April 9, 2011

3D scan for imah's baby

As Salam,

Lately banyak jugak aktiviti best yang aku join, macam last week hr kamis ade main badminton dekat dewan @kampung baru yang sampai mencetuskan fenomena white, milk n dark coklat(only we understand dis..hehe)..n semalam aku bersyukur n gembira sangat dapat teman membe aku imah g buat 3D scan tuk kandungannya yg dh nak masuk 7 bulan..Alhamdulillah~

Klinik medi-nur yg one of our friend suggest tu location die dekat area Puchong Utama..hehe..dah la buat temu janji malam lepas tu ley sesat2 plak..bile kol sonographer (people who incharge dis kind of job..scanning 3D/4D)..die pon macam blur2 nak explain location klinik tu..yg pasti die suh ktorang ikut signboard g Putrajaya..

Nasib baik x sesat trok sangat..n sampai pon dalam target masa..hehe..bila dah sampai, daftar dekat kaunter n aku ngan imah tros masuk bilek scan..hehe..sonographer tu sangat friendly n x kesah pon klu sape2 nak tengok proses scanning tu..tapi aku dengan imah je yang masuk sebab segan kot nak bawak 'kwn' aku tengok proses tu..hehe..

seperti biase prot imah disapu dengan sejenis cecair tuk memudahkan proses scanning dlakukan..aku tengok die wat scan 2D and 3D berselang seli supaya dapatkan hasil yang bagus.. yang 2D scan tu boleh tengok whole baby..then fokus dekat certain part contohnye muka barulah view 3D scan yang boleh tengok muka baby dengan lebih jelas..

baby imah agak nakal sebab sepanjang proses asyik menendang  je..so hyperactive baby..then sebabkan time tu da almost 10 mlm rasenye baby asyik menguap je..sweet kan??..sonographer tu cuba tuk dapatkan gambaran wajah baby..tapi agak sdey sebab baby imah nie agak malu jugak sebab asyik tutup muka dengan kaki or tangan die je..hehe..tapi ni sudah cukup buat umi die gembira..

aku yang jadi pemerhari x berkelip mata tengok proses scanning tu..sepanjang proses scan tu..sonographer tu asyik bersembang dengan baby..suh baby turun tangan n kaki supaya dapat scan muka yang comey tu..hehe..although dapat scan dari tepi je..tapi dah tawu la baby imah hidungnya mancung n umi die cakap macam hidung ayah die..sweet je tengok moment tu..

last sekali sonographer tu briefing tentang condition baby imah..die kate semua ok, growth ok, degupan jantung pon ok tapi posisi baby masih songsang..tapi sonographer tu cakap air ketuban agak banyak n masih ade ruang tu baby berpusing2 lagi..since baby imah sangat aktif rasenye everything will be fine..hehe

Dengan bayaran rm90, imah dapt gambar scan 3D dalam 3,4 keping, dapat cd ade gambar n video pergerakan baby dalam format 2D and 3D, n imah jugak dapat surat yang mengesahkan imah selamat tuk naek flight sebelum 36 minggu..kira berbaloi jugak kan..imah kate kalau nak buat dekat tempat lain mungkin agak mahal siket..

The most exciting part adalah dah confirm baby imah tu baby girl..hehe..so exciting sebab kwn2 batch bioinfo laen almost dapat baby boy..n the youngest one for this year, basyi..baru nak masuk 4 bulan kan??so mungkin masih x tawu baby ape..hehe..huhu..agak sdey siket sebab imah dah booking tiket flight akan balik kelantan 10/5..due date imah 7/7, so sempat la imah buat persiapan tuk kelahiran baby sulung imah di sana ..hehe

nie contoh 3D scan tuk baby..gambar baby imah kena mintak dekat umi die k untuk tengok..hehe

p/s: syukur sangat sebab dapat tengok moment yang sangat menakjubkan nie sebelum masanya (means sebelum tengok baby sendiri)..hehe

p/s/s: congrats jugak buat jiha yang dapat baby boy yang sihat 3.8 kg minggu lepas 4 April 2011..same date with my mum's birthday..hehe

9 comments:

JiHa said...

syaz..thanks..

rozelt @ syaz said...

same2 jiha..dah bace entry n tengok gamba baby yg comey..congrats..

fYnIeS said...

rm90 utk 3d scan???
oh menarik gilee!!!
susah nak cari klinik yg murah untuk 3d scan..
btw tq sbb folooo..
so i foloo u.. :P

SaMihaH said...

waah,.. baby girl! mesti comell..

moga emah slamat b'salin..

syaz teruja ke tgk..?? apa lg, segeralah kawin n dpt baby..ahaha.. [provokasi namanya..hihi]

rozelt @ syaz said...

fynles: tu la agak murah jugak..next baby ley try sini plak..

miha: teruja tapi maseh x bersedia..hehe..ye mari kte same2 doa imah sng bersalin..

p/s: nnt baby boy miha ley kawan2 dengan baby imah..hehe..

iMBobo said...

kamu happy mcm kamu plak yg pregnant hehe...bagus happy utk kwn :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

waw ! Tia boleh nampak syaz eksited :) heheee ..

syaz@rozelt said...

@iMBobo: happy ke??x perasan plak over excited..hehe

syaz@rozelt said...

@tia: momen nie memang happy n mengujakan tia..hehe