April 27, 2011

mari kira kalori anda!

As Salam,

tido lena pagi tadi terganggu lagi dek mimpi yg kelakar lagi pelik..aku mimpi aku pregnant 9 bulan n konon2 dalam mimpi tu tunggu mase nak bersalin..tapi yg peliknye prot aku kecik je..x pon sebesar org mengandung 9 bulan n yg lagi pelik kalu pregnant kn ley rase baby gerak2 dalam perot..hehe(berani cite pesal mimpi nie sebab mimpi lepas kte dah tersedar selalunye mimpi tu x ley nak percaye)

bila bangun tido baru aku terfikir satu message tentang mimpi tu..mungkinkah nak gtau yg perot aku nie dah semakin membesar?? a.k.a buncit??haha..trima je la sebab memang sangat terase kelainannye nak compare dengan mase2 study dulu..hehehe..

 mengandung ke boroi??haha

hehehe..so pagi nie bukak2 pc tros cari info pesal care nak kurangkan perot buncit.. ntah macam mane termasuk forum cerita pesal kalori2 plak..pening aku tengok nombor2 nie..baru aku tau yg kalori yang kite perlukan setiap hari depends kepada table nie:

cara nak kira:
1. Mula2 kenal pasti kategori berat badan anda mengikut BMI.
2. Contohnya jika anda mempunyai berat 80kg iaitu kategori berat berlebihan, aktiviti harian dalam kategori aktiviti ringan, tenaga yang anda perlukan dalam sehari untuk setiap kg ialah 20kcal~25kcal. So darabkan dengan berat badan anda,

contoh kiraan tuk keperluan kalori untuk sehari aku = 50kg x 30 (kire aktiviti ringan sebab lepak je dekat opis nie + BMI normal)
total kalori sehari yg perlu diambil = 1500kcal

so refer plak list nie..even x semua jenis makanan ada..ley jugak kita buat kira2.hehe
---------------------------------------------------------------------

PANDUAN MENGIRA KALORI MAKANAN

Kategori:Kuih Muih
1. Kasuiberkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori

Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Taukua goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin
1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori

Kategori: Buah-buahan
1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3. Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori

---------------------------------------------------------------------------

so sekarang nak kire kalori makan aku sebagai contoh kalau aku makan seperti di bawah(jumlah kalori refer list dekat atas):

sarapan: karipap(130k) + kuih lapis(130k) = 260k
tengah hari: mee hoon goreng = 550k
minum petang: pisang goreng 3 keping = 170x3 = 510k
makan malam: nasi putih(260k) + ayam goreng(255k) + telor goreng(110k) = 625k
total kalori satu hari = 1945kcal!!! kan dah terlebih sebab tadi kire aku perlu makan dalam 1500kcal je..

--> so dah terlebih 445 kalori yang boleh menyebabkan pembentukan lemak(perlu exercise tuk bakar lemak ini)..huhu

--> kalau kurang 1500 kcal ni pulak boleh membakar simpanan lemak dalam badan..kalau macam nie ley kurus..hehe~

p/s: banyak lagi cara nak kurus selain dari buat kira2 nie..tapi kalau buat kire2 je sampai tlupa nak makan pon ok jugak boleh diet..hehe

4 comments:

ct_cucubi said...

wah wah wah.. pas ni kempis la perut shaz.

syaz@rozelt said...

hehe..x ado la..susah kot nak kne kire setiap kalori makanan yg kte amek..mungkin akan kempis dgn sendirinye..berangan je la..hehe

cik sakura said...

banyaknya kalori diambil kalau diikutkan sehari ye..hehe

syaz@rozelt said...

betol2..belum lagi makan nasi lemak ke nasi beriyani..lg banyak kalorinye..