April 12, 2011

'kwn' sy dengan misi mencari pekerja

As Salam,

Alhamdulillah 'kwn' saya sudah memulakan perniagaan construction secara kecil2 lan..kalau pandai cari projek insyaAllah leh jadi besar2 ran..start berangan2 tuk jadi bini bos besar..erm baru balik dari makan lunch dengan die..ktorang berbincang mengenai pekerja-pekerja yang akan die amek..

melalui pengalaman keje die dulu..big bos die ade amek pekerja asing yang x de permit..so if ttangkap dek polis boleh kena saman kan..kalau nak selamat majikan nie kasik rasuah..huhu..ini memang x baik ok..diorg nie akan amek pekerja asing disebabkan pekerja tempatan nie ade certain tu agak demand gaji + malu nak buat kerja-kerja yang macam nie..huhu..

so bile aku bertanye die dengan serius (nak test tengok die ade niat ke nak bagi rasuah) "if awak amek pekerja bangla/indo then tertangkap macam mane?"..then nada bergurau die pon jawab "sy x kenal ini orang..die bukan pekerja saya"..cuba bayangkan in the same time..pekerja bangla or indo tu dalam keadaan terpinga2 n terkapai2 seolah-olah bagi hint PLEASE HELP ME!..huhu..

gambar sumber google
entry nie bukan nak mengaibkan mana2 pihak cuma..ade moral dekat sini yang setiap bos perlulah mengikut garis panduan if nak amek pekerja disamping menjaga kebajikan pekerja2 bawahan jugak (bold nie macam ada makna tersirat je)..hehe

6 comments:

Basyirah Abd Rahman said...

yeyeh.. best2. :) nak propose dekat "roomate" saye untuk buat bisnes sendiri jugaklah. kih3

rozelt @ syaz said...

mari2 buat bisnes..nnti kalau "roomate" basyi masyuk..basyi pon same2 masyuk..hehe

ct_cucubi said...

wah.. bgs2.. semoga success kwn awak tu ye.. hehehehe.. jdlah bos yg bertanggungjwb.. dah kayo jgn lupo

Basyirah Abd Rahman said...

ahaks.. tu yg best tu. baru la senang hati jadi suri rumah bergaya. haha

hassudi morshidi said...

bleh untung ker bisnes ni????????????????


huhuhuhuhuhu

rozelt @ syaz said...

k.kerol: baek k.kerol..tlg doakan bisness success..hehe

basyi: i like ur statement tu..hehe

hassudi: insyaAllah boleh untung..tp kena selalu cari projek n kena ada banyak kontek..yg penting jgn jadi hangat2 tahi ayam..jgn la 'kwn' sy perangai cm2 sudah..hehe