October 14, 2013

Percutian ke Hatyai! - Bahagian 1


As Salam readers,

Alhamdulillah percutian ke Hatyai hampir sebulan lepas berjalan lancar..walaupun agak memenatkan tapi best!..

perjalanan bermula hari jumaat malam (27 sept 2013)..driver bas amik kami dekat bus stan kamunting dalam jam 11.30 macam tu..sepatutnya kul 11 tepat dah datang bas tu tapi pergi amik orang dari kampung lain dulu.. x sure berapa kg. yang join..tapi yang sure dr kampung aku ade lebih kurang 14 orang & family kitorang yang paling ramai 6 orang..yang lain just 2, 3 orang je..

disebabkan dah amik orang lain dulu..kitorang x dapat nak cop seat yang paling selesa..bukan main nak elak duduk dekat tayar..last2 duduk btol2 atas tayar bas..redho je la..walaupun seat x best tapi preparations takut kesejukan sangat membantu..siap bawak bantal kecik ngan selimut plus pakai stoking lagi tu..lagipon aku kan preggy risau nanti sakit belakang..

sepanjang lebih kurang 6 jam pejalanan aku tido je sepanjang masa..tapi setiap kali berenti 2, 3x akan terjaga jugak..rasanya 1st berenti dekat rnr gurun untuk makan then 2nd time berenti dekat changlun untuk sesape yang x tukar duit bath lagi..last sekali berenti dekat surau area sempadan untuk solat subuh..diorang dh pesan siap2 sape nak mandi boleh mandi sebab nanti terus berjalan je..petang baru check in hotel..ktorang mandi ke x..itu rasie..haha..mesti korang dpt teka punya..rmai2 mcm tu leceh gak..nasib baik dh mandi sebelum bertolak malam sebelumnya..

Bile dah sampai sempadan ada 2 tempat kitorang semua kena turun & kena cop border pass or passport..1st dekat pintu imegresen m'sia then 2nd dekat imegresen thailand plak..lepas dah masuk sempadan thailand tu bermula la keterujaan tengok negara orang..semua signbord tulisan thai..ade la sikit yang ada tulis jugak bahasa english..tp x banyak..macam aku dah pernah baca blog orang sebelum nie..hatyai punya wiring dekat tiang-tiang tepi jalan punya la agak serabut..

keluar dari bukit kayu hitam (imegresen malaysia)

besar kepala adeqku =p.. dekat imegresen thailand

naik2 bas lepas masuk border thailand terus ada tourist guide yang boleh bebahasa melayu walaupun  asal dari sana jugak..tapi bunyi die pelik sikit la..banyak pelat..kelakar plak bila die nak sebut "air nyok kelapa" jadi "anyonyok kepala"..haha..die cakap banyak n x membosankan tapi kadang2 tertidur jugak ktorang sebab penat..kadang2 rase rugi sebab terlepas some view dekat hatyai tu..

1st destination cari sarapan dulu..rasenya kitorang sarapan area songkla..aku ngan suami makan roti canai (x tawu la dekat sane panggil roti canai jugak x) then mak n adik2 makan bihun goreng n nasi goreng..untuk roti canai kena 120 bath, tea ais 250 bath..bihun goreng 40 bath (boleh tahan mahal sepinggan rm4)..roti canai kire sedap jugak.tp bihun goreng die x sedap..rse manis..mungkin dekat sane diorang rase sedap tapi tekak kite yang x boleh nak terima..

nie la roti canai yang boleh dikatakan sedap tu.tp kecik je..suami makan 2 keping..

Destinasi ke dua kitorang pegi kedai barangan kulit dekat "Nora plaza"..turun2 bas dekat kedai barang kulit tu tros ada orang tangkap gamba..ingat ke die nak ambik gambar view ke rupa-rupanya setiap orang die akan amik gambar & tros print masuk bingkai ada tulis thailand & hatyai..setiap gambar dijual 100 bath..kire murah la kan rm10..tapi sebab gambar aku buruk x ready so x beli..mak aku beli jugak sebab rasa kesian, penat orang thailand tu ambik gambar.. pasal barangan kulit dekat situ macam barang kita jugak ada yag jual murah2 rm30 - rm50 (duit kita) untuk beg pvc macam tu..yang betol2 kulit harga dari rm 100++..dekat sini beli souvenir untuk ayah je..beli beg sebab tengok beg ayah dah lama..

adik jadi model..nie dekat area kedai beg comel2

Destinasi sebelum nie x banyak shopping tapi bila sampai dekat kilang makanan..amek kau semua pakat borong sakan..beratur panjang time nak bayar..rasenya nama tempat tu "ranu kohyo" dekat jalan yang sama dengan kedai barangan kulit tadi..kakak ipar ada order kacang dalam tin yang femes tu..x ingat dah jenama apa..die kate dekat sana murah..then aku mmg aim nak bagi kawan-kawan opis souvenir makanan je dari hatyai..bajet x berapa mengizinkan almaklumlah berjalan x de gaji lagi..huhu

adik jadi model lagi..rambang mata x tawu nak beli jajan ape =p

lepas bershoping beli barang makanan, jajan nie semua terus pergi tempat gajah ataupun dikenali "chang puak camp"..dekat sini bukan setakat boleh naik gajah je..tapi boleh jugak buat aktiviti lain macam memanah & naik atv (moto lasak ada 4 roda)..dekat sini suami je yang beraktiviti, die memanah..tengok macam senang je..tapi bahaya jugak ye memanah nie salah teknik boleh cedera ringan macam suami aku..aktiviti wajib haruslah bergambar..


masa dekat kem gajah tu hujan turun..ok la dapat balance kan kepanasan cuaca dekat sana..tp sebenarnya cuaca dekat malaysia & dekat sana sama je =)..then next trip ke "samila beach"..dekat sini ada patung ikan duyung yang femes..tourist guide ktorang, ting ting cerita sesape yang bepeluang sentuh breast patung ikan duyung tu konon2 akan bertuah..tuah x tuah..x sanggup nak berebut semata-mata nak bergambar je..adik2 je yang bergambar..ok la tu sebagai kenang-kenangan kn..hihi..dekat pantai samila tu kitorang pekena ice cream dalam tempurung kelapa yang ada letak roti, kacang, susu..x tawu nama makanan tu ape..rasa refresh jugak tengah panas2 tu..td hujan sekejap je..pekara yang aku sedikit tekilan sebab x dapat nak beli fridge magnet dekat situ..murah..satu jatuh rm2..tempat lain x dapat harga tu..huhu..naseb baek adeq bagi satu..boleh buat kenang-kenangan =)


ok bersambung bahagian 2....

p/s: esok raya haji kan..selamat hari raya semua..aku x balik kg so fefeling raya tu kurang siket..

4 comments:

NISS said...

nak lagi2x..kalo syaz sertakan budget lagi terbaik..;p

ct cucubi said...

rs teringin nak mkn mknan yg dlm tempurung tu jugak.. mcm sedap je bunyi.. skrg sy pon ade hobi br kalau nak beli sevenier nak cr fridge manet sbb keychain dah byk sgt.. huhuu.. x sabo nak tggu entry seterusnya.. setuju dgn nini.. kalau letak kos percutian lg best!! :)

Syaz Rozelt said...

@NISS
overall bajet nanti inform part last k..jgn lupe bace part 2..part 3 akan menyusul =)

Syaz Rozelt said...

@ct cucubi
sedap2 yg dlm tempurung tu..nnt kalau pegi pantai nie jgn lupa try..tp kalau dekat malaysia yg sempadan2 ngan thai boleh dapat jugak desert nie..bajet nnt sy inform k..