June 19, 2011

Hari bapa & rozelt

As Salam,

Selamat petang korang..hehe..hari nie hari bapa erk??huhu..aku sebenarnya dalam dilema nie nak wish ke x dekat ayah aku.. segan, malu, sengal opps sume pon ade..

ayah aku nie special siket..die date2 penting yang berkaitan dengan die contohnye birthday ke, ulang tahun perkahwinan ke (naseb baek mak x amek hati..hehe), lagi2 hari bapa..die x amek port pon..means die x hengat pon..

Tapi birthday anak2 tawu jugak die ingat..macam birthday adeq aku tahun lepas ayah pegi beli kek n celebrate sekali..best kan?

Bercakap pasal ayah nie teringat satu sajak nie yang kena study masa sekolah menengah dulu..x ingat form berape..sajak pasal ayah..sedih kot sajak nie..in real life x de la sampai macam nie..tapi sedikit sebanyak pengorbanan seorang ayah tu dapat la kita hayati melalui bait-bait sajak nie..
---------------------------------------------------------------
Sajak Mata Ayah

Kujabat mesra tangan ayah
urat-urat daging-daging tua keras terasa

mataku tersenyum, matanya menyapa
anak yang pulang disambut mesra.

Tapi matanya, mata yang menatapku
kolam-kolam derita dan pudar bulan pagi
garis-garis putih lesu melingkungi hitam-suram
suatu kelesuan yang tak pernah dipancarkan dulu

Kelibat senyum matanya masih jua ramah
akan menutup padaku kelesuan hidup sendiri
bagai dalam suratnya dengan kata-kata riang
memintaku pulang menikmati beras baru 

Anak yang pulang disisi ayahnya maka akulah 
merasakan kepedihan yang tercermin di mata
meski kain pelekatnya bersih dalam kesegaran wuduk
Dan ia tidak pernah merasa, sebab derita itu adalah dia


huhuhu..terasa nak balik kampung..waaaaa..rindu parents plak

10 comments:

Merentas Horizon said...
This comment has been removed by the author.
Merentas Horizon said...

bila baca bait2 awal.. terus cam. confirm memang penah belajar..

personafikasi, metafora.. lagi apa?

haha, memang touching betul sajak ni.. WArgh!! nak balik kg gak la

syaz@rozelt said...

@Merentas Horizon
uiks ada ke personafikasi..gile bombastik word tu sampai x ingat..hehe

jom kite balek kampung sarah!

qamarguyz said...

salam ziarah..
sikap dan sifat lelaki memang cam itu..sy juga maybe..
tarikh? tanpa makna...huhu..
nyway best sajak tu..cam pernah dengar

Merentas Horizon said...

personafikasi tu perlambangan sesuatu kepada sifat manusia..

cth dlm puisi,
mataku tersenyum, matanya menyapa.

wah, tak sangka.. I bukak kelas kesusasteraan melayu plak kan..

rara pinkmafia said...

hmmm nk tuju sajak ni kat papa rara lah.heheheh.

kotak bulat said...

kalau segan..suh ayah bace entri ni je..hehhe..

syaz@rozelt said...

@qamarguyz
thanks sudi ziarah en.qamarguyz..
sajak nie study time skola menengah sebab tu pernah denga..
troskan jadi ayah or bakal ayah yg baek ok!

@merentas horizon
Terima kasih cikgu!hehe
siap ade kelas sastera dekat sini..bgs..

@rara pinkmafia
uihh..mesti papa rara terharu..

@kotak bulat
idea yg menarek! mlm smalam da wish..tp melalui emak la..hehe

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehe ! sajak tuuuu . Tia masih ingat . apa tak , cikgu siap suruh hafal lagik . hohooo !!

Anonymous said...

Wow, that's what I was seeking for, what a information! existing here at this webpage, thanks admin of this website.