February 24, 2015

20 tentang Hazmi Hadif: TTC & Hadif

Assalamualaikum

Akhirnya sampailah ke entry terakhir 20 tentang Hazmi Hadif..tengah buat entry pasal si kecik ni mula la teringat dekat dia..hari ini super extra rindu sebab dah spent 5 hari penuh bercuti..hari ni masuk kerja dah..ntah macam mana budak kecik tu..aku yang mama die pun dah macam "babysick"..betul la term ni kan sebab kalau duduk asrama rindu rumah "homesick".huhuhu..selalu time rehat akan pergi jenguk die..ni kalau opismate bawak moto yang pakai starter tu la (x reti start moto guna kaki)..hari ni die mc plak..ni yang terasa nak beli moto sebijik ni..huhu..korang dengarkan je la luahan hati seorang mama yang merindu ni k..

back to the point.. nak dapat sorang si kecik hadif ni pun aku ber'ttc' jugak taw..ttc tu maksudnya 'try to conceive'..macam2 usaha aku buat walaupun kalau ada yang rasa macam sekejap tempoh 5 bulan lepas kawin baru pregnant tu..tapi susah payah berusaha tu memang tak akan lupa..

1st of all adalah niat..lepas kawin je memang dah niat nak baby cepat..tak de langsung niat nak berhoneymoon dulu ke..nak cari keje tetap ke..memang bulat hati nak baby..so start lepas kawin je memang terus berusaha..lepas tu kena jaga permakanan..lepas kawin aku makan benda2 yang berkhasiat je..tak de minum minuman bercafein, tak makan fast food, tak makan asam jeruk semua tu..korang bayangkan la aku ni gila kopi memang seksa pagi2 tahan ngantuk tak minum kopi..fast food plak bila lalu je kfc, mcd pizza semua tu bila lama sangat tak makan mula la teringat2..

Then usaha suami isteri..ni korang boleh google la entry lain ye..tak reti nak cerita macam mana..Part yang agak miracle bila aku mula amalkan doa nabi Zakaria..tak sampai sebulan dah pregnant..Alhamdulillah =)..



Rasa tak pernah cerita dekat sesiapa selain suami je tahu yang pernah pergi hospital ingat confirm dah pregnant..sebab pernah baca yang pregnancy test kalau ade sikit2 bayang2 pun kira dah pregnant..excited pergi hospital test sekali lagi tengok2 negatif..sedih woo..kenangan sungguh bila teringat usaha keras nak dapatkan si Hazmi Hadif ni..lagi terasa bila lepas kawin period asyik lambat je..kadang2 lambat nak dekat 2 bulan tu yang rasa macam pregnant tu..& setiap kali test sebelum nak dapat hadif ni hasilnya negatif je..Apps dekat phone asyik menatap je sebab berkira-kira bila la hari subur untuk bersama suami untuk dapatkan baby..

Supplimen yang aku pernah ambil masa berusaha tu air jus delima gulsan..mungkin jus ni jugak ada membantu dari segi kesuburan..yang aku ingat nak masuk bulan ke6 usia perkahwinan kami..aku mula dah tak mau tension2 fikir nak baby..gulsan ni pun dah stop minum..cuma aku amalkan pemakanan sihat, fikir positif, berdoa terus menerus..Alhamdulillah tepat monthsary perkahwinan ke6 buat pregnancy test Alhamdulillah pregnat..syukur Ya Allah..

tak percaya sampai 2x test..

Sekarang dikelilingi adik, ipar duai, saudara mara & sahabat yang masih ber'ttc'..if korang ada baca entry ni teruskan berusaha & yakin dengan rezeki Allah..mungkin rezeki korang ada tempat lain or rezeki baby otw..jangan putus harapan..pernah rasa ape yang korang rasa walaupun dalam tempoh sekejap.huhu

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

insyaallah

Nazatul Izni said...

10q syaz..nice entri..doakan k.ninie selalu..;)