lilypie

Lilypie First Birthday tickers

December 9, 2011

Beli Tiket Bas Online

As Salam,

bersiaran langsung lagi hari nie..tadi baru lepas beli tiket bas online..first time nie (ada unsur2 keterujaan disitu..hehe)..sebelum nie pernah usha2 dekat website konsortium untuk beli tiket online..tapi tengok hanya ada link beli tiket bas guna kredit kad je..

So tadi bukak website konsortium bas just nak tengok jadual perjalanan bas..risau tiket yang x beli lagi..dah la isnin selangor cuti kan? mestila ramai yang balek kampung tengah2 musim kenduri kendara nih..kalau nak beli tiket online dekat konsortium nie, nak x nak kena register dulu..naseb baek registrationnye simple je..x de macam nak apply keje melalui spa..haha

Antara perkara yang kena pertimbangkan tuk beli tiket online nie termasuk:
Jenis tiket : satu hala or pergi balik
Pilih no seat: kalau naek bas sorang pompuan plak tu better pilih seat single k
cara pembayaran: if through maybank2u make sure request TAC, transaction approved.
& at the end dapatkan no. 'Boarding code' ok..if x dapat no nih..x dapek la nak naek bas der..

tadi smooth je proses pembelian tiket online nak balek tepeng..pembayaran melalui maybank2u pon dah lepas..tapi tibe2 something bad happen..transaction unsuccessful!huhu..cuak aku..ye lah perjalanan pergi balek tepeng dalam rm46..manyak jugak kan?

so ape lagi aku tros kol customer service, sms2 and even hanta email dekat customer service konsortium bas..dlm mase 3 minit je die dah respon taw..cepat!. & transaction pon berjaya..mood hepy sebab dah ade tiket pergi balek..hehe..thanks for the quick service team consortium!


 yang kurang best siket sebab macam banyak sgt step tuk beli tiket bas online nie..harap pihak pengurusan dapat skip beberapa step utk memudahkan urusan kami..(bajet ade orang konsortium nak bace)..lepas dapat 'boarding code' make sure sampai at least setengah jam sebelum naek bas k..ala kire macam collect wayang dkt reservation counter..hehe..

ok readers doakan i selamat sampai tepeng!banyak keje nak buat nie..hihi

17 luvly comments:

Aishah Jahirah(cik aisha) said... [reply]

xpernah lg beli tiket online...menarik ni....
blk taiping ke...bestnye musim buah-buahn lg rasanya sekarang ni kt sana...smoga slmt pg n slmt kmbli smula...slmt bercuti ye...:)

aRa ❤ aFiq™ said... [reply]

wah konsortium ada tiket on9 eh.ingt trans jew..

Basyirah Abd Rahman said... [reply]

sebelum ni pun basyi pernah beli tiket on9, tp bas trans. haha.. mcm reservation gitu. kesudahnya duduk seat plg belakang sekali ;p

Golden Rose said... [reply]

tak penah gi bli on9 tiket apa pun

syaz@rozelt said... [reply]

Aishah Jahirah(cik aisha)

Thanks..musim buah eh..x perasan pon..patot adeq ajak cari durian..hihi

syaz@rozelt said... [reply]

aRa ❤ aFiq™

haah.rase baru je nie..sebelum nie x de pon~

syaz@rozelt said... [reply]

Basyirah Abd Rahman

yg nie best basyi..siap boleh cop seat..tiket pon dapat mcm beli dkt kaunter..trans tu rase mmg dah lame ade sistem online kn basyi..

syaz@rozelt said... [reply]

Golden Rose

ade pron & cons jugak beli belah online nie..klu jenis yg boros wit cm air je x nampak beli itu ini..hehe

rara pinkmafia said... [reply]

penah jugak tgk online ni,tp xpenah book ag.kena sign up dulu ke?

Syuxer said... [reply]

dah nak maju cam tiket online kapal terbang..harus tingkatkan lagi sistem ni..

syaz@rozelt said... [reply]

rara

haah kena register dulu..tp simple register je..hehe

syaz@rozelt said... [reply]

syuxer

btol2x..sistem dh ok dah..tp ada mende kena perbaiki lg..

Mohamadazhan.com said... [reply]

dulu belajar jauh tak pernah lagi balik beli tiket online.hehe.tapi memudahkan kita =)

syaz@rozelt said... [reply]

Mohamadazhan.com

same la..dulu rajen je menapak jauh2 nak bli tiket secara manual..hihi

katak said... [reply]

nak tahu bas mana lagi ada, masuk sini, www.eticketing.my

malaysia bus said... [reply]

Saya ingin berkongsi info dengan semua pengunjung blog ini. Anda kini boleh membeli tiket bas online dengan mudah dan murah di website kami. Nikmati diskaun sehingga 40% dari syarikat bas yang terpilih.

Sila layari malaysia bus atau tiket bas online.

Terima kasih buat admin!

samsul arifin said... [reply]

ok gak dah boleh beli tiket online sekarang ni dah macam tempah tiket airasia la pulak.