July 22, 2011

Buat sendiri: Bunga kain

As Salam,

Hai korang..dah jumaat rupanya..hihi..hari nie share lagi satu 'Do It Yourself'(DIY) yang cute..Bile aku post pasal diy mesti ade yang komen nak tengok diy yang syaz buat sendiri kan?..so yang kali nie punya diy mungkin nak cuba..bahan2 pon senang..tapi x sure lagi nak buat bila..hehe

'Lovely Fabric Flowers' a.k.a 'bunga kain yang indah'

Mari ber'DIY'!!!

 
Summarized step:
1. sediakan bahan seperti kertas, kain, gunting, lilin
2. Gunting kertas 5 bulat besar & 1 bulat kecil
3. Lukiskan bulatan atas kain & potong kain ikut bulatan kertas
4. Gunting sikit di lima bahagian kain
5.Bakarkan (x tawu words apa yg sesuai) tepi2 kain dengan lilin..make sure jangan sampai hangus..hehe
6. Jahit & letak manik yang bersesuaian di bahagian tengah bunga


p/s: Followerku meningkat ke angka 500!!! thanks kepada yang sudi follow..nanti akan terjah blog2 kamoo..sila tinggalkan jejak oke?hehe..happy weekend!!

19 comments:

blogtilldrop said...

melompat sini dari rara... nice flower and blog..

SoPHiEa ZaaRa said...

comel2! tapi kalo sofi wat mau terbaka bunga tu. haha


ps: jgn lupa follow sy ye.. ;)

kotak bulat said...

mesti tak jd kalau kb wat.. huuuu

tia @ Ini Kisah Tia said...

yeahhh . nampak macam senang . heheh :)

Bro ahmad said...

tutorial buat bungga ni d..boleh buat bisnes ni..puasa dah dekat

rara pinkmafia said...

alahai rajinnyer lah nk buat.

syafiqakarim said...

comel dan jimatt

syrupmasin said...

errr..pompuan suke buat keje2 mcm nih kan :D

syaz@rozelt said...

@blogtilldrop:kwn rara erk..thanks~

@sophie: hehe..done folo..mula2 mesti x chanteq klu buat..kena cuba bnyk kali gak nie~

@kb: cube buat tengok..mane tawu ada bakat semulajadi??hihi

@tia: jom kte buat sama2 tia..hihi

@bro ahmad: x tawu la bole jadi ke x klu nak buat pon..sy bukan otak bisness la bro..

@rara: rara pon rajen jugak kan wat hasil karya cm nie..jom la try wat!

@syafiqakarim: hehe..due2 pon mmg btol..comel n jimat..jgn bnyk yg terbakar sude~

@syrupmasin..yup..all dis are girl stuff..hihi

Khairil said...

kreatif le...boleh try juga ni...

Khairil said...

kreatif le...boleh try juga ni...

Miss Y and Her World said...

errr. bulatan-bulatan tu kena tindihkan ke? walaupun dah ada gambar, still lagi tak faham (-_-)"

Lelaki Memang Tak Akan Faham Perempuan
Antara Keinginan Dan Yang Dah Tertulis

Syuxer said...

cantik..nampak kemas je..hehhe yang penting ia kecil..hehhe

alif haris said...

comel la bunga kain tu ..
hehe .. ^^

ct N honey said...

suka gak buat DIY ni..boleh jimat.

syaz@rozelt said...

@khairil: jom try buat!hehe

@Miss Y and Her World: haah kena tindihkan..lupa plak nak tulis step tu..

@syuxer: nie mmg chanteq..tp kena ada seni jugak part yg bako2 tu..hihi

@alif haris: jom cube..lepas tu bole bg dekat awek..haha

@ct N honey: wah rajennya buat..sy nie suka buat koleksi en3 je..tp kalau ada masa nak cuba jugak..

iPai said...

wah dah 500 tuh .. hebak2 ..

iPai said...

wah cantik ye bunga tuh .. boleh buatkan utk majlis kahwin ni .. hehe

syaz@rozelt said...

@iPai: lambat je naek kot..pape pon thanks dekat follower2 yg sudi follow..hehe

x try lagi..x tawu la canteq ke x klu sy buat~