May 26, 2011

Fire Fighter bukan Bomba ok!

As Salam,

Tengah hari tadi seperti biasa lunch dengan 'kawan' aku.. lepas makan, kerewang2 area kg.baru then tibe2 die kate nak pergi public bank..die kate saje-saje tanya macam mana nak buat loan peribadi..so aku pon ikut je la..masa rehat pon masih banyak..

then, sampai-sampai dekat sana.tanya kakak yang duduk dekat kaunter pertanyaan, macam mane cara nak buat loan tu..so die kate nak tanya lebih lanjut pasal nie kena pergi tingkat atas..

..............................................................................................................

sampai-sampai dekat tingkat atas..'kawan' aku terus tanye..
kawan aku: Assalamualaikum, saya nak tanya macam mana ye nak buat loan peribadi?
pegawai bank: wa'alaikumussalam..awak kerja apa ye?
kawan aku: saya kerja 'Fire Fighter'...
pegawai bank: awak tunggu kejap ye..(pegawai tu bagi signal suh duduk and tengok pc die macam cek something)
pegawai bank: encik mintak maaf ye..setakat nie loan peribadi untuk 'bomba??' belum dibuka lagi..
kawan aku: (die dah start sengih2 dah..aku pon same..sengih2 dari jauh..haha)..ini untuk kerajaan dengan badan berkanun je ke?
pegawai bank: ye..tapi tu la..untuk 'bomba??' belum dibuka lagi
kawan aku..ok encik terima kasih
pegawai bank: sama2..

............................................................................................................

turun je dari tangga aku dengan die dah gelak terbahak2..aku kate la dekat die.."kenapa tak terus terang je?"..mesti die suka habis bila orang kate die bomba..sedangkan syarikat 'fire fighter industry sdn bhd' bukan bomba ok!..haha..yang lebih kelakar ini bukan pertama kali orang salah faham..dah banyak kali pulak tu..

kalau perasan bangunan company nie dekat sebelah federal highway nak pergi subang
 company nie sebenarnya adalah supplier untuk peralatan keselamatan di syarikat-syarikat ataupun bangunan -bangunan..contohnya fire estinguisher, CO2 system, alarm system dan lain-lain.selain supply diorang jugak buat monthly checking untuk memastikan peralatan keselamatan yang diorang supply tu berfungsi dengan baik.

Tidak dinafikan, syarikat nie ada jugak kolaborasi dengan pihak bomba..contohnya kalau ade fire drill ke, nak launched pembukaan bangunan baru ke..pekerja-pekerja fire fighter nie kena ada..tapi diingatkan sekali lagi syarikat fire fighter bukan ahli bomba..hehehehe

p/s: loan peribadi bukan hanya untuk kawen ye..

p/s/s: sudah 99!..who's that pokemon!

6 comments:

Freaky said...

haha company rupanya. ingatkan bomba.. adoyaii

rara pinkmafia said...

hahahahahhahahhaahhaha mst ramai org salah paham kan.sabo jelah kan.thnks for info.ramai yg tak tau. sape lah yg 100 tu eh.

syaz@rozelt said...

@Freaky
hehe..aku lagi la ingat fire fighter tu 'bomba swasta' dulu..

@rara pinkmafia
syaz rase ramai yg x tawu n salah faham..sebab tu la buat entry nie..haha..ntah la rara..follower yg ke-100 nie malu2 plak nak muncul..

ct_cucubi said...

kelakar lah syaz.. hahaha sy pon hampir tertipu..

syaz@rozelt said...

@ct_cucubi
hehe..naseb baek x tertipu lagi..

Anonymous said...

spatutnye ckap sy keje kat comp fire fighter baru org x salah paham