May 8, 2012

Minggu bz & Pengalaman interbiu Semalam @lazada =P

As Salam,

Minggu nie boleh kate minggu bz, cuak & bahagia aku..hehe..bz sebab ada meeting dalam minggu nie & minggu depan so banyak target keje yang kena siapkan sebelum meeting..Then cuak sebab ada interview & exam spa minggu nie..semalam dah selamat interview..Alhamdulillah lega~~ serius aku tak buat apa-apa persiapan untuk interview so redho je la dengan apa-apa result =)..Lastly bahagia sebab Alhamdulillah esok anniversary ke-5 aku dan dia~

Hari nie nak cerita2 pengalaman interview aku semalam.. interview nie agak unik sebab dibuat luar waktu opis, pukul 7 malam, interviewernya pon foreigner so mungkin dia x sensitif dengan waktu solat kita..huhu..lepas tu nie la 1st time aku dipanggil interview tanpa aku yang memohon..diorang jumpa resume aku dekat jobstreet & kol panggil interview..Tapi masa interview semalam die cakap company nie baru launced dalam masa 3 minggu lepas..so no wonder la..diorang memang nak cari tenaga pekerja..

Syarikat yang interview aku semalam dari company lazada.. company nie adik beradik dengan company yang manage online bisnes macam groupon, zalora(yg femes dengan kasut ).. sebenarnya 1st time jugak aku dengar pesal company@website nie..tapi cuba la korang tengok websitenya best jugak..free shipping tu kalau beli barang elektronik dari situ..harga lebih kurang harga pasaran..

inilah websitenya..diorang ada jual hp, camera, buku & etc..x pasal2 promote plak..hihi

Semalam ada 3 orang yang interview aku, 1st just sembang2 mungkin nak tengok communications skill. Then second bagi soalan analitikal untuk test macam mana aku analisa data.. sebab position yang die nak hire aku  "business analyst"..mungkin aku tak sesuai dengan jawatan tu so datang la plak 3rd person test aku tentang html code..

Test html code tu yang paling kelakar..aku bagi tahu la awal2 dekat die yang aku tawu basic je html coding nie..tu pon sebab blog..hihi..tapi yang kelakar cuak punya pasal sebasic2 code pon aku salah..pembuka html code kan <.html> then penutup ..yang penutup tu aku boleh tersilap jadik /<.html> (terpaksa tambah titik dalam kod sebab dalam entry x appear coding html)..

Nie la sedikit sebanyak cerita interview semalam..tambah satu lagi pengalaman hidup..hihi..tapi sebenarnya aku agak berat hati nak keje dekat situ..bos2 dekat situ semua orang puteh kot..kita orang malaysia tapi kena keje bawah foreigner..dah macam keje dekat negara luar plak..then ramai gila pekerjanya..sampai aku boleh tertanya semua nie pekerja ke or student..semua genre ada melayu, cina, india, foreigner putih, foreigner tanned..semua ada..

Tengok bz2 pon maseh ada masa update blog..haipp!!!hehe..

p/s: wait for entry sweet2 dekat blog kawen i sempena ulang tahun perkenalan kami yang ke-5..nak cerita detik perkenalan kami..insyaAllah =)

8 comments:

Anum said...

pengalaman yang baik

Cikpuan rara said...

wahhhh bz nya b2b ni.nk tgu dye update punye dh memerlukan kesabaran.hehehe

Cikpuan rara said...

wahhhh bz nya b2b ni.nk tgu dye update punye dh memerlukan kesabaran.hehehe

Syazlina Khairuddin said...

@Anum
tu la anum, syaz pegi sebab nak tambah pengalaman je..hihi

Syazlina Khairuddin said...

@Cikpuan rara
huhu skrang mmg super duper bz rara..bnyk entry yg terbengkalai sebab bz.. =)

Hanif said...

kekek..lama tak kena interview gabra gak.....
Support me by daily voting me for blogger of the year

♥e'in♥ said...

insyaAllah lau ade rezki dpt punye.. hehe

Tinta Lana said...

Salam..wow! syaz! boleh la pinjam resume,hahahaha.

#Thank you syaz..singgah ritu..hehe.