March 31, 2011

memori kelakar seram jumpe dr gigi

As salam,

Disaat saket gigi tengah menyerang..skali lagi memori lama yg kelakar seram datang kembali..huhu..bila difikirkan balek..hidup aku nie memang betol2 bersandarkan pada kenangan kn..mcm tajuk lagu plak..hehe

Mase kecik aku nie agak malas jugak nak gosok gigi..huhu..lepas tu kecik-kecik pon dah minum segala minuman caffein yang boleh menghakis kalsium nie..so bile ade check gigi dekat sekolah mesti aku diantara murid yang kena tampal gigi..huhu

Ada satu time nie rasenye gigi geraham kot dh memang goyang gile la nak tercabut..kira kalau nak cabut sendiri pon mesti boleh punye...tapi punya la sakit sampai aku decide untuk jumpe doktor gigi jugak..mane la tawu naseb baek kena bius dulu..hehe

mase tu aku g klinik kerajaan je..baya singgit, daftar sebagai pesakit n tunggu turn..huhuhu..bila nama aku dipanggil hati nie tersangat la cuak kn..masuk2 dalam bilek dr tu macam biase kena duduk atas kerusi yang ada lampu suluh tu..

ingat ke nak letak ubat bius dulu..tapi hampes..dr tu guna macam playar?? je tuk tarik gigi aku yang bergoyang tu..huhu..gila kuat aku menjerit sebab tersangat la sakit..hampes punya doktor..baek aku tg je gigi nie tcabut sendiri..tp tu la gigi yg baru tumbuh bawah gigi yg nak dicabut nie pon x sabar2 nak kuar..hoho

so lepas menjerit kesakitan n berdarah2..gigi aku pon ditekap dengan kapas n dr pon suh aku kuar..bile kuar aku tanye la dekat adeq aku.."dengar x k.nina jerit tadi?"..die kate "x dengar pon".sedangkan gile kuat kot aku menjerit tadi..rupa2 nye bilek tadi tu kalis bunyi..rase lepas saat tu kot aku dah jarang sangat pergi klinik gigi..

nie pon dah ade gigi lubang yang kena tampal tapi aku malas gila nak p jumpe dr..huhu..x tahan ngilu jugak klu kena tampal..tp when nak makan makanan keras je sakit n tersangkut..macam kena pergi  je..nak pergi ke x ye?huhuhuh
 
Bukan niat nak takutkan sape2..huhu
 p/s: sekarang ada tampal gigi yang kaler putih kan?? baru la cun siket kan..hehe


10 comments:

Cik Ila said...

aah,ada tampal kaler putih skrg,tgk kawan2 punye gigi,tampal kaler putih..tp nmpk pelik jugak,sbb gigi sedia ada dh kuning2 sket,bila tampal gigi,kaler putih mcm ubat gg...

slm perkenalan..cik ila jumpa kt innit.. :)

rozelt @ syaz said...

btol jugak tu..teknologi dentist kat mlaysia nie x canggih lg la..tp klu tampal dekat part yg x nampak ok jugak kan..hehe..

salam perkenalan jugak ila~

Basyirah Abd Rahman said...

ihiks.. :)
syaz.. my experience working here, the dentist actually very friendly with patient. They appreciate whoever patient that come and go treatment! Really! but some how the procedure and process before patient come in see the dentist, it takes a long time to wait and this will spoil patient's feel. but actually, we need to see a dentist once in a year ;)

rozelt @ syaz said...

btol2x basyi..nak jumpe dr memang susah..dulu time syaz nak cek mata pon ade tunggu dr 2 jam..tp awal2 siap ade notice inform yg memang akan menunggu at least 2jam..yg basyi cakap nie dentist ppum ke?? nnt nak terjah sane la..insyaAllah..

ct_cucubi said...

hehehe.. gg sy pon dah menipis.. dan perlukan doktor merawat.. mkn coklat pon dah rs nyilu... huhuhu... tp x de duit nak pi klinik swasta.. tp mls giler nak pg ambik nombor kat klinik gooment.. tp org kata tampal gg yg putih tu x berapa thn sgt compare yg kaler mcm besi tu... x sure..dptkan nasihat pakar..

rozelt @ syaz said...

gg menipis?? agak kelakar disitu k.kerol..hehe..ade logik jugak pesal tampal kaler besi tu..sampai skrg gigi syaz yg part tampal kaler besi tu masih elok x terusik..adeq syaz pon ade tampal putih tapi dah tanggal..hmm logik2x..

Merentas Horizon said...

hurm.

mewakili pelanggan klinik gigi UM, (masa under grad).. actually tampalan ada 2 jenis.
1. yg kaler hitam tu, nama dia amalgam. biasa buat kat gigi geraham. sbb dia lagi kuat, dan tahan hentaman (kunyahan)

2. yg kaler putih, ni nama die komposit. biasanya digunakan untuk tampal gigi hadapan. macam kosmetik gak la. dia tak kuat macam amalgam, jadi sangat tidak sesuai buat tampalan di gigi geraham, sebab akan mengecut bila proses pengerasan.

selain kedua-dua jenis tampalan ini terdapat juga tampalan kosmetik seperti veneer dan crowning.

sekian seposen dua.

*nk jupa doktor gigi ke tak? itu susah nak jwb, meskipun tiap bulan ke klinik gigi UM (masa final year) tetap ada fobia jugak nak g klinik gg.

rozelt @ syaz said...

Thanks banyak2 sarah..info yg sangat bguna + bagus..hehe..x tawu pon yg kaler putih 2 x ley tampal geraham..huhuhu..buruk la gg syaz kne tampal..

Merentas Horizon said...

tapi ade je yg buat putih tu tampalan gigi belakang, alamatnya tak lama lepas tu kena dtg lagi la tampal lg.

er, btw kalo ada lubang baik pegi tampal segera. sebab kalau lama2 nanti doktor takut bakteria sampai akar, then kena lak buat root canal treatment. klu kat swasta mau 4-5 ratus gk. tapi kalau kerajaan tak kena byr rase.

rozelt @ syaz said...

sarah nie bikin syaz seram je..huhu..insyaAllah akan g jugak dalam mase terdekat(cuak nye pasal)..