February 16, 2015

20 tentang Hazmi Hadif: luruh tali pusat hari ke-5

Assalamualaikum,

Selamat bersua lagi setelah berhari2 tak update blog..ktorg 3 beranak baru baik dr demam batuk selesema..huhu..alhamdulillah..nasib baik hadif dihinggapi batuk & selesema sikit je..kalau sampai demam haru biru jadinya dh semua tak sihat =p..hari ni nak up entry yang simple2 je..

Aku kira tak berkesempatan lagi nak handle tali pusat anak..means yang nak kena cuci2 & letak ubat dekat tali pusat tu..sebabnya hadif masa hari ke5 dah luruh tali pusat..masa tu kan mak aku yang masih handle baby...bila aku dah tak berapa sakit dekat jahitan bawah & dah selesa duduk baru la dapat nak handle anak sendiri..

Mak aku cakap kalau baby gugur cepat tali pusat maknanya tak degil..budaknya dengar kata..harap2 betul la macam tu..tapi sekarang hadif tak pandai dengar kate lagi..bila kata "no" jegil mata sume tu..die sengih je..lagi2 bila die menyulur g dapur..lagi di tegur lagi laju la die nak ke dapur tu..tapi kalau panggil die ade jugak menoleh lepas tu sambung nyulur..geram je bila ingatkan pesal budak ni..hehe

Tali pusat hadif tu masih ada dalam simpanan aku..plan nanti nak tanam je..ade orang2 tua suruh simpan sebab nak buat ubat kembung perut la..nak simpan sekali ngan tali pusat adik beradik yang lain supaya tak bergaduh la..macam2 kepercayaan tentang tali pusat bayi ni kan...tak nak percaya diorang lebih berpengalaman..so korang decide la sendiri k =p

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah ptg

misz sheyla said...

saya pun simpan tali pusat anak..org tua pesan bnda yg same simpan dengan tali pusat adik beradik yg lain xnak bagi gaduh...ntah la betul ke tidak..

cik mah said...

Azwa masa hr ke 7....pernah gak dngr...tp xtaulah kan..mcm2...hehe