August 10, 2011

Bulan Ramadan & dugaan dariNya~

As Salam,

- Awas!! entry panjang lebar nie sekadar luahan perasaan..boleh skip jika mahu -

Alhamdulillah hari nie dah masuk 1/3 dari bulan ramadan..sekejap kan??x lame dah nak raye..huhu..termasuk hari nie dah 3 hari aku x sehat..kena selesema n batuk..saat taip entry nie pon tengah menahan pening yang berdenyut2..huhu..tapi maseh ok lagi..kalau x, dah lama berbaring lesu di pembaringan..bajet sadis je ayat~

pagi tadi selepas sahur..aku bermsg dengan ex bf..even dah x de pape ktorang maseh bersms n bertanya kabar n 'kawan' aku yang sekarang pon akan tawu klu aku ada msg dengan ex..then aku cakap ler x berapa sehat..die pon ingatkan aku nie semua dugaan Allah swt..thanks ingatkan..baru aku perasan..beberapa tahun kebelakangan nie..bila tiba bulan puase mesti akan x sehat~huhu

macam tahun 2008..bulan puase time tu..buat pertama kalinya aku masuk wad sebab kena infection bakteria dekat mata..nie semua gara2 pkai kontek lens secare x berhemah..huhu..merase la 3 hari 2 malam duduk dekat situ..time saho sedih je makan sorang2 dekat wad..huhu..memang btol pengajaran..lepas tu setahun aku x pakai kontek lens..bila dah keje pkai balek..degil kan??hehe

then beberapa tahun nie..setiap kali bulan puasa mesti akan kena batuk2 dengan selesema..kalau x silap, ada yang sampai p hospital dapat ubat kumur..yang nie dah kire serius jugak ler sebab dah berbotol2 ubat batuk ditelan..tapi x baek2 jugak..so ubat kumur nie untuk hapuskan kuman dekat tekak tu..huhu..Alhamdulillah lepas dapat ubat kumur tu beransur sembuh..

..kita sebagai makhluk Allah swt di muka bumi nie kena sentiasa bersyukur dengan rezeki yang dikurniakanNya..x lupa jugak kena bersikap tawakal n redha dengan segala ketetapanNya..Alhamdullillah masih bernafas di bumi Allah ini walaupun sering kali diuji..walaupun aku tawu ujian yang aku dapat nie mungkin x sehebat orang laen..tapi cukup buat aku berfikir sejenak..perlu memperbaiki ibadah n perlu sentiasa tawakal dalam meneruskan kehidupan seharian..
Ketika cinta - Siti Nurhaliza~
1st time cuba embeded video 4shared dalam post..hehe..bjaya~

16 comments:

Fathiah Hamim said...

betul2! bersyukur la setiap masa. hehe

Anum said...

kena sentiasa bersyukur

ArulchelseA said...

susah senang semua tu dugaan..harus ditempuhi dengan smngt cekal dihati..

~~Ticer Wann~~ said...

ujian dan dugaan diberikan pada orang yang mampu menghadapi.. bertabahlah dan sentiasalah redha... :)

Syuxer said...

pergh dugaan yang berat kalau sakit pening,selsema dan batukk huhu..

syuk pun batuk2 gak dalam seminggu huhu sampai tak update blog...huhu..maybe cuaca yang panas kot..huhu..

.izzati liyana. said...

macam-macam dugaan.. memang betul tu. kena bersyukur. jangan sampai Allah tarik langsung nikmat dan kurniaan yang diberi.

kotak bulat said...

sakit ke? kena bykkn bereht la.. minum air byk2.. setiap sakit tu kan mnhapuskn dosa-dosa kecil..

aLyA_syGS said...

hidup kena sentiasa bersyukur..

selamat pose ^^...

Terbelog said...

syukur Alhamdulillah sentiasa :)

KimiCnoL said...

yep..bersyukur dengan nikmat Allah..bangun2 tido je kita dah rasa nikmat Allah ;)
disebalik rusuhan london?

rara pinkmafia said...

yelah syaz,mcm rara ni.diujiiii je.tp xpelah Allah syg kan kite.

syaz pakai cm ne lense tu?tak cuci ke?

adan said...

tadelah panjang sangat pun.. layan je entri.. ehehe..

melalui penyakit ALLAH menguji hambanya,bersyukurla kerana diberikan ujian olehNYA..

tia @ Ini Kisah Tia said...

tak panjang pun kak . boleh je Tia baca .. Tia lak masuk dah kali ke 3 demam sepanjang bulan puasa ni . antibodi lemah kut ..

ika said...

dugaan allah tu...:) smoga cepat sembuh ek syaz...ika pun xsehat gak...tapi gagah la buat bw...:P

ct N honey said...

banyak minum air sejuk tak?

Siti Arfah said...

Brsyukur apa adanya. :). Alhamdulillah, Allah syg syaz, tu psl Allah bg syaz sakit. Bila sakit,insyaAllah igtn kita pd Allah smakin dekat. Moga cept sembuh ya !^^