June 21, 2012

Tak Semua Orang Pandai Masak Meggi yang Sedap

As Salam,


Betul x statement dekat atas tu?hihi..aku percaya semua orang pandai masak meggi guna cara yang paling senang..panaskan air dalam heater & tuang dalam mangkuk yang ada megi dengan bahan perasa..kacau2 & makan..kalau guna cara nie confirm megi tu sedap kan..sebab mangkuk kecik je..senang nak bajet air banyak mana..Tapi kalau masak meggi yang guna dapur gas mesti ada kes kadang2 terlebih air kan..ye la masak megi untuk seorang tapi guna periuk untuk 10 orang punya makan..mane la x salah bajet air..hehe..

Bagi aku ade beberapa orang yang aku dah nampak bakat masak meggi dengan berjayanya..adeq aku yang ting.2, adek pompuan aku, ida dengan tunang aku..Adik aku yang ting.2 tu siap letak sikit cili sambal untuk masak megi kari..mmg umpph habis..kalau balik kg. mesti suruh die masakkan..

Adeq aku ida pandai masak meggi tomyam..memang sedap kalau die masak..siap letak cili dengan telur yang dimasak x pecah..klu die masak wajeb menumpang.. hehe..tunang aku plak diketahui bakat memasak megi nie hari ahad lepas..saje dera die..datang uma family die suruh masak meggi kari sebab teringin..memang sedap la die masak..teringat2 aku..

Sebab teringat2 nie la pagi tadi sanggup bersahur makan megi..selalu aku masak meggi telur x bagi pecah..nie aku buat style pecah plak..huhu..kureng la..x sesedap tunang aku masak hari ahad tu..x habis pon makan..tapi bila fikir2 balek mungkin diorang selalu masak megi kot..sebab tu sedap semacam..aku selalu jugak masak tapi style yg jerang air tu je la..hehe
nie la meggi yang aku masak pagi tadi..meggi sedap..tp aku masak x sedap..huhu

Macam mane pon kena jarak2 jugak makan meggi nie..pernah dengar orang cakap..sekali makan meggi nak proses megi tu totally keluar dari badan ambik masa..sebab dekat mee tu sendiri banyak bahan kimia..wallahualam..Tapi kalau effect kepandaian aku kurang bersetuju sebab ingat masa belajar kat mrsm dulu..member paling genius paling kuat makan meggi..hehee

17 comments:

Anum said...

tetiba rasa nak masak megi blk nie

Syazlina Khairuddin said...

@Anum
diri sendiri buat entry pon rase nak masak lagik..hihi

Cik Tqah said...

sdpnye.. rase nk blk wt megi gk la..saje je kann

Nyue said...

nyue sokong....

cik nana said...

cik nana klu msk megi ats dapur mesti nak tumis dulu rencah nye.tumis skali bwg2..tmbh ayam, syur, whoaaa baru sedap wooo. klu rebus cmtu je xbpe nk suke la. hihi

ciksusu said...

same la ngan kes kte..adik2 terer sgt masak walhal tmbh telur jek..rse sedap semcam megi dorg! hee

ciksusu said...
This comment has been removed by the author.
wanda arry said...

setuju sangat2..wanda nk masak megi memang xreti sngt..selalu je cair..adik yg form 1 tolong masakkan smpai dia kta kat wanda "mai nak masak..kakak bukan reti masak megi pun".. siap dia gtaw kat tunang wanda lagi..

Syazlina Khairuddin said...

@Cik Tqah
mmg saje cari gambar yg meggi nmpak paling sedap..biar korang terliur..hehe

Syazlina Khairuddin said...

@Nyue
hehe..nie geng kureng pandai msk meggi jugak ke nie..

Syazlina Khairuddin said...

@cik nana
wah rajennya cik nana..klu tumis2 nie confirm sedap nie..hehe

Syazlina Khairuddin said...

@ciksusu
tu yg seronok jadi kakak..bole buli adeq2..hihihi

Syazlina Khairuddin said...

@wanda arry
hihi..pelik jugak adeq2 kita nie kn..mane la diorang belajar masak meggi yg sedap eh?

Fatihah said...

saya masak maggi sangat sedap. haha

Syazlina Khairuddin said...

@Fatihah
bole la tlg msakkn utk sy satu!hihi

Hanif Idrus said...

Ekalntri yg menarik..pasal maggi...hehe. Tapi pertama kali dgr pasal mee kari.

Tinta Lana said...

Salam.

Eheh? sama macam adik lana, dia laki, 20thn..pun teror masak megi..salunya megi yg dia masak, kering, takda kuah mana..bila lana ngintai, dia cuma buh cili n kicap, tpi tiap kali dia masak, rasanya sedap..bila lana buat, tak sedp plak.. ada nisbah kot cili n kicp tu..dia je tahu cmna nak sesuaikannya..eceh,heh3

*rasa macam nak beli megi tomyam lak,hahahaha