit tu..huhu..tapi x pe la memang ade plan nak g obersea indo or singapore nanti..so ok je la kan buat passport rm100 untuk 2 tahun..aku & suami buat passport nie dekat utc sentul..cepat & efisien plus tak ramai orang..rase bahagia je berurusan dekat sane..

dah tua2 baru ak buat passport..org lain dah merata berjalan..hihi


nie ada 2 orang adik yang tak setel buat border pass lagi..leceh gak sebab kena buat dekat tempat nak bertolak..so malam nie balik kg, tepeng..sok pagi bawak diorang p buat border pass..mak cakap hari tu macam cepat je urusan nye..harap2 dipermudahkan urusan esok..aminn..

Duit bath dah tukar kelmarin..masa tukar tu rate die rm10.10 untuk 1000bath..kalau ikut harga jual untuk tempat yang kitorang tukar duit tu jatuh rm10.45..pening nak fikir duit sape lagi besar..tgk la nanti bila dah bebelanja dekat sane..tapi kalau baca2 blog orang macam lebih kurang je kan..beli ais krim 30 bath dekat sane lebih kurang rm3 m'sia..

Harap2 selamat smpai n x sakit pinggang naik bas 10 jam tu..hehe..yeay esok cuti..senin pon half day..kawan2 yang berholiday jugak selamat bercuti!!

7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

ct cucubi said...

gud lak syaz! semoga selamat perjlnana pg dan pulang :)

NISS said...

happy holiday syaz..;)have a safe journey

Nur Kamsinah said...

bestnye~~~ selamat pergi dan selamat pulang ye :)

Shakina Farhan said...

babymoon gitu..take care syaz!

seri.selaseh said...

jgn lupa pegi pasar terapung Khong Hae. Bess. Mknn halal insyaAllah.

Anonymous said...

Salam. Klau sy ic no tengah negeri Kedah tp alamat penang mcm mana ya?