February 25, 2011

Admire watak dalam novel~

As salam,

kali nie nak cerita satu watak dalam novel yg sangat aku kagumi..ak memang suka bace novel tapi hanya berlandaskan jalan cerita yang menarik..jarang sekali ak nak mengkagumi or admire watak dalam novel ..lgpon ia hanya rekaan semata2..kadang-kala rase watak dalam novel terlalu hiperbola..terlalu memuji kecantikan, ketampanan n kekayaan seseorang 2..kdg2 skip part puji2 nie sebab macam x Logik..

baru lepas habis bace novel triller ke-3, pengembaraan seorang lelaki bernama 'Saifudin' ataupun laksamana Sunan..suka sangat watak nie sebab sedikit sebanyak membuatkan aku jatuh cinta dengan perwatakannya yg sangat menawan..watak ini dihasilkan dengan sangat berjaya oleh ramli awang murshid, sampai x nampak langsung cacat cela pada watak nie(even semuanye baek2 x rase annoying)..

nk list up..ciri2 yg buatkan aku suka sangat watak nie..
  • dikatakan wajah menawan..x dikatakan tampan atau kacak dalam novel..tp apabila memberikan senyuman tampak menawan..
  • hidup berlandaskan ajaran Islam yg sebenar..patoh menunaikan solat 5 waktu n hari2 solat sunat tahajut setiap malam, berpuasa, ucapan zikrullah x pernah lekang dibibir..
  • sangat sabar, x pernah marah, setiap ujian Allah diterima dengan redha..
  • sangat mencontohi keperibadian Rasulullah s.a.w..mengikut hampir kesemua sunah Rasulullah..sebab tu la die digelar 'laksamana sunan'..
  • seorang pencinta yg romantis..buktinya akan menulis mushaf (nie macam puisi tulisan jawi) dengan kate2 indah tuk wanita yg dicintai..cair bace ayat2 mushaf tue..
  • tidak berkeras dengan musuh yang bersekongkol dengam iblis (even ilmu persilatannya sangat hebat), menyebabkan kebanyakan yg menemuinya akan tersentuh hati dan cepat bertaubat..
  • kerap kali bmunajat kehadarat Ilahi bila memerlukan petunjuk ataupun pertolongan drpd Allah s.w.t & tindakan nya ini x pernah menghampakan..
remy ishak as 'Saifudin'..ok x??
Sebelum nie jugak pernah bace novel islamic Ayat2 cinta..watak 'Fahrin' dalam novel nie pon best..tp novel triller awang murshid nie lbey ke-arah menghapuskan kejahatan di bumi disebabkan janji syaitan laknatullah untuk menyesatkan kaum nabi Adam sehingga ke hari kiamat. Ini mbuatkan ak lebih mengkagumi watak 'Saifudin' dalam novel2 tersebut..

satu ciri same yg ada pada 'Azman' adalah kesabarannya..dah nak masok 4 tahun berkawan die x pernah or jarang sekali nak marah.. katenya..marah 2 macam api..kalau ak marah.. die pon marah akan lebih memarakkan api tersebut..ciri nie la yg buatkan aku maseh bersama nya hingga ke saat ini..ciri2 laen perlukan lebih usaha + masa tuk dibentuk..insyaAllah.. diharapkan hidayah Allah itu ada sebahagiannya tuk kami..

p/s: mode tulis enty panjang2 plak..

4 comments:

Princesseira said...

hehehe... syaz.. remy is not suitable for character laksamana Sunan...
Saifuddin is a man who a woman want to die for...
boleh x gtu...
actually I admire his character too...
slalu terfikir... bolehkah jumpa org yg ada all of his character...
if I do meet someone like him... dn`t knw what to say la...hehehehe...

rozelt @ syaz said...

hehe..klu x remy siape lg erk yg layak??novel nie patot difilemkn ..sbb bnyk moral value..erm..mari kita same2 berangan jumpe laki macam nie..hehehehe..

ct_cucubi said...

mmg sgt sukerrrrrrrrrrrr watak tuuuuuuuuu..... sampai mlm terigai.. siang tersasau.. hihihi.. mmg best!

rozelt @ syaz said...

sesape yg bace novel nie cnfirm cair dengan saifudin tue..hehe~