June 16, 2011

Tutorial Friendship Bracelet

As Salam,

Hari nie nak share macam mane nak buat 'Friendship bracelet' yang nampak sangat complicated tapi sebenarnya agak senang jugak untuk dibuat.


Barang2 yang kita perlu ada antaranya
gelas minuman
kertas kadboard
pisau lipat
pensil
Benang
gunting

step 1: Sediakan Cardboard bulat dengan 8 guntingan kecil + tebukan pensil dekat tengah

mula-mula buat bulatan dengan menggunakan kertas cadboard..then gunting mcam dalam gambar n buat 8 potongan kecil sepanjang 1cm di setiap bucu..dalam tutorial nie aku panggil 'slit' ..korang pandai2 la agak jarang diantara satu slit tu ok!..last sekali buat lubang dekat bahagian tengah dengan menggunakan pensil.

step 2: Buat simpulan 7 benang (kaler benang ikut suka)
ikut suka korang nak guna benang apa..tapi dalam tutorial nie guna benang untuk mengait. Buat simpulan dalam 2cm jauhnya dari hujung benang.

step 3: masukkan simpulan benang dalam lubang ditengah cardboard disc
setiap satu benang masukkan dekat tempat yang kita potong tadi..tinggalkan satu yang kosong tanpa benang..x faham sila rujuk pada gambar.

step4: mulakan mengait friendship bracelet


sila rujuk pada gambar..dari kanan benang yang ke 3 kaler kuning tu kita masukkan dekat slit yang kosong..so tempat yg kaler kuning tadi akan jadi kosong..so pusingkan slit kosong tadi ke bahagian atas dan ulang balik step tadi..means..yg 3 dari kanan letak dekat slit kosong.

so summarize step nie:
3 dari kanan masuk slit kosong --> pusing slit yg kosong ke atas --> 3 dari kanan masuk slit kosong --> ulang sampai dapat panjang bracelet yang sesuai dengan tangan si pemakai..

step 5: keluarkan benang simpulan dari cardboard


step 6: Buat simpulan penamat & lagi satu simpulan 1.5 cm dari simpulan pertama.
  and Finally....
.
.
.
.


siap!!!


p/s: x tawu la korang faham ke x tutorial aku nie..boleh tengok page asal dekat SINI if x faham..

11 comments:

kotak bulat said...

err...tak pham jugak la..heheheh..

Raji and Yeen said...

tak phm owh kau tlg watkan boleh tak? hak2

syaz@rozelt said...

@kotak bulat
hehe..da agak mesti ada yg x faham..kb cuba try tengok dekat link yg syaz kasik tu..mane tawu lebih faham sbb ade video tutorial tu..hehe

@Raji and Yeen
haha..aku tawu tempek dekat sini ja..nak buat malas kot..tgk dekat link k utk lebih faham~

Azhafizah[フィザ] said...

cool la tutorial ni..thanks sharing (=

syaz@rozelt said...

same2 azhafizah..nnt klu dah cuba share la hsl die mcm mane..hehe

^ Uncle Syaf ^ said...

sangat cool. buatkan untuk uncle satu

She's Gee said...

mase sekolah2 dulu pandailah buat.. tapi bile dah makin tua nih makin lupe lak step dye... hehe.. nasih rozelt ade tutorial pasal nih. boleh try nanti.. =)

Gee baru tulis "Effect Pelam bila Exam"

ct_cucubi said...

nak satu!!! :P

fatin6789 said...

menarik!

fatin follw sini(=

syaz@rozelt said...

@^ Uncle Syaf ^
okeh if ada masa nak buat~

@She's Gee
tu la dulu2 femes sekejap pesal buat sendiri bracelete..sekarang dh kurg femes..

dah bce entry yu..mkn masam2 pon boleh dapat A erk?hehe

@ct_cucubi
k.kerol jom try buat!

@fatin 6789
Thanks follow..stuff menarek haruslah dishare..hehe

Anonymous said...

Step 4 tuh pelik . Gambar yang ke-4 , nak tarik yang mana ? :)