January 14, 2012

Your Google Account Disable? cuakk aku!

As Salam,

Ini bukan ujian..tapi benar2 berlaku tadi..cuak sekejap..dah pk macam2dah tadi..huhu..tengah2 blogwalking + komen2 blog orang tibe2 dah x boleh komen & keluar message nie..huhu.. (klik image untuk view lebih besar)


"In Most cases, account are disabled if we believe you have violated either Google Terms of Service, product specific Terms of Service or product-specific policies"

translate ke bahasa ibunda

"Dalam kes-kes yang, akaun tidak aktif jika kami percaya anda telah melanggar salah satu Terma Google Terma Perkhidmatan produk tertentu Perkhidmatan atau dasar-dasar tertentu-produk"

lepas tu aku fikir la Terma ape yang aku dah langgar?huhu..sedih bukan sebab akaun gmail nie..tapi kalau btol2 sabit kesalahan habis la terkubur due2 blog kesayangan aku nie..huhu.. Tapi aku cuba bertenang..tutup semua browser, restart broadband & bukak gmail balek..lepas tu keluar page nie plak...(klik image utk view lebih besar)



aku selalu susah nak bagi no telefon yang betol if ade website2 yang request.. tapi kali nie memang darurat & aku bagi la jugak no phone.. google bagi message kate ada 'unsual aktiviti' dekat akaun aku nie & untuk keselamatan diorang mintak no phone untuk hantar verification code..

x sampai beberapa saat teros dapat no.verification tu..aku masukkan no verification tu & tros dapat login balek!fuhhh lega..risau le..akaun untuk blog kot..lepas tu ada jugak email2 berkaitan keje lagik..sayang ler kalau kena tutup tiba2..

lepas nie nampaknye x leh nak harap sangat dekat google nie..even entry pon dah kena simpan tempat laen kan?risau nye kalau happen lagi & x dapat diselamatkan ..huhu..pape pon for the time being semua pon dah selamat..Alhamdulillah~

10 comments:

Aishah Jahirah said...

memang cuak...pernah terkena dulu..mujur dpt blkkn...syukur....:)

syaz@rozelt said...

Aishah Jahirah

pernah jadikk jugak ke? buat suspen org je kan ggogle nie~

Basyirah Abd Rahman said...

tu la syaz, basyi pun risau jugak.. kdg2 ralit sbb sealu pakai pasword yg sama untuk semua.. risau jugak kena hack atau apa..

MiszMaryaNe said...

aikkk, peliknye,
sy xpenah pn jd cmtu,
hrp2 xde pape n selamat je sume..
=)

ct cucubi said...

pernah terjadi jugak syaz.. tp sy buat don know jer.. ahaks

syaz@rozelt said...

@Basyi

memang scary la zaman sekarang kn basyi..nak x nak kena buat back up entry la lepas nie..hihi

syaz@rozelt said...

@MiszMaryaNe

Alhamdulillah la x pernah happen lg dkt kamuu..if happen syaz dh bg jalan penyelesaian dekat sini!hhii

syaz@rozelt said...

@ct cucubi

hihi..mesti ade mintak no phone utk verification kod kn k.kerol?

Cikpuan rara said...

mmg cm tu syaz.kite kena varify dulu.

syaz@rozelt said...

rara pon pernah jadi?? so bukan la mende baru kan?hihi