February 27, 2013

Sambal Kasih Sayang Buat Suami =)

As Salam readers,

Semalam cubaan pertama buat sambal ikan bilis kering a.k.a sambal kasih sayang..sebab apa dapat nama sambal kasih sayang tu sebab agak bercinta la nak masak lauk nie..cili kena tumbuk x boleh blend sebab kalau blend akan banyak air & lambat kering..then masa memasak pulak sangat lama..bayangkan almost 2 jam berasap atas dapur nak tunggu cili tu betul2 masak, kering & garing..memang kalau masak lauk nie tanda kasih sayang daku yang tak berbelah bagi la buat suami tchenta..hihi

Sejak mak mertua pergi rumah abang ipar dekat shah alam, dah tak de makanan terhidang dekat atas meja bila balik kerja macam selalu..huhu..so bila suami request nak makan pape aku la yang kena sediakan..kakak ipar yang teror masak tinggal serumah pon kerja shift..so jarang dapat jumpe dekat rumah tu apetah lagi die nak masak kan..kerja shift kan penat..

Kelmarin suami mintak nasi goreng merah..nie x pe menu biasa yang die selalu suruh masak..dah kata fevret kan..hihi..then semalam plak suami request masak lauk fevret die nie..baru 1st time cuba masak sambal ikan bilis kering nie..lauk sambal pernah masak tapi sambal kering nie baru 1st time la..

Hasil akhir...ten ten ten.......

mak aihh besar benor potong kentang..hehe

Suami cakap sedap..tapi super duper pedas..berpeluh2 suami aku makan..tapi bukan aku yang salah sambal tu pedas sebab die yang tambahkan 10 bijik cili api dalam sambal tu..hihi..makan bertambah jugak tapi die makan x sebanyak macam mak die masak..huhu..ye la mane boleh lawan masakan air tangan ibuuu kan?

Aku x suka lauk kering sangat so aku masak lauk tambahan tumis air kentang letak suhun dengan fucuk..huh memang penyelamat..so kurangkan rasa pedas dekat lidah nie bile makan lauk tu.. resepi sambal kering nie memang x dapat nak share sebab dah lupe berapa banyak gula aku letak sebab nak kurangkan rasa pedas sambal tu..

 Thank you sudi baca =)

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

MarnieyZ said...

auuuwwww. so swittt.

Syaz Rozelt said...

@Nurzakiah Hanum
try la buat lauk nie..mestiii sedap punye..hihi

Syaz Rozelt said...

@MarnieyZ
hihi..biase la maseh mood pengantin baru lagi =p