February 24, 2011

Pelalian HPV~


As salam,

Entry ini adalah request drpd cik janna yg sangat teruja coz baru mendapat perlalian HPV semalam..huhu..ak pon x smena2 kne inject sekali coz jan dah daftarkan tuk ak..huhu..ak iyekan aje sebab malas nak layan pujuk rayu jan.. tp x sangka plak secepat ini..baru 2 minggu lepas derma darah..hopefully my luvly body maseh boleh btahan..

ok nak cerita sket perlalian HPV nie tuk ape..HPV nie stand for Human Papillomavirus.."virus ini penyebab kepada kanser Serviks yang terjadi di bahagian pangkal rahim (servik). Kanser ketiga paling kerap dikesan di kalangan wanita selepas kanser payudara dan kanser kolorektal. Di anggarkan 1,500 wanita Negara ini disahkan mendapat kanser servik setiap tahun. Kanser servik menyumbang 6% dari jumlah kematian akibat kanser di kalangan wanita" (curik info Myhealth Portal).

Diatas kesedaran ini ak, jan, k.ecah n k.nini telah mengambil inisiatif untuk mengambil suntikan ini sebagai langkah pencegahan..insyaAllah..klu semalam ak ngan jan punye turn kena inject, so hari nie team k.ecah n k.nini plak..huhu..sakettttttt..kasi psyco sket(impak tlebey sedangkan saket sikit ja)..hehe..tp bile bace risalah pesal perlalian nie dekat portal Myhealth..mmg ada kesan saket dan bengkak after injection..so saba je la..

tuk dapatkan maklumat yg lebih lanjut boleh lawati page nie-->Myhealth Portal..sejak jan ajak ak g cucuk sebelum nie, x bkesempatan nak tawu lebih lanjut mengenai perlalian nie..laman web 1st yg ak bace pesal perlalian nie kate boleh mendatangkan kmudaratan..tapi lepas buat beberapa searching di beberapa laman web n portal rasmi KKM, so rase selamat sket sebab sebelum launched perlalian nie..penyelidikan telah dilakukan..so hopefully everything will be fine..

Jan excited nak tunjuk bukti injection..huhu..lg 2x inject..
P/s: kaum2x hawa yg cukup syarat tuk dapatkn suntikan..mari2 mramaikan majlis..Prevention is better than cure~

4 comments:

ct_cucubi said...

bestnyerrrrrrrrrr...... Jan tipu ckp doktor akan tgk bwh..!!! cis JAn!!1

rozelt @ syaz said...

hehehe..bkn bole caye cakap Jan sgt..auta je lbey..juz kne inject je..rase klu kne tgk bwh 2..pap smear(nie tok org dah kawen)..hehe~

NISS said...

syaz..td mase injek xssakit..tapi skang ni sakit lak..bkn sakit la..tp rase sengal..

rozelt @ syaz said...

malam nnt lg trase kesengalan n kesaketannye..bgn2 dh bengkak tmpt inject 2..hopefully kejap je la kesan nie..hehe~