June 28, 2012

Dulu 'Ulser' sekarang 'Vaskularisasi kornea'..Redha aje la..

As Salam,

Selamat pg readers..kalau tengah bz or sedih2 memang aku  x de mood nak update blog..sejak semalam dengan hari nie tengah dalam mood sedih sebab lepas nie aku kena stop pakai kontek lens dalam masa yang lama.. no more keselesaan pakai kontek lens seolah2 mata x rabun tu..hehe

Last week tibe2 dapat kol dari Dr.lili yang pernah jadikan aku subject untuk study die beberapa tahun lepas..kalau x silap tahun 2008 masa aku kena infection mata or ulser nie..x sangka jugak walaupun dah almost 4 tahun dr. tu maseh ada no. kontek aku & sekali lagi die panggil aku untuk jadi subjek tapi kali nie untuk test air mata bekas pesakit ulser mata..

Jauh gak kena pergi sampai ke Damansara, dekat Segi EyeCare dekat damansara. Tapi sebab fikirkan kesihatan mata aku pergi la jugak..kesian dekat tunang yang terpaksa masuk keje lambat sebab nak teman aku buat test mata nie..

Selain kena letak macam2 dekat mata nie untuk keluarkan air mata sebagai bahan ujikaji, Dr.lili buat check up jugak dekat mata aku..Cek punya cek Dr.lili cakap aku ada vascularization cornea..w'pun aku ex graduan bidang sains..aku cube baca paper2/research berkaitan maseh jugak x faham..tapi yang sangat obvious kalau berlarutan masalah ini boleh akibatkan hilang daya penglihatan a.k.a buta..

Dr. cakap aku still boleh pakai kontek lens, tapi kena pakai yang jenis Silicone Hydrogel..jenis nie sangat menyerap oksigen..kejadian berlaku dekat aku nie pun sebab mata kurang oksigen disebabkan terlebih masa pakai kontek lens..sendiri mau ingat la klu pakai kontek lens tapi x berdisiplin..lebih2 lagi aku yang pernah kena infection kontek lens patut double triple disiplin .. 

Mungkin aku akan ikut cakap dr.lili untuk stop sekejap pakai kontek lens nie..tapi kalau ada event pape mungkin akan pakai jugak contohnya majlis kawen aku nanti..hehe..redha aje la yang memang aku x berjodoh dengan kontek lens nie..dah dapat kad pesakit Segi EyeCare..next month ada check up lagik!huhu

Gambar tahun 2009..ada setahun jugak melekat dengan spek lepas kena infection..huhu

p/s: yang maseh or sedang pakai kontek lens tu hati2 ok..kena extra care untuk elak dapat penyakit2 macam sy~

14 comments:

Cik Tqah said...

ciannye..pakai spek je la..comel je pakai spek.. bahaya kalau contact lens.. tmbbh yang mcm2 jenis skang.. mata tqah still ok.. hihi

ciksusu said...

mata kte pon alergik syaz kalo pakai contact lense ;(
xley nak merasa pakai hari ;(

Nyue said...

bahaya gak pakai contact len...better pakai je cermin mata....selamat....jaga kesihatan mata elok2...

mia izzati said...

alamak saya ni pengguna kontek lens tegar ni..takot pulak...

cik najihah said...

takut pulak..baik lah pakai spec je kan

Hanif Idrus said...

bahaya gak pakai kontek len lama-lama yek..baru tahu

azizah :) said...

bahaya pakai contact lens ni..sensitif..memang nampak cantik..tp keburukan banyak...huhuhu

Syazlina Khairuddin said...

@Cik Tqah
Best la mata still ok..jaga mata elok2 taw!hehe

Syazlina Khairuddin said...

@ciksusu
hehe..jom sama2 kita jadi awek speaky..

Syazlina Khairuddin said...

@Nyue
tq Nyue..mmg tengah mode biasakan dr pkai spek..huhu

Syazlina Khairuddin said...

@mia izzati
kena rajen jaga kontek lens tu..jgn lupa basuh & bkk bila dh 8jam..jgn alpa lgsg k!

Syazlina Khairuddin said...

@cik najihah
mmg takut..sebab tu surrender pkai cntc lens da..

Syazlina Khairuddin said...

@Hanif Idrus
tu la dr. pon cakap ada sebab kenapa boleh pkai kontek lens nie dlm certain2 masa..bkn saje2..

Syazlina Khairuddin said...

@azizah :)
btol3..setuju sgt..