May 5, 2011

sudah tawu sy allergik ape..

As Salam,

time: 530pm++
venue: hospital kuala lumpur 
............................................................................................................ 
dr:    awak duduk dekat sini....(aku pon bergerak dekat dengan dr.pompuan tu sambil sengih2..rase malu nak cerita saket ape)
dr:    awak saket ape?
aku:  sy kena gatal....(jawab dengan nada malu2 n tunjukkan tangan yang kemerahan bengkak kena geget dengan semut <-- confirm sebab nampak semut tu happy2 je lepas geget aku..hoho)
aku:  sy kena geget dgn semut je dr..tp bengkak die bsa sgt n gatal sebab tu sy dtg jumpe dr..em..dulu sy pernah kena gigit dengan serangga jugak lepas tu terus jd mcm nie....(tunjukkan tangan n kaki yg ade parut macam kena gigit nyamuk tp lg worst..huhu)
dr:    dah lame ke awak kena macam nie?
aku:  baru2 jugak dr..rase awal thn hr tu sy kena..huhu
dr:    emm pelik jugak..awk nie macam berlaku perubahan hormon plak..selalunye kes mcm nie happen dekat org yg dh kawen or dah ade anak....(dlm hati..sudah..ape kes plak..aku blom kawen lagi..huhuhu)
aku:  ade kemungkinan alergik x dr?
dr:    mungkin jugak..tapi alergik nie banyak jenis..ade 4 jenis..awk nie mungkin type I..intermediate effect..kire effect serta merta..

--> doktor @dr. pon kasik list ubat n aku pon cakap terima kaseh..hehe
............................................................................................................

 
-----> disebabkan semangat ingin tahu yg menebal..tros google cari jenis2 allergik nie n btol la allergik ade 4 jenis..even bace wiki versi melayu still pening2 bace istilah sains..ape lah..aku kasik point je..nak bace lebih lanjut ley bace dekat wikipedia.

  1. Kehipersensitifan jenis I atau jenis anafilaktik,                                           contoh: sengatan lebah
  2. Kehipersensitifan jenis II atau jenis sitotoksik,                                           contoh: transfusi darah asing
  3. Kehipersensitifan jenis III atau jenis kompleks imuniti,                   contoh: suntikan serum asing
  4. Kehipersensitifan jenis IV atau jenis kawalan sel,                                       contoh: suntikan Tuberkulin untuk menguji jangkitan tuberkulosis dalam badan

* kehipersensitifan = sensitif/allergik 

p/s: more scientific-based reading on allergic, click here..hehe


3 comments:

ct_cucubi said...

wooooo.. alergic pd lelaki hensem?

rara pinkmafia said...

rara smpai skng tak taualergik apa.yg paling ketara bile pas mam udang.

syaz@rozelt said...

k.kerol: allergic laki hensem?? x dapek la laki ensem tu k.kerol..hehe

rara: rase rara pon allergic type 1 yg kesan die nampak serta merta..terpakse la avoid mknn sodap tu..hehe