October 21, 2013

Percutian ke Hatyai - bahagian 2

As Salam readers,



memang agak penat jugak hari tu.dengan x cukup tidur & jalan non-stop..lega sebab destinasi seterusnya pergi solat dekat masjid..boleh la rehat2 & basuh muka yang dah x nampak rupa..x sure nama masjid & dekat mane..sebab dalam perjalanan udah tertidur..tapi yang pasti..masjid tu sangat besar..tourist guide kitorang cakap dekat sini ramai orang malaysia kawen lari..haha..yang x best masjid tu x de carpet..memang x bagi landing2..then air paip die bila berkumur rasa hanyir..tak tawu la sumber air tu dari mane..walaupun dekat malaysia nie kumur2 rasa klorin..it much better dari rasa hanyir..huhu..pape pon alhamdulillah dapat solat n merehatkan badan sekejap dekat masjid tu..

lepas terkono sarapan x best macam dah blok mind yang makanan dekat sini x sedap..aku yang preggy nie memang lapa x hengat..roti bun coklat yang adik aku bawak habis aku makan..naseb baek kitorang dah prepare satu beg galas penuh dengan makanan..baru separuh perjalanan dah nak dekat habis bekalan makanan tu..hihi..ting2 cakap lepas solat akan terus makan..ingat jauh sangat rupanya dekat je..bas berjalan x sampai 5 minit..bukan main lagi makan roti tadi ingat perjalanan jauh lagi..dalam bas dah siap collect awal2 sorang 170 bath..rasanya ting2 dah siap booked tempat makan tu..

as usual bergambar depan kedai..gambar makanan x sempat snap sebab dah lapar sangat =p

tempat makan kali nie best!..sebab tempat agak exclusive plus sedap..satu meja maksimum 6 orang..so kitorang memang dah cukup korum satu family..x payah nak cover malu2 makan kalau ade orang lain join meja tu..dah la lapar x hengat..hihi..menu makanan masa tu..tomyam campur, nasi putih, buah2, terung dengan rencah ayam masak macam masak hijau, ikan siakap goreng, udang masak merah, sayur kailan ikan masin..menu kali nie rasa nya lebih kurang macam masakan kita..kire 170 bath satu kepala..total 1020 bath (rm102) harga satu meja..kire ok la kan dengan menu lauk yang banyak plus sedap..memang sangat kenyang..alhamdulillah =)

last destination sebelum balik hotel adalah destinasi wajib kalau datang hatyai nie..ke floating market!..sangat teruja sebab ada macam2 menu jual dekat sampan2 tu..dah macam pasar malam..tapi kedai2 semua atas sampan..masa tu sangat panas terik..so kitorang pekena air dalam labu harga 25 bath..labu tu boleh amik terus x payah pulangkan..beli air terus dapat souvenir..memang murah & menyegarkan =)..agak rugi time tu x dapat nak rasa makanan2 dari kedai sampan sebab dah terlalu kenyang baru lepas makan kan dekat area masjid tadi..pusing2 ronda2 kedai jual souvenir, tepat kul 6 naik bus..tak nak lambat naik bas nanti sape yang lambat kena denda menyanyi..haha..sebelum tu ada sorang akak nie dah lambat..nyaris2 kena nyanyi..hihi


kanan - air dalam buluh & labu sayong, kiri - antara kedai perahu dekat floating market =)

ok bersambung next part..hopefully the last chapter..hihi

9 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hapy

Cik Puan Rara said...

sakan nya mak buyong jalan.hehehe

SarahSyafiq said...

dapat labu boleh buat kenangan.

Syaz Rozelt said...

@Nurzakiah Hanum
=)

Syaz Rozelt said...

@Cik Puan Rara
hai rara! babymoon la katakan =)

Syaz Rozelt said...

@SarahSyafiq
btol2..hihi

ct cucubi said...

pe nama kedai mkn yg best tu?

NISS said...

Bestnye..rase teringin lak nak pi.Nak rase air dalam buluh..;)

IMaH said...

syoknya gi jalan kat hatyai!