June 14, 2012

One day off to Terengganu~

As salam readers,

Hari nie nak cerita pengalaman sehari di ganu kite..nie memang plan last2 minit nak pergi sane sebab nak tengok keadaan anak buah tunang yang accident..kire nie kes emergency la..ktorang pon masing2 amek el yang x bergaji..x pe la nie hari die..lepas nie mana tawu hari kita plak..keadaan die agak teruk jugak sekarang..masih dalam icu,x sedarkan diri..huhu

Malam semalam dalam pukul 12 malam kami berempat, aku, tunang, kakak & mak die bertolak pegi ganu dari kl..memang emergency sgt btolak lewat mlm n naek kancil je..naseb baek ok je kreta tu jalan jauh..mengantuk sangat sebab travel time2 tido kan..sampai dalam jam 7 pagi terus bergegas pergi hospital sultanah nur Zahirah dekat kuala Terengganu untuk melawat anak buah tunang..tapi waktu melawat pukul 1 so terpaksa tunggu dulu..

gambar sumber google
Time menunggu tu la ktorang pergi sarapan dekat kafeteria hosp..sebabkan perjalanan p ganu agak singkat dalam sehari je..masa breakfast aku amik ns putih(ns dagang x de) dengan lauk nasik dagang...mungkin bukan tempat yang betul so lauk ns dagang die x berapa sedap..then makan karipap yang berinti ikan..pelik jugak sebab 1st time makan karipap inti ikan..rasenya..bole tahan la..

kredit to: http://aidarasyidahazman.blogspot.com/
Lepas tu, kakak tunang aku mintak tolong bawak die dengan anak pompuannya balik rumah amik barang..sebab nak duduk dekat hosp jaga nak buah tunang yang masih koma..kesian bila ingat balik sebab accident tu x de patah riuk..tapi sebab hentakan kepala terus jadi x sedar..readers pon tolong doakan la adeq Nasrullah (nama anak buah tunang umo baru 20 thn) cepat sedar & sembuh..Kena sihat sebab nak tolong mak die jaga 2 orang adeq..ayah diorang dah x de..

Rumah diorang dekat area Kerteh..so sempat la lalu beberapa kali dekat kawasan perindustrian petroleum..sebenarnya malam sebelum sampai hosp tu pon dah lalu sini..permandangan malam2 dekat situ memang m'kagumkan..banyak lampu..siap ada yang macam pencawang tu ada api..masa perjalanan balik api yang ada macam lagi marak..bila lalu terasa bahang..giat kitorang tangkap gambar tapi dekat situ sebenarnya ada amaran x boleh tangkap gambo..Gambar x dapat nak share sebab x berapa cantik , tgkap pon dari dalam kereta je..

gambar sumber google: pelantar minyak kerteh

Pengalaman scary ktorang kesana kemari x mandi sampai dalam pukul 3 petang macam tu..badan memang terasa sangat melekit..Sebab x nak mnyusahkan kakak tunang yg kelam kabut dengan situasi anak xcident nie..ktorang berempat check in hotel yang bdekatan dengan hosp. ktorang check in dekat hotel area hosp dengan bayaran rm35 je untuk 3 jam..Check in sekejap je untuk lepas penat, mandi, solat sebelum pergi hosp balik utk melawat kali ke2 sebelum balik kl.masa melawat petang tu dari jam 5 smpai 7 ptg..

Sebelum balik sempat la.. p beli keropok..beli keropok kering je..yang basah takot malas nak goreng..lepas tu plak tanya member keropok lekor best dekat 'Bukit Tok Beng Seberang takir'..tapi sebab dah lewat dan kelam kabut nak bertolak balik beli je dekat kedai tepi jalan..Sedih jugak sebab terkena keropok yang banyak tepung..dekat kl pon banyak leh dapat..

Perjalanan balik amik masa 7 jam jugak..perjalanan nie memang sangat scary..driver dah la kurang tido..yang aku nie sebagai co-driver pon takut nak tido..sebab jalan nak pergi pantai timur nie kan bahaya corner ring, corner baring habes..ada la sesekali macam nak terbabas & kena hon ..tapi naseb baek x sampai xcdent..huhu..w'pun dah berenti sekejap untuk tidur still mengantuk tahap max..Alhamdulillah selamat jugak sampai dalam jam 2 pagi tadi..

p/s: dulu 'kawan' sy sekarang 'tunang' sy..kenala biasekan diri sebelum jadik husben & wife nie..

15 comments:

Cik Tqah said...

ouh.. ciannnye..doakan die cepat sembuh.. btw dear..u dok kondo rakyat eh.. email me psl kwsn c2 ok x.. atieshaadriana@yahoo.co.uk

Anum said...

semoga cepat sembuh

Aishah Jahirah said...

semoga dia cepat sedar dan sembuh.insyaallah...bahaya drive malam hari,penglihatan terhad sbb gelap,kalau ngantok lagi la...

Yana Libra said...

koma? kesiannya..moga dia cepat sembuh ye!

Syazlina Khairuddin said...

@Cik Tqah
amin..insyaAllah..syaz duk pantai indah..kondo rakyat rumah tunang syaz..

Syazlina Khairuddin said...

@Anum
Amin..InsyaAllah

Syazlina Khairuddin said...

@Aishah Jahirah
memang sangat bahaya n kena cukup rehat..Amin..semoga die cepat sembuh..

Cikpuan rara said...

best nya.rara xpenah sampai tganu ag.

Syazlina Khairuddin said...

@Yana Libra
haah..sebab effect dekat kepala..Amin..kte sama2 doakan..

::thexieza:: said...

semoga anak buah tunang cepat sembh ye..
amin

Tinta Lana said...

Salam..syaz, selamat lah selamat perjalanan ya..

Dah nak dekat2 kahwin ni..jaga keselamatan ya..kesihatan apatah lagi..

*dah macam mak2 je lana ckp,kih3

tiafazunia said...

kalau blk kampung mlm2 pastu tertido mesti bgn semata mata nak tgk pelantar minyak tuh.. lawa time malam! hihi!

Syazlina Khairuddin said...

@Cikpuan rara
syaz x dpt nak jln2 sgt..melawat org saket kan..tp dpt la tgk pmandangan mnarek dekat ganu tu =)

fadh leyanie said...

semoga dia cepat sedar dari koma,singkat betul perjalanan dari kl ke terengganu..sarkastik disitu..:P

Syazlina Khairuddin said...

@::thexieza::
InsyaAllah..doakn same ye..amin