June 8, 2015

I'm Miscarriage - masih belum ada rezeki untuk 2nd baby..doakan!

Assalamualaikum..




Hari ni kembali bertugas selepas seminggu bercuti a.k.a mc sebab keguguran..berat mulut nak sebut perkataan ni.. k.e.g.u.g.u.r.a.n.. tapi ni la hakikatnya..yang super tak sangka jadi dekat diri sendiri..bak orang lain cakap la lepas miscarriage..belum ada rezeki..masa mula2 happen (1/6/2015 isnin) macam tak de perasaan & agak terkejut..lepas tu baru la rasa perasaan kehilangan tu walaupun baru je 10 minggu..patut lah dapat mc seminggu..rasa macam sakit senggugut je..tapi kesan emosi tuu..mungkin yang ada pengalaman je yang tahu..

Memang sejak awal lagi ada perasaan yang macam tak yakin dengan kandungan kali ni..ye la tak normal kan sebab almost sebulan lebih bleeding..kiranya miscarriage bukan sebab jatuh ke, salah makan ke..mungkin sebab kandungan ni memang tak sihat..aku sejak tahu pregnant terus laju2 makan pil zat besi, dah x minum nescafe..memang aku jaga..sampai kerja rumah pun almost suami yang buat nak bagi aku berehat sebab still early pregnancy kan..

Ada la sedikit ralat sebab sebelum ni masa 11/5 dengan 20/5..masa tu kira macam heavy bleeding la jugak..g hospital sungai buloh..2x scan ikut bawah elok je perkembangan baby dengan nampak heartbeat lagi..masa tu la ada rasa yakin sikit dengan kandungan kali ni & baru inform family aku pregnant..lagi siap dah panggil hadif..abang2 & siap dah fikir nama..tettt..ni yang salah ni..tapi macam mana back to the phrase "belum ada rezeki"..

nak tahu sakit miscarriage macam mana? huhu..mula2 sakit macam heavy period yang awal2 tu..aku sakit sehari sebelum keguguran..layan je sakit tu..tapi ok je siap jalan2 mall & buat aktiviti harian macam biasa..x de la sampai kerekot atas katil..malam sebelum keguguran tu sebelum tidur ada la sakit sikit2 macam nak bersalin tu..sakin dari pinggang bawak ke bontot tu..tapi sakit tu light je..boleh tidur macam biasa lagi..cuma some part masa tidur tu rasa macam seketul dah kat bawah..tapi macam bermimpi pun ada..kira antara sedar & jaga..pagi2 masa nak wiwi nak mandi aku tarik je yang 'seketul' tu keluar..rasanya ada kepala & jantung je..x nampak rupa manusia lagi..huhu

nurse dekat hosp. sungai buloh dah pesan kalau dah gugur bawak janin yang gugur tu ke hospital..untuk confirmation la rasanya..so aku bawak je la ape yang ada..dah bagi dekat diorang..scan lagi dari bawah, lepas tu kena warded dekat wad sementara sebab dr.scan & cakap rahim aku tebal lagi..so kena cucuk dekat bontot untuk kecutkan rahim..aku risau je kena d&c..sila google ye untuk tahu lebih lanjut tentang d&c tu..d&c tu ada baik & buruknya..tapi aku harap biarlah apa yang tinggal dalam rahim aku ni dicuci secara alami/semulajadi..insya Allah.. lepas kena cucuk ubat kecutkan rahim tu kena tunggu 4 jam untuk scan sekali lagi & nasib baik aku ada progress means rahim aku dah nipis sikit..walaupun masa menunggu 4 jam tu x de la banyak sangat bleedingnye pun..

lepas scan dr. bagi discharge & suami macam faham dengan kehendak aku..terus rushing2 bersiap nak hantar aku dengan hadif balik kg. taiping..kesian jugak dekat suami..perjalanan balik kg 3 jam lebih.. sampai2 jam 8.10 malam & kul 9 bas balik ke kl..& satu2nya transport awam yang ada..memang rushing.. kereta pulak park dekat kg..sebab jumaat malam suami balik kg. semula..so boleh jimat kos & rehat dari memandu bila naik bas..really appreaciate pengorbanan suami ni..nasib baik mak mertua ada dekat kl so ada la orang jaga suami..hihi..

esoknya & sampai jumaat rasanya heavy bleeding sabtu baru la berkurang..hari ke2 lepas keguguran sakit macam heavy period jugak siap ada keluar ketul2 lagi..yang janin aku tunjuk dekat nurse & doc dekat hospital tu diorang tak pulangkan balik..sebab x de rupa manusia lagi kira x pe kan x sempurnakan? terkilan jugak dr. x bagi balik..x rupa manusia pun rasa sayang kot..huhu..benda dah happen..kalau ditanya lepas ni nak mengandung cepat semula ke x?huhu..of course la..tapi suami suruh betul2 sihat dulu untuk pregnant semula..lagi ada terbaca elok 3x period baru plan nak mengandung semula..kira badan dah betul2 fit untuk mengandung semula..

kalau ditanya tentang berpantang..ye aku berpantang..tapi cuma berpantang makan je..pantang x boleh makan makanan yang berangin, tumbuhan yang menjalar, ikan2 yang berbisa & lain2.. tu pun mungkin ambil masa berpantang 2 minggu je..hihi.. x de bertungku bagai..mungkin sebab aku baru awal2 mengandung masa keguguran ni..weh..panjangnya aku mengarang pepagi ni..korang doakan ye hadif ade rezeki untuk dapat adik lagi..umur aku pun x de la muda sangat lagi pun..ok nak off kerja opis dah bertimbun.kbai

Thank you korang sudi baca =)

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi

Cik Puan Tqah said...

takziah.. tqah pon ms yg second gugur.. tp ms tu br dlm 4w je.. so kecik je la.. bawak g kt doc.. tp doc kasi balik n husb tanam

IMaH said...

Takziah syaz. semoga kuat & sabar dengan dugaan. banyakkan berehat k

cik mah said...

takziah syaz...cik mah pun pernah alamai...semoga shaz kuat..insyaallah..rezeki yg lebih baik menanti..

Mel said...

tahziah sis. Mel dah alami. Kena banyak2 redha. Mel pegang prinsip, kita lihat apa yang kita ada bukan apa yang takde. InsyaAllah nanti Allah akan ganti dengan yang lebih baik atas kesabaran dan keredhaan kita tu.

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/