January 28, 2012

Tutorial Letak Border dekat Entri

As Salam,

Lately mood m'design blog semakin menjadi2..happy sebab kalau terfikir nak buat sesuatu dekat blog lepas tu cari tutorial & bila cuba buat menjadi plak, perasaan tu puas sangat..dulu masa study ada jugak blaja coding2 nie..tapi x de la se'excited nie..study untuk lulus exam je..biasa la tu kan?

Dari semalam cari tutorial untuk letak border dekat bahagian entry2 tu..sebab sebelum nie nampak macam  x de beza antara sidebar & main entry..so nak letak la something like border antara keduanya..semalam cari x jumpa..puas cari..salah guna keyword kot..hari nie bosan2 & cari jumpa plak..Alhamdulillah..



Tutorial letak border dekat entry nie aku dapat dari tutorial en.Jamaluddin nie..


step2 nak letak border dekat entry

1. Bukak edit html > tick expand widget template

2. cari code dekat bawah nie dengan tekan serentak ctrl + F

.main-inner .column-center-inner {

3. Bila dah jumpe letakkan code nie di BAWAH kod tadi. ketebalan border boleh ubah dekat 1 px tu..

 border:1px solid #F5B5B5;

nak cari code kaler boleh cari dekat sini

html-color-codes

4. Kalau ikut exactly tutorial en. Jamaluddin tadi dekat bahagian atas sekali x akan ada space langsung..contohnya macam nie



so nak solve problem nie just tambah code nie..berapa cm ikut kesesuaian anda.

padding-top:1cm;

5.  untuk bucu melenkung pada sekitar border boleh tambah code nie.

border-radius: 10px;

so keseluruhan kod

.main-inner .column-center-inner {
  padding: 0 $(main.padding);
  border:1px solid #F5B5B5;
  border-radius: 10px;
  padding-top:1cm;
}
ok siap..

p/s: dah ada blockquote cantik baru happy nak buat tutorial,,hihi

8 comments:

Hanif said...

Thanks for info....

Cikpuan rara said...

hehehe rajinnya syaz.rara dh mls nk godek.bia je.hehe.tp bila ada border nmpk kemas kan.

ct cucubi said...

suker suke suker! :*

syaz@rozelt said...

sama2..hii

syaz@rozelt said...

blog rara dah chanteqkan..nak godek ape lg..hihi

syaz@rozelt said...

nanti k.kerol kena cuba buat nie plak k..hehe

ctfand said...

tqvm for sharing this.. nak tambah yang corner melengkung tu je..

Syaz Rozelt said...

@ctfand
sama2 =)